Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

29. November '18 09:59 by Jørli Petersen

Mazda med X og G

Mazda kan noget med design. Det absolut mest vellykkede design fra Japan – efter vor smag – men Mazda kan også noget med bogstavleg. Den nye Mazda 3 kommer med en række motorer, herunder to forskellige 2-liters benzinen, hvor den ene er noget ganske særligt.

Det når næsten at blive sommer, før den nye Mazda 3 kommer til Danmark, men Mazdas nye mellemklasse kan være værd at vente på.

Mazda er bilbranchens Rasmus Modsat. Hvis strømmen peger mod små motorer, vælger Mazda de store, hvis alle er ved at falde over hinanden for at komme med hybrid og el-biler, går Mazda også egne veje, og vi behøver kun at sige wankel, for at beskrive Mazdas enegang, for mens alle havde opgivet wankelmotoren, fik Mazda den til at fungere, endda så effektivt at rotationsmotoren vandt Le Mans.

Den nye Mazda 3, der har fået verdenspremiere i Los Angeles, er selvfølgelig en ny bil, den har fået et design, der ligger meget tæt op ad den større Mazda 6, og de første billeder må fornøje øjet.

Ny Mazda 3 er sprængfyldt med spændende ny mekanik. Det er meget mere end bogstavleg i maskinrummet.

Alligevel er det ikke bilens fremtoning, der er det mest interessante. Ny Mazda 3 bliver den første bil med Mazdas nye motorteknik, som er et afgørende gennembrud for lean-burn teknikken.

Mazda kan lave en blanding af benzin og luft så fattig på benzin, at det kaldes lean-burn, og mens giganter som Toyota og Ford har opgivet at få lean-burn til at fungere, har Mazda fundet løsningen.

Vi har tidligere haft lejlighed til at køre den nuværende model Mazda 3 med den nye motor, det var en rigtig fornemt første indtryk af en motor, som stadig var under udvikling, og selv om Mazda ikke er helt konkret omkring den nye 2-liters benzinmotor, så kører den 20 procent længere på literen, udleder 20 procent mindre uønskede stoffer og en almindelig 2-liters motor uden nogen form for trykladning lægger tæt på 200 HK, uden på nogen måde at være pimpet eller hysterisk. Og så behøver vi næsten ikke sige meget mere om nyheden.

Mazda 3 kabine med god komfort, gode sæder og forventet lavt støjniveau. En ny knæ air-bag bliver standard i alle nye Mazda 3.

Der er også en ny 1,8 liters diesel på programmet, vi har ikke oplysninger om Mazda 2,2 liters diesel i det nye 3-program, vi ved også, at en 1,5 liters benzin vil være i det nye program, og så åbner Mazda langsomt for en fremtid med hybrid. Der forventes at være en eller anden form for hybrid i det kommende Mazda 3 program, men vi ved stort set ikke meget mere.

4-dørs og 5-dørs. Den 4-dørs er 12 cm. længere end den 5-dørs, men bilerne har samme akselafstand. Den større længde på 4-dørs er udelukkende større udhæng over bagakslen.

Mazda 3 kommer som 4-dørs sedan og 5-dørs hatch-back. Den 4-dørs sedan er 10 centimeter længere end den 5-dørs, begge biler har en akselafstand på 273 cm., hvilket er længere end typisk for klassen, og så har Mazda oplyst, at en ny syvende air-bag, en såkaldt knæ-pude, bliver standard i alle udgaver af Mazda 3, som selvfølgelig er opdateret med det nyeste i sikkerhed.

Vi har ikke oplysninger om det nøjagtige tidspunkt for lancering, ligesom vi ikke har oplysninger om en kommende prisstruktur.

Mazda ruger stadig over de endelige data for den nye Mazda 3, og det er især data for den nye lean-burn motor, man holder tæt til kroppen. Men: Hvis vi siger lige under 200 HK for en helt almindelig 4-cylindret 2-liters sugemotor, en motor der sviner 20 procent mindre og kører 20 procent længere på literen, så er vi på sporet. Ny Mazda 3 kan blive den største positive bilnyhed i 2019 målt på tekniske løsninger.

Pin It on Pinterest