Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. June '16 13:32 by Jørli Petersen

Med 100 km/t til lossepladsen

Slut med at luske med 70 til lossepladsen. Nu kan haveaffaldet bedre blæse af på vejen, når man kan få en tempo-100 godkendelse til traileren.

Slut med at luske med 70 til lossepladsen. Nu kan haveaffaldet bedre blæse af på vejen, når man kan få en tempo-100 godkendelse til traileren.

Fra den 1. juli 2016 bliver det endelig, endelig lovligt at lade traileren køre mere end de 80 eller 70 km/t, som hidtil har skabt propper og risikable overhalinger på de danske landeveje. På totalt fjollet maner, har politikere vendt det døve øre til de regler, der forlangte, at campingvogne, hestetrailere og selv de mindste havetrailere kun måtte køre 70 km/t på landevejen, mens lastbiler og alle andre måtte køre med 80 km/t.

Endnu mere tåbeligt var det, at man på motortrafikveje havde hele tre fartgrænser, personbiler og andre køretøjer under 3500 kg totalvægt måtte køre 90 km/t, lastbiler måtte køre 80 km/t, men man accepterede de tunge køretøjers fartbegrænser, som i de fleste tilfælde er sat til 88 km/t, og så var der alle dem med trailer, som hvis de kørte lovlydigt, var til irritation for alle andre, når de sænkede trafikken ved kun at køre de påbudte 70 km/t.

Fra den 1. juli er det slut. Fra denne dato hæves hastighedsgrænsen for lette køretøjer med trailer til 80 km/t på landevej og motortrafikvej, mens man må køre 100 km/t på motorvej, hvis man lægger vejen forbi en synshal, og får traileren godkendt til de 100 km/t, den såkaldte tempo-100 godkendelse.

Sådan er reglerne

Det er især campingvogne og de tungere trailere, der er mest interesseret i at få en tempo-100 godkendelse. Godkendelsen kræver, at trailerens dæk er mærket med hastighedskode L, svarende til 120 km/t, at trailerens dæk er maksimalt seks år gamle og i øvrigt er i orden, at traileren har hydrauliske støddæmpere, og så kræves det, at traileren har en såkaldt ISO tilkobling, eller at den trækkende bil har et stabilisatorsystem, som er noget der findes på flere nye biler.

Det kan imidlertid tilrådes, at man udskifter en eventuel tvivlsom tilkobling med en ISO kobling, således at traileren kan trækkes med 100 km/t af køretøjer, som ikke er udstyret med stabilisatorsystem.

For at opretholde en tempo-100 godkendelse, skal traileren til syn hvert andet år.

Havetraileren

Den folkelige havetrailer uden bremser kan også godkendes til at køre 100 km/t, men her er reglerne lidt anderledes, og der stilles især krav til det trækkende køretøj.

Hvis en trailer uden bremser har en totalvægt på 500 kg, skal det trækkende køretøj have en køreklar vægt på mindst 1667 kg, og det er langt fra alle personbiler, der kan leve op til det krav.

Dertil kræves dæk på traileren med hastighedskode L, svarende til 120 km/t, at trailerens dæk er yngre end seks år, at dækkenes loadindeks som minimum svarer til trailerens maksimale akseltryk, og så kræves det, at traileren fra fabrikken er egnet til en hastighed på 100 km/t.

Når havetraileren har opnået en tempo-100 godkendelse, skal den ikke synes hvert andet år.

Det er især campingvogne og de er kører med tungere trailere, der har gavn af en tempo-100 godkendelse.

Det er især campingvogne og de er kører med tunge trailere, der har gavn af en tempo-100 godkendelse.

Pin It on Pinterest