Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

31. October '18 21:55 by Jørli Petersen

Mazda Classic

Mazda har sin egen designskole og et særdeles vellykket design.

Betegnelsen Classic kan betyde støvet og kedelig, men det kan også have en mere positiv ladet betydning, og det er den sidste betydning vi havde i tankerne, da vi satte overskrift på denne anmeldelse af Mazda 6, som har fået en lille opfriskning, også kaldet face-lift, midt i denne models levetid.

Mazda 6 i testet udgave er så main-stream eller helt almindelig for en bil af denne type, – for 10 år siden. Siden er SUV-typen rykket ind, og har taget en meget stor bid af den kage, der tidligere gik under navnet firmaklassen, men denne type bil er grundigt ændret og minimeret, så i dag har den typiske bil i firmaklassen en motor på 1,5 liter eller mindre, og for at kompensere for manglende kubik, har man sat en turbo på motoren. Alle tiltag er opfundet for at få lavere forbrug og mindre CO-2 udledning, men Mazda har altid gået egne veje, så man holder fast i det kendte, og udvikler meget ofte mod det man ser hos groft sagt alle andre.

Denne Mazda 6 2,0 som stationcar er imidlertid så almindelig, som en bil i firmaklassen i det hele taget kan være. Man bliver næsten lidt nostalgisk, når man lægger bilen ud på landevejen, og opdager bilens dyder og opførsel, som man næsten ikke kan finde andre steder i dagens bilpark, en helt klassisk 2-liters sugemotor med 145 HK tilsat en 6-trins gearkasse.

Kortere stationcar

At Mazda går egne veje, gælder også for denne 6 stationcar. Meget ualmindeligt er akselafstanden på en stationcar kortere end på en 6 i sedan version, og det handler om hele otte centimeter, fra 283 cm. til 275 cm, så det er noget Mazda har gjort med fuldt overlæg.

Mazda går også egne veje når det handler om tekniske løsninger. Skyactive er meget mere end et smart tilnavn.

Mazda 6 stationcar burde således have større udhæng over bagakslen end 6 sedan, men umiddelbart er det ikke noget man lægger mærke til på motorvej, hvor man traditionelt har størst gevinst ved den lange akselafstand, men det gustne overlæg fra Mazda bliver mere påfaldende, når man kan konstatere, at totallængden på en stationcar også er tilsvarende kortere end sedan-versionen, og umiddelbart har vi ikke nogen god forklaring på det valg Mazda har truffet, men vi er helt sikre på, at det er med fuldt overlæg.

En anden lidt usædvanlig ting ved Mazda 6 er bilens forholdsvis gode trailervægte. 1500 kg er ikke ualmindeligt for en klassisk type firmabil, men vi har fat i den absolut billigste model 6 stationcar, den er den lille 2-liters med 145 HK, og bilens egenvægt er beskedne 1400 kg, så Mazda siger ja til en trailervægt, der er højere end det normale for tidens biler.

På den måde er det godt nyt for de bilister, der har brug for mange kilo på krogen, og Mazda 6 hører til blandt eliten til kørsel med trailere, for Mazda 6 er tidligere kåret som Årets Campingtækker af Dansk Camping Union.

Dagens forskel

Nyeste bud på en Mazda 6 er en kombination af de klassiske Mazda dyder, det er en særdeles velkørende bil, som især udmærker sig på lande- og motorvej, det er også en bil med sæder af meget høj klasse, og det er vel kun Opel, der kan give Mazda sædekamp til stregen i bilernes respektive prisklasser, og i mange tilfælde også højere, og så har Mazda opdateret på både instrumentering og sikkerhed, men den helt afgørende forskel fra en Mazda 6 type classic til det man finder i biler med mindre motorer tilsat turbo, er benzinmotor på to måder.

Face-lift betyder som regel en opdateret kabine, det gælder også hos Mazda.

Mazdas 2-liters motor i billigste version er først og fremmest tyst og meget civiliseret. Den klassiske 2-liters sender meget få vibrationer over til et karosseri, hvor dæmpere så skal opfange de fleste, og jo mindre lyd, jo mindre skal der lydisoleres.

Mazdas bud på den traditionelle firmabil med benzinmotor er et gensyn med de kvaliteter, som man kan sige går tabt med trykladning, men sugemotoren har selvfølgelig også sine svage punkter, som man genoplever, når man lige trækker ud til en rap overhaling med lidt for lidt omdrejninger på motoren, og hvis det samtidig er op ad bakke, bliver man påmindet om den klassiske sugemotors grundfunktioner, der kun kan opvejes af to ting, flere kubik eller en turbolader.

Med genoplevelse af alt det klassiske i basis Mazda 6, har vi et godt råd til kommende købere. Der er forbløffende kort afstand til den næste model Mazda 6, en 2-liters med 165 HK, og jo da, det er selvfølgelig samme grundmotor, blot tilsat en noget skarpere og mere forfinet motorstyring. Med den 165 hestes version af Mazda 6 får man ikke forbedret moment, marginalt er det nøjagtigt det samme med samme omdrejningstal, til gengæld får man 20 ekstra heste, og med denne type motor, handler det også om spidseffekt, og 20 heste til 22.000 kr der også udløser en pæn bunke ekstra udstyr, er værd at overveje. Den største 2-liters bør som minimum vurderes grundigt hos den lokale forhandler, for Mazda 6 er en bil med så velafstemte køreegenskaber, at den uden det mindste problem kan tumle en noget skrappere maskine.

Mazda 6 2,0 St.C

Det kommer sikkert bag på de fleste, og det er alt andet end almindeligt, men en Mazda 6 som stationcar er kortere end end Mazda 6 sedan, og bilen har også kortere afstand mellem for- og bagaksel.

Pris: 284.396 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6-trins manuelt gear

145 HK v. 6000 o/m

213 Nm v. 4000 o/m

0-100 km/t:10,0 sek

Tophastighed: 206 km/t

Forbrug snit: 15,9 km/l

Kørevægt: 1474 kg

Totalvægt: 2042 kg

Trailer: 680/1500 kg

CO-2 g/km: 144

Pin It on Pinterest