Medfødt charme
Noget så ærkeamerikansk som Jeep Wrangler, har fået elektriske komponenter gemt rundt omkring i bilen. I skrivende stund kan man ikke købe Wrangler i Danmark, bilen er udsolgt, men den vender tilbage i 2023, og mens vi samler notater til denne artikel, tikker en nyhed ind. Jeep varsler flere elektriske nyheder, og i begyndelsen af september løfter man sløret.
Set over det brede køberpublikum og de næste års fremtid for Jeep Wrangler, håber vi, at der også i fremtiden er en diesel på modelprogrammet, for Jeep Wrangler er både i udtryk og i sin historik en bil, der enten skal have et ordentligt svin af en V8’er eller en bundsolid dieselkværn i motorrummet.
Denne plug-in hybrid er kun til de få, og sat op mod sine snart mange konkurrenter, vil det knibe med at finde fodfæste på det danske marked, og endnu engang er forklaringen noget med pris.
For at være attraktiv plug-in i Danmark, skal bilen udlede 50 gram CO2 eller mindre per kørt kilometer, og det gør Jeep Wrangler PHEV ikke. Lang fra endda.
Udledningen er næsten det dobbelt af loftet for lavere afgift, og derfor er prisen på testbilen oppe på 1,2 mille, og så er antallet af købere skrumpet voldsomt.
Det andet argument for at køre en Jeep kunne være, at man kan køre som ren el-bil i det daglige, og så hygge sig med ægte forbrændingsmotor når det skal være sjovt eller krævende, men her er rækkevidden alt for begrænset. Med 45 km som vejledende rækkevidde, er det noget man kan komme i nærheden af ved bykørsel, som jo ikke er Jeeps spidskompetance, ved blandet kørsel melder batteriet ”tomt” meget hurtigt, og så er man overladt til den 4-benede benzinmotors forgodtbefindende.
4-cylindret benzinmotor til en Jeep Wrangler???
Alfa rykker ind
Langt de fleste ville på forhånd vende den inderste finger på begge hænder direkte mod jordens overflade. Vi havde det lidt på samme måde, efter de første oplevelser med Jeep og deres plug-in modeller, men med oplysning om en 2-liters Alfa motor forrest ude, blev skråen lige vendt engang.
Det kunne godt være interessant!
272 Alfa heste er en overraskende god motor til Jeep Wrangler. Den er med afstand bedre end mange af de mindre benzinmotor fra USA, – det er kun den ægte V8’er, der stikker denne Alfa maskine, og tilsat el, når der vel at mærke er til både sovs og kartofler på batteriet, en meget kompetent gang teknik, med de begrænsninger vi tidligere har berørt.
Men mere end et OK til motoren, som vi nu må håbe, får lov at leve videre i den nye koncern, hvor Alfa skal bygge biler efter ordre fra Paris.
Selvfølgelig har en Jeep Wrangler permanent træk på alle fire, i dette tilfælde er bilen garneret med en 8-trins automatkasse, en rigtigt velfungerende en af slagsen, så drivlinjen i Jeep Wrangler er meget mere end godkendt, om end vi nok ville vælge den klassiske diesel, nu hvor prisen ikke er afgørende forskellig på plug-in og diesel.
Råt og upoleret
Det er selvfølgelig det klassiske, det rå, det fundamentale, der taler til sanserne med en Jeep Wrangler. Det er bilen, der er født til det barske brug, det er bilen, der har det som den berømte fisk i vandet, når terrænet siger stop til stort set alle andre. Kun de absolut mest kompetente konkurrenter kan følge en Jeep Wrangler ud i dybet eller op ad klippesiden, og ret beset er vi nede på fem eller færre konkurrenter, som kan matche en Wrangler.
Til gengæld er den meget Bambi under de daglige forhold. Man skal holde af bilen for at købe en Jeep, den har så meget personlighed og sin egen charme, at den er og bliver helt sin egen, man sidder – skal vi sige det ”meget kompakt” i førersædet, der er ikke meget plads rundt omkring pedaler og rat, sæderne er blevet meget bedre de senere år, mens den rå teknik ikke har forandret sig af betydning.
Bilen er stadig en klassisk konstruktion med chassisramme og stive aksler for og bag. Den kombination gør ikke just motorvejskørsel til bilens bedste disciplin, vi er tilbage ved noget Bambi, og skulle nogen mene, at bilens tophastighed på 156 km/t er begrænset, så kan vi kun sige – glem det, for så sjovt er det ikke at køre noget, der bare ligner. Testbilen er den 5-dørs udgave, det er bilen med bedre stabilitet på landevej, mens den 3-dørs udgave er nummer et i kritisk terræn, der er fordele og ulemper foruden alt det med sæder og plads, men testbilen havde i tilgift de helt rigtigt dæk til kørsel i det værste terræn, så der var den helt forventede dækstøj og det tilsvarende mangel på vejgreb på asfalt, men fidusen med en Jeep Wrangler er også, at man har flere sæt dæk til bilen, så den kan være klædt på til lejligheden.
Vi har et meget blødt punkt for biler af denne type, og Jeep Wrangler er ærketypisk. Den er så amerikansk som Mc D, og så har den muligheder, som stort set er forsvundet fra dagens udvalg af biler. På få minutter kan man gøre bilen til en slags meget åben bil, med lidt værktøj kan man stort set pille det meste af, og hvis man kan lide frisk luft på alle leder og kanter, kan forruden selvfølgelig lægges ned i de standardmonterede beslag.
Hvad skal vi forvente af Jeep Wrangler i fremtiden? Forhåbentlig stadig en bil med meget høj bund, gulvhøjden i en Wrangler er uventet høj for de fleste, men med en vadedybde på 76 cm før snorkel, giver det mening, og selvfølgelig er batterierne pakket ind og gemt af vejen, så også en plug-in kan krydse den danske stormflod.
Vi krydser fingre for fremtiden. Hold fast i charmen, og hold fast i en model med et ordentligt svin af en dieselmotor helt frem til den sidste salgsdag.
Jeep Wrangler Rubicon 4xe PHEV
Pris: fra 1100.9000 kr
Pris for testbil: 1.195.000 kr
Motor: 2,0-liter 4-cyl
8-aut
Samlet:
375 HK v. 5250 o/m
637 Nm v. 3000 o/m
Benzinmotor: 272 HK
Drejningsmoment: 400 Nm
Rækkevidde: 45 km
0-100 km/t: 6,4 sek
Tophastighed: 156 km/t
Forbrug: 24,4km/l
Kørevægt: 2521 kg
Totalvægt: 2903 kg
Trailer: 750/1587 kg
CO-2: 94 g/km