Mazdas enlige gigant
Det er med alle sanser ekstra skærpet, vi sætter os bag rattet i den nye ”store” Mazda CX-80, der er Mazdas største model. Det ses også på prisen, som endda er med dansk afgiftsrabat, fordi bilen er af typen plug-in hybrid, og det er benzinmotoren, der får os til at møde frem til test med ekstra dope i systemet.
Hvorfor, vil den nysgerrige læser naturligvis spørge utålmodigt, så vi tager et godt greb om nælden med det samme, dog med en lille omvej, for CX-80 fås også med Mazdas super herlige dieselmaskine, men denne variant sælges ikke i Danmark, hvor visse politikere i mange år har udråbt dieselbiler som samfundsfjende nummer et, langt over Putin og Trump niveau, så diesel er for alvor en type motor, der er på tilbagetog.
Derfor må vi nøjes, for at sige det pænt. Det vi kan vælge, er det muliges kunst, og da vi tidligere har erfaring med Mazdas 4-benede 2,5 motor, er det med en vis skepsis, vi skal forsøge os med en 7-personers type SUV med en kørevægt på mindst 2165 kg, hvis bilen er med mindst muligt udstyr, og det er testbilen ikke.
Men til sagen. 2,5 motoren er sat til at yde 192 HK. Ganske pænt når man læser tal på glittet papir. I tilgift er der en elmotor, der kan præstere 175 HK, så den samlede effekt kan nå op på 327 HK, og med batteriet så fladt som vi kunne bringe bilens 17,8 kWh batteripakke, var helhedsindtrykket over forventning.
Det betyder også, at benzindelen gør det bedre end vi turde forvente indledningsvis. Mazdas største gør det bedre end man kan forvente, og 2,5 pakken med elektrisk tilskud fungerer som en harmonisk helhed, selv om bilen som helhed ikke kan betragtes som et fartuhyre.
Mere for mindre
Til gengæld kan man med sindsro kalde testbilen for en SUV type ekstra lækker, især når den er udstyret med det man kalde captains seats, – hvilket er to lækre enkeltsæder lig de to forsæder som række to. Det gør bilen til en 6-personers i stedet for en 7-personers, så noget paradoksalt koster det ekstra at sige farvel til en officiel siddeplads, men kors for to lækre sæder man får for merprisen.
Hvis jeg personligt skulle vælge CX-80 til den private carport, ville det blive denne variant, at jeg så ville gå på jagt efter alle muligheder for at få fingre i en diesel, er en helt anden sag.
Ulempen for CX-80 og alle andre biler af denne type må være, at markedet for PHEV eller plug-in hybrid er for nedadgående i Danmark, det er heller ikke det, der tiltrækker den store mængde af købere, at prisen starter lige under 600.000 kr, så CX-80 bliver ikke den store sællert, men det gør ikke bilen dårligere.
Godkendt og komfort
Det man får for pengene, er en tilpasset pakke teknik, som udløser karakteren godkendt, men det der for alvor trækker op, er resten af bilen.
Vi har kredset lidt rundt om de to sæder på række to. Række tre går an, det er som altid ikke noget vi anbefaler til en langtur Gardasøen tur-retur, her foretrække vi de fire gode sæder, mens resten reserveres til bagage og måske en flaske vin eller 24 til hjemturen, og så skal resten af denne anmeldelse handle om komfort og brugsværdi.
Læg mærke til det sidste ord. Den skarpe læser vil for længst have noteret, at vi ikke er kæmpe fan af skærmbetjening til langt de fleste funktioner. Skærmen i midterkonsollen er og bliver af informativ karakter. Den kan også bruges til det vi vil beskrive som sjældne funktioner, noget i retning af opsætning af bilen, mens alle daglige funktioner skal kunne betjenes på en knap som enten kan drejes og trykkes.
Og det er tilfældet med CX-80, med en enkelt undtagelse. I tilgift får man den store drejeknap i midterkonsollen, lige ved højre hånds hvileposition, til at dreje den store knap, der kan styre alt på infoskærmen, så hos Mazda får man i pose og i sæk, men så er der lige undtagelsen, som vi formoder vil blive fjernet ved første face-lift, – deaktivering af fartalarm og andet nedrigt dims, der er os pålagt af usle bilfjendske politikere i EU.
På andre modeller har vi fremhævet Mazda for at have en enkelt knap, som kan lægge låg på de anmassende alarmer. Da CX-serien er fra før denne fantastiske opfindelse, er den ikke nået til CX-80 endnu, men det kommer. Vi er ganske sikre. Ulempen er blot, at man skal vente.
(Korrektion af test: Den knap til deaktivering af alarm vi ikke kunne finde i CX-80, findes rent faktisk. Vi lægger os fladt ned og erkender vor søgen har været af yderst tvivlsom karakter)
Til slut er det på sin plads at skamrose Mazdas store model for at være særdeles komfortabel. Sæder i særklasse, lydniveau under det vi finder hos andre i samme klasse, og på alle leder og kanter efterlader den store Mazda er meget fornemt indtryk. Havde vi dog bare haft nogle politikere, der tillod denne bil at køre med dieselmotor til en fornuftig dansk pris, ville vi nærmest være lettet i bar begejstring, – og så lige det sidste, den med rækkevidde på 61 km på ren el. Her er svaret et klart nej. Vi er ikke i nærheden. Vi er i det vi kalder middel, hvilket vil sige omkring 40 kilometer.
Mazda CX-80 PHEV
Pris: fra 594.500 kr
Pris for testbil: 666.400 kr
Motor: 2,5-liter 4-cyl
aut 8-trin
192 HK v. 6000 o/m
261 Nm v. 4400-5200 o/m
Elmotor: 175 HK/270 Nm
Samlet ydelse: 327 HK
Batteripakke: 17,8 kWh
Rækkevidde: 61 km WLTP
0-100 km/t: 6,8 sek
Tophastighed: 195 km/t
Forbrug: 62,5 km/l
Kørevægt: 2165-2248 kg
Totalvægt: 2889 kg
Trailer: 750/2500 kg
CO2: 36 g/km