Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. October '23 17:52 by Jørli Petersen

Mazdas kongemodel

Den absolutte topmodel hos Mazda i 2023 er denne CX-60 med den fremragende 3,3 liters diesel, som Mazda selv beskriver som den reneste diesel netop nu. Lidt af en påstand, når Mercedes har fået målt nul i udledning på deres 2-liters diesel. Det må betyde nul i partikler til Mazda og noget andet, som vi ikke helt har styr på.

25 procent mere rå kraft, en anelse hurtigere, også til de første 100, forbruget er også lidt større end på den mindre model, men det er slet ikke det det handler om, når testbilen er en Mazda CX-60 med den helt nye og voldsomt usædvanlige 3,3 liters række-6 diesel.

Det handler om at være tilstrækkelig. 254 heste for at være helt nøjagtig fra 3,3 liter er alt andet end hverdagskost i 2023, og vi blev nysgerrige, da vi havde kørt det vi anså for folkemodellen med 200 HK, som imidlertid gjorde det så godt, at yderligere godt 50 heste måtte være moderne dieselmotor af en helt anden verden.

Det er det også, men det overraskende ved test af topmodellen er også, at basismodellen på 200 HK gør det overraskende godt. Forskellen fra 200 til 254 heste er mindre end mange kører rundt og tror, men tendensen kendes også fra andre motorfamilier, hvor man ikke mærker forskel fra eksempelvis 150 til 180 dieselheste, men alt efter hvordan de forskellige bilmærker laver styreprogram til motoren, er der alligevel noget, der er mærkbart, og hos Mazda er det drejningsmomentet.

Det blir’ ikke meget bedre i denne prisklasse. Kørekomfort bag rattet er særdeles høj.

Den store udgave af 3,3 motoren henter både max hestekræfter og moment hurtigere end man gør det med den 200 hestes. På en besynderlig måde, er det den store udgave, der henter størst fordel af den medfødte fordel, som alle motorer med store cylindervolumen har. Jo flere kubik jo bedre moment. Man kan kan også trylle lidt med boring i forhold til slaglængde, men hos Mazda er det helt samme mål, så den store forskel er plus 100 Nm, der ligger jævnt fra 1500 til 3000 omdrejninger, det er også de 54 HK, der sammen med de øvrige 200 er til rådighed ved 3750 omdrejninger, hvor man skal en del højere op på den mindre udgave, og på denne kringlede måde, har vi sat fokus på den store dieselmotorens helt store fortrin. Sejtræk. Evnen til at trække en stor trailer eller bare arbejde hårdt.

Uændret trailervægt

Det er tilladt at undre sig over, at der ikke er forskel på trailervægt fra 200 til 254 hestes CX-60. Det hedder 2500 kg uanset motorkraft, og vi er ikke det mindste i tvivl om motorens muligheder. Til gengæld handler de 2500 kg nok mere om selve bilen, som er det Mazda synes de kan stå inde for, og her kan man godt blive lidt snydt, når man sidder bag rattet i CX-60, som det kommende år dukker op i en endnu større udgave. En 7-personers.

CX-60 video

Dagens CX-60 er 475 cm lang. Ikke så overvældende når man læser de kolde kendsgerninger, bilen synes noget større, når man sidder bag rattet, ligesom det er let at blive snydt af bilens bredde, der heller ikke er så voldsom, som man tror bag rattet, men 189 cm uden spejle er alligevel nok til at kalde på ekstra opmærksomhed omkring parkering, for CX-60 er præcis så bred, at man skal være forsigtig med parkeringsvagternes nye hobby, at udskrive bøder til alle der holder på eller er centimeter uden for de hvide striber i de danske parkeringsbåde, der synes at være bygget til VW Up og Kia Picanto.

Kort og kontant. Plads nok, ingen irriterende kant når man skal have de tunge ting ind- eller ud.

Det er rent gætværk om den kommende lange model får større trailervægt, men det interessante er Mazdas særprogram til kørsel med trailere. Når man klikker trailerprogrammet ind, skifter bilen gear på en anden måde. Den får lov at arbejde mere med bilens fornemme moment, den skifter ikke så hyppigt gear, som vi synes kan være lidt overdrevet i ”normal” køremønster, og her mener vi endnu engang, at have sporet en forskel fra model 200 til den store model 254 HK.

Opsætning af undervogn og bilens køreegenskaber mener vi er så identiske, at vi ikke finder det nødvendigt at bruge linjer på den detalje, mens vi slutter med et par ting, der lander i hver sin side af vejbanen.

De bedste lygter

Først det lidt triste. CX-60 har fået rigeligt med aktive køreprogrammer, der alle har til formål at øge sikkerhed i trafikken. Om det opfylder sit formål ved vi ikke, vi ved til gengæld, at det er noget Euro NCAP hejs, der er ved at blive overdrevet i middelsvær grad, men Mazda gør det heller ikke lettere, at slippe for bimle-bamle alarmer, linjevogter og andre direkte irriterende installationer, som snart sagt findes på alle biler helt ned til den tidligere nævnte Picanto. CX-60 video

Hvis man vil af med linjevogteren på CX-60, kan man ikke nøjes med at trykke på en enkelt knap, som det sker på andre biler. Vil man al med alle alarmer og diverse advarselslamper, skal man igennem endnu en gang menu på skærmen, og det store minus er, at man skal gøre det hver gang man starter motoren, som i parentes bemærket er af den gode gammeldags type med en klassisk motor med tandhjul, der går i indgreb med en krans på svinghjulet, så det medvirkende 48V mild-hybrid system bruges ikke til start af motoren. Som vi nævnte det ved test af den 200 hestes, handler det nok om startsikkerhed, en kold 3,3 liters diesel med trods alt pæn kompression, kan være rigtig tung at dreje rundt, så det er nok forklaringen.

Sluttelig lander vi en ros, der samtidig flytter Mazda helt i top på de stadig mere følsomme og avancerede lygteprogrammer. Før Mazda CX-60 havde vi Fords automatiske lygteprogram som det bedste, men for første gang oplevede vi, at det automatiske lange lys styrede uden om lastbilerne.

Det du ikke kan se på billedet, er det glimrende system der spejler information op i bunden af forruden. Du kan selv vælge hvilke informationer du ønsker.

På de tyske motorveje er der lange stræk med lystæt midterrabat. Typisk p.g.a. beplantning.

Her vil mange automatiske lygteprogrammet bare tænde op for fuldt blus, og beplantningen i midten af vejbanen forhindrer systemet i at se modkørende. Det er kun lastbilerne og den højt placerede chauffør, der får fuld belysning lige i masken. Samme chauffør kan så vise sin utilfredshed ved at blinke med det lange lys, men er der ikke monteret fjernlys som taglygter på lastbilen, er det uden betydning.

Den avancerede lygtestyring hos Mazda kan se lastbilen, og lægger lyset både foran og bag den kommende lastbil, samtidig med højre side af vejbanen er fuldt oplyst. Vi har spurgt Mazda om hvem, der har lavet systemet, men har ikke modtaget svar. Til gengæld er det til dato det klart bedste lygtesystem vi har kørt.

Til næste år bliver CX-60 afløst som topmodel af en endnu større model, en 7-personers CX-80, som vi formoder er en let forlænget 60’er med samme maskineri. Om trailervægtes øges ved vi ikke.

Mazda CX-60 3,3 D 254

Pris: fra 676.000 kr

Pris for testbil: 754.150 kr

Motor: 3,3-liter 6-cyl

8-aut

254 HK 3750 o/m

500 Nm v. 1500-2400 o/m

0-100 km/t: 7,4 sek

Tophastighed: 219 km/t

Forbrug: 18,9-19,2 km/l

Kørevægt: 1874-2025 kg

Totalvægt: 2667 kg

Trailer: 750/2500 kg

CO2: 137-139 g/km

Pin It on Pinterest