Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

23. October '22 18:22 by Jørli Petersen

Med nyt på …..

Klassisk type stationcar tilsat en elpakke, som samlet set udløser lavere dansk afgift.

Peugeot 308 er ligeså klassisk som jordbær med fløde en tidlig sommerdag. Det er en type bil, der har plaget danske carporte og indkørsler i generationer, og man kan liste en lang række biler, hvor netop den rummelige stationcar har været den mest solgte.

Med PHEV efter modelbetegnelsen på den nye 308, kan man med god ret sige, at vi har fingre i en klassiker ”med nyt på”.

Det nye er den gang ekstra teknik, der hedder plug-in hybrid, en bil som kan klare sig som ren el-bil i byen, mens den har samtidig almindelig forbrændingsmotor til at sikre god transport mellem byerne.

Peugeot holder fast i det lille rat, som er blevet en specialitet hos Peugeot.

Den anden fordel handler om pris. Plug-in biler er begunstiget af lavere afgift, det betyder, at man kan få topmodellerne i 308-programmet til en (meget) lavere pris, og det er ikke overraskende, at den mest attraktive model 308 totalt set, er en bil med delvis elektrisk motorisering.

Rigtig basismotor

Den anden fordel ved at købe plug-in er det medfølgende motorvalg. Hvis man er på udkik efter de billige udgaver af 308, er man henvist til 3-cylindret motor, som er den kendte og problematiske 1,2 motor fra Stellantis koncernen, men med plug-in får man en lige så klassisk 1,6’er, en 4-cylindret motor som i sig selv er lysår bedre end 1,2 maskinerne, og når man tilsætter turboladning til 1,6’eren, råder man til alle tider over en god motorisering med 149 HK for at være helt nøjagtig.

Derfor er en stationcar så populær. Plads, plads og mere plads.

Denne motorisering tilsat koncernens gode 8-trins automatkasse giver bonus på komfortkontoen, det er så afgjort den helt rigtige udgave af 308, med mindre har har forkølet sig på en 308 diesel, som pludselig er blevet så kostbar i anskaffelse, at man skal være rigtig forkølet, for at købe den type motorisering, som for få år siden var særdeles almindelig hos Peugeot.

Peugeot har også for vane at skrue lidt forskelligt på turboskruen. I testbilen lander det hele på maksimalt 180 HK, elmotoren kan isoleret set lægge 110 HK, men samlet får man bedst mulig effekt på 180 HK, men de 110 siger også noget om bilens muligheder som el-bil i byerne, hvor man med en lille hyggelader i carporten, kan klare alle de dagligdags opgaver, og regne med en rækkevidde omkring 60-70 kilometer på en opladning, selv om benzinmotoren begynder at blande sig noget før, vi når det rene nulpunkt på batteriet.

En lang tradition

Det vi slet ikke har nævnt endnu, er fordel nummer to for på en stationcar. Fordel to i forhold til nutidens højere biler af cross-over typen, nærmest siger sig selv. Bilens naturligt lave tyngdepunkt. Mængden af daglig bagageplads eller plads til unger og cykler bagpå bilen er den samme på alle populære typer bil, men den klassiske stationcar har køreegenskaberne med på plussiden, og netop køreegenskaber har været et stort plus hos Peugeot i snart mange år, hvor bilen har nået flere titler i dysten om at blive Årets Bil i Danmark. Siden midt 80’erne har der været gevinst til Peugeot flere gange, og hver gang har det været bilens køreegenskaber, der gav de sidste og afgørende point, og det samme kan man sige om dagens 308’er, der er en bil med køreegenskaber i den klart bedre ende af skalaen, og endnu engang er det bilens styring samt opsætning, skråstreg afstemning af undervogn, der giver bilens det afgørende plus.

Gode sæder i 308, men mærket har fået intern konkurrence. Vi venter spændt på at se, hvornår Peugeot vælger topsæder fra Opel.

Om man så hører til den gruppe bilejere, der foretrækker Peugeots type indretning af kabine, hvor man har et lille rat, og dermed uhindret udsyn til den instrumentering, som man i dag kan indrette individuelt efter ønske, – er en lidt anden sag.

Den skæve vinkel

Hvad skal vi så mene om prisdannelsen på 308? Det er lidt overraskende, at model PHEV er så meget dyrere end de mindre modeller. Hvis man skruer helt op for model 1,2 med samme automatgear, som vi har i testbilen, lander prisen på 384.000 kr og en sjat, med ekstraudstyr er prisen på testbilen 435.000 kr, og det hænger ikke rigtigt sammen med det billede, vi ser hos andre bilmærker.

Det kunne godt se ud som om Peugeot lige napper lidt ekstra for deres PHEV, netop fordi den er så markant bedre end 1,2 modellerne, men så må man som potentiel køber holde øje med Peugeots tilbudsliste, for der er hele tiden biler på tilbud, og på et tidspunkt kommer den rigtige pris på en 308 stationcar PHEV, som i vores optik også har en anden oplagt skavank.

Designet.

Som 5-dørs kan vi kan vi kun sige noget pænt om Peugeot 308, men som stationcar er den helt gal. Det ligner mest af alt en dyst på Lego, der er gået helt galt. Man kan ikke påstå, at Peugeot forsøger at designe en gang øllebrød, forstået på den måde, at bilen pludselig er blevet alt for almindelig, men at hive løs i så mange skæve vinkler tilsat bunkevis af skarpe kanter, nærmest skriger på et forhåbentlig nært forestående face-lift.

Peugeot 308 PHEV 180

Her går det helt galt for Peugeot. Designet ligner noget der er gået galt i noget Lego.

Pris: fra 324.990 kr

Pris for testbil: 434.990 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

8 – aut

Samlet:

180 HK v. 6000 o/m

360 Nm v. 1750 o/m

Benzinmotor – 149 HK

Elmotor – 110 HK

Batteripakke: 12,4 kWh

0-100 km/t: 7,7 sek

Tophastighed: 225 km/t

Forbrug: 100 km/l

Rækkevidde el WLTP: 68 km

Kørevægt: 1751 kg

Totalvægt: 2170 kg

Trailer: 750/1450 kg

CO-2: 24 g/km

Pin It on Pinterest