Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. April '19 18:24 by Jørli Petersen

Mazda strækker våben

Mazda har kastet håndklædet i ringen. Nu kunne man ikke optimere dieselmotoren så meget, at den kunne overholde miljøkrav uden tilsætning, men lidt får man da ud af ulejligheden. Motoren har samtidig fået en let opdatering.

Man skal træffe et ganske svært valg, hvis man har besluttet sig for en Mazda 6. Skal det være den særdeles vellykkede sedan, eller skal det være den knap så tjekkede men lidt mere praktiske stationcar? Ja, vi brugte betegnelsen sedan, for selv om Mazda 6 har coupe design og mest af alt ligner en lift-back, er det ikke en 5-dørs, men en helt almindelig 4-dørs med udvendigt bagagerum, og det kan måske få lidt flere til at vælge stationcar, som er og bliver den mest rummelige og mest praktiske af de to modeller, som har fået nok et face-lift med mindre forbedringer, selv om det måske var mere på sin plads med en egentlig ny model.

Fuldt blus på udstyr. Testbilen er både topudgave, men tilsat en god portion ekstra, så prisen ryger ekstra 30 i vejret.

Mazda 6 i sin nuværende form er egentlig fra 2012, altså en alderstynget bil målt efter dagens standard, men det mærker man slet ikke på bilen. Både når det gælder design og teknik er Mazda 6 helt fremme i skolestuen, og testbilen er toppen af modelprogrammet, en 2,2 diesel med nu 184 HK, udstyrstrin fra dyreste mulighed tilsat en ekstra portion lækkerier, der bestilles som Luxury Pack og lægger yderligere 30 af de store på prisen, så vi lander på knap 460.000 kr, medregnet merpris for den røde lakering, som er lidt dyrere end det almindelige tillæg for metallak.

Grænsen er nået

Faste læsere vil måske huske, at vi har et ualmindeligt blødt punkt for Mazdas nørderi med tekniske løsninger. Mazda er flere gange gået i den stik modsatte retning af alle andre, og 2,2 motoren i denne 6’er, er et eksempel på den handling. Mens alt for mange har travlt med at skære i antal af cylindre, at minimere cylindervolumen og tilstræbe en noget anstrengt turboløsning, vælger Mazda den store motor, læs de mange kubik, og i tilgift har man formået at få dieselmotoren til at køre usædvanligt kultiveret med en særdeles lav kompression på 14,4:1, og jo, det er ikke er slåfejl. Det er fjorten komma fire, og nyeste trim til topmotoren i Mazda 6, som har øget sin effekt fra 175 til 185 HK, og bedste drejningsmoment er oppe på 445 Nm.

Det er som om Mazda skammer sig over at bruge AdBlue. Påfyldningen sidder dybt begravet i bagagerummet. En dårlig løsning.

Det er således et bulder af kræfter, man slipper løs ved 2000 omdrejninger. Det er evne til acceleration og store lårmuskler, som er sjældne i en almindelig type firmabil, og det gode ved det hele er, at en stor diesel i en Mazda ikke bruger mere olie end en noget mindre, men mere anstrengt diesel i en af de mindre gode konkurrenter.

Vi har også rost den tidligere model 6’er, for at kunne overholde gældende miljønormer uden brug af nogen form for tilsætning. Motoren har til dato brændt så rent, at det ikke har været nødvendigt, men nu har Mazda måttet overgive sig. Dagens Mazda 6 diesel bruger nu AdBlue, og man er åbenbart så triste ved den kendsgerning, at man har gemt dækslet til påfyldning af AdBlue helt i bunden af bagagerummet, – under den absolut nederste måtte, og vi kvitterer med den bemærkning, at det er aldeles upraktisk, hvis man kører med en fuldt feriepakket bil.

Hvis man ikke har forberedt sig grundigt inden ferien, risikerer man at skulle hive kufferter, bamser, potter og pander ud på en italiensk tankstation, men det kan selvfølgelig have den fordel, at man genfinder den forsvundne pose lakrids, men alligevel, – upraktisk.

Gear og komfort

Fuld elektronisk opdatering med en ny og lækker type head-up på forruden.

Vi er faktisk fulde af beundring for Mazda 6. At tænke sig, en bil fra 2012 er stadig fuldt på omgangshøjde, og teknisk er den foran langt de fleste, det eneste svage punkt hos Mazda er automatgearet, her er flere løbet fra Mazdas 6-trins automatkasse, som stadig gør det pænt, men tiden er ved at indhente Mazda på det punkt.

Komfortmæssigt er vi også fuldt på  omgangshøjde med det man ellers finder i jobklassen. Mazda 6 er først og fremmest en bil, der er afstemt til lækker kørsel, det er en bil, der godt kan begejstre, samtidig med man transporteres ganske komfortabelt. Lækker afstemning af undervogn, en ganske direkte styring med hurtige reaktioner, vi kan også indskyde, at vi med Mazda 6 har en bil med lavt tyngdepunkt, og hvorfor skriver vi nu det, nok mest fordi tidens trend er biler af SUV-højde, biler med højere tyngdepunkt, så man er betydeligt bedre kørende i en 6’er end med en højere type bil.

Siden 2012 og med første face-lift for kun to år siden, er der sket en del i den elektroniske afdeling. LED lygter er nu standard på alle udgaver af Mazda 6, der er sket en generel opdatering af udstyr, der er det sikkerhedsudstyr man kan forvente på godt og mindre godt af en nu bil årgang 2019, der er fuld elektronisk dagsorden i midterkonsollens øverste del, og så er der et head-up display, som vi rigtig godt kan lide. Der føjes hele tiden nye symboler til det man får i bunden af forruden, og her er nyheden også, at der ikke længere er en plade af plexiglas, der hæves og sænkes når man starter og standser bilen, nu er det rent projektion vi får på ruden, og denne teknik giver vel endnu flere muligheder, både i symboler og farver, men vi ser fortsat gerne, at vi udvider det vi får sendt til forruden med forsigtighed.

Vi lukker som vi begyndte. Skal man vælge sedan eller stationcar? Denne test giver ikke noget sikkert fingerpeg, vi kan uden vanskelighed se fordele ved begge typer karrosseri, og valget bliver ikke lettere når du hører, at prisen på sedan og stationcar på kroner og ører er nøjagtigt den samme.

Mazda 6 Stationcar 2,2D 184 aut

Pris: fra 284.396 kr

Stationcar eller 4-dørs sedan. Det praktiske mod det mere lækre design, en vanskelig beslutning, men begge biler fås med de nye 19-tomme fælge, der kendetegner topmodelle.  Den røde farve koster også ekstra, men prisen på sedan og stationcar er til gengæld den samme. På kroner og øre.

Pris for testbil: 458.265 kr

Motor: 2,2-liter 4-cyl

6-trins manuel

184 HK v. 4000 o/m

445 Nm v. 2000 o/m

0-100 km/t: 9,2 sek

Tophastighed: 219 km/t

Forbrug: 19,6 km/l

Kørevægt: 1636 kg

Totalvægt: 2200 kg

Trailer: 730/1600 kg

CO-2: 134 g/km

Pin It on Pinterest