Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

21. November '23 12:04 by Jørli Petersen

Master-class

En helt ny Renault Master med en front, som gør nyheden let genkendelig. Størst interesse samler sig om den nye “store” el-Master.

Renault har givet officiel debut til den nye Master. Mærkets største varebil der i fremtiden kommer som klassisk varebil, som fuldt elektrisk varebil og endelig som varebil på brint.

Den nye Master er i første omgang vist som helt ny og kraftigt forbedret el-varebil. Her er nyheden, at el-Master i fremtiden kommer med to motorer og med to batteripakker. De små er aldrig interessante for de fleste, og det er da også den store model med 140 HK og 87 kWh batteripakke, der er den interessante model, for med en rækkevidde omkring 410 WLTP kilometer, begynder den store Master at ligne en el-varebil, der kan bruges i byerne, ligesom bilen kan bruges hele året. Også når vinteren viser sig fra den grimme side.

Renault taler også om hurtigere opladning. Når alt fungerer som det er tænkt på fabrikken, vil man kunne lade 229 km på 30 minutter, men som vi ved fra et utal at test, er virkeligheden ganske anderledes end det teoretiske, og endelig skal opladning helst ikke finde sted i arbejdstiden, hvor ladetid er spildtid.

Dråbeformet kasse

Den klassiske type Master har også fået forbedringer, og det er selvfølgelig den nye fron,t man især lægger mærke til. Det mindre synlige er den større hældning for forruden, man skal også frem med målebåndet, før man kan konstatere, at ny Master er blevet mere dråbeformet, hvor bilens bagende er den smalleste del af bilen, og alt dette giver lavere vindmodstand, som er til gavn for både diesel, men især for el-versionerne, hvor selv den mindste forbedring kan aflæses i rækkevidde.

Helt ny instrumentering, bedre designet, bedre sæder, men også nye funktioner der gør Master til en arbejdsplads.

Vi mangler fortsat mange data på den nye model Master, men vi formoder, at Renault arbejder videre med den kendte 2,3 motor, og det er denne motor, der har fået en opdatering, der sammen med det forbedrede design giver flere kilometer på literen. Renault oplyser, at man har optimeret bilen på en sådan måde, at man nu bruger 1,5 liters diesel mindre på 100 km.

Et varerum er et varerum, og det er svært at udvikle eller gøre bedre. Nyheden hos ny Master er især et 40 cm bredere skydedør. Bagdørenes størrelse ser ud til at være uændret, men den bedste lastelængde i Master er plus 10 cm.

Den snart forhenværende Master kører i dag omkring 10,6 km på literen (i gennemsnit). Hvis vi omsætter Renaults oplysninger, er forbruget forbedret til noget der ligger tæt på 12,5 km/l, og det er en mærkbar fremgang.

Efter opdatering af 2,3 motoren, kan Master i fremtiden fås med 105, 130, 150 og 170 HK, og som noget nyt ser vi en 9-trins automatkasse til de heldige, der slipper for at holde venstre pedal i bund det meste af arbejdsdagen.

Komfort i arbejdstiden

Ny Master får også kortere akselafstand. Vi ved ikke, om det gælder samtlige modeller, men sammen med det man kalder en ny foraksel, som vi gætter på er ændringer i forhjulsophæng og måske større hjulkasser, har man forbedret vendediameter med flotte 1,5 meter, og så er det ikke nogen nyhed, at Master kommer i et utal af varianter, hvor det mest interessante må være de tre længder, hvor midtermodellen kan leveres med valgfrit træk på enten for- eller baghjul. Den lille Master trækker på forhjulene, mens den lange model udelukkende leveres med træk på baghjulene.

Kabinen og dermed arbejdsmiljøet er også forbedret. Nye sæder, mere komfort plus en digital instrumentering tilsat en ganske stor skærm, der har fået skrå hældning imod føreren, takket være et S-formet instrumentpanel. Der er mange forbedringer af de daglige funktioner, mulighed for flere sikkerhedssystemer, men vi kender ikke de danske specifikationer, så de næste måneder vil Renault bruge tid på at strikke udstyrspakker sammen til det danske marked, og så længe man ikke ved hvad der er standard i bilerne, er der heller ikke noget nyt om priser, hvor dieseludgaverne nok følger det vi kender fra dagens modelprogram, mens interessen samler sig om prisen på den elektriske Master, hvor vi mangler meget afgørende informationer om vægt, for hvor meget lasteevne er der tilbage til en Master med stort batteri?

Ny digital instrumentering.

Vi nævnte kort, at ny Master er lidt smallere bag, men vi ved ikke hvordan målene er i forhold til dagens Master. Vi har ingen information der siger, at døråbningen bag er blevet smallere, mens Renault oplyser, at man har fikset en sidedør, der er hele 40 centimeter bredere.

Renault har ikke sat dato på dansk salgsstart. Et nogenlunde sikkert gæt vil være det tidlige forår 2024.

Renault Master kommer i tre versioner. Som ren el-bil, som klassisk diesel og som brintbil. Sidstnævnte ser ud til at leve et meget selvstændigt liv i et Renault datterselskab.

Pin It on Pinterest