Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. January '19 11:49 by Jørli Petersen

Mellem to stole

Ford Focus i nyeste trim er her fotograferet foran Brøndby Stadion, et sted med rigtigt mange siddepladser, og stedet er velvalgt, for ny Focus kan godt ligne en bil, der har sat sig mellem samtlige sæder på det store stadion.

Ford er meget begejstret for betegnelsen Ecoburst, som man nærmest benytter i flæng, uden det dog giver den helt store mening, og hvis vi ser på den nye Focus, er det også vanskeligt at finde alt det med Eco, for bilens rå data er ikke så imponerende, når man dykker lidt kraftigt i materien.

Historisk har Focus været en slags trendsætter for Ford. Focus har siden sin lancering været en bil med absolutte og fornemme køreegenskaber. I lange perioder har den ligger blandt de absolut bedste, i nogle perioder har den været en klar nummer et, men Focus er hele tiden i top, og det er måske det, der har forledt Ford til at lave netop denne udgave af Focus.

En ualmindelig velkørende bil. En bil med rigtig lækkert opsætning, en bil med ualmindelig skarp styring for sin klasse, en bil i rigtig god balance, i det hele taget en bil med fremragende medfødte egenskaber, som vi desværre ikke ser udnyttet til bilens fulde potentiale.

I flere retninger

Vi har kaldt denne gennemgang af ny Focus for Mellem to Stole, og det er fordi ny Focus nærmest stritter i alle de retninger, der findes for dagens biler. Som vi allerede har nævnt, har Ford holdt solidt fast i adelsmærket for Focus, man har lavet den ualmindeligt velkørende bil, men når den første begejstring er blevet til eftertanke kommer den nagende tvivl. Har Ford strammet skruen en kende for meget? Er bilens rigtigt gode egenskaber lidt over grænsen til en 100 procent velfungerende dansk familiebil, har man hældt lidt for meget jordbærsmag i saftevandet?

Typisk Ford kabine årgang 2019, men også en bil med alt til faget hørende i sikkerhed ligesom, vi er ganske tilfredse med sæderne.

Det spørgsmål bestyrkes af Fords valg af motorer. Set udefra kunne man godt fristes til at tro, at Fords afdeling for motorer ikke har nogen form for kontakt med den afdeling, der laver selve bilen. Begge afdelinger laver det de har lyst til, teknik og bil mødes først på samlebåndet, og så må køberne finde sig i resultatet, som i høj grad er domineret af det vi ikke bryder os om, 3-cylindrede motorer.

En ting er den 1-liters 3-benede motor, som vi flere gange har ønsket hen hvor peberet gror, men så er der jo heldigvis en 1,5 liters, som måske kan yde den velkørende Focus retfærdighed, men endnu engang skuffes man. Ford har nappet deres 2-liters, lavet lidt hærværk med en nedstryger, skåret en cylinder af den 2-liters 4-benede, og reduceret det hele til en 1,5 liters 3-benet, hvis mindste version af 150 HK.

Vores umiddelbare reaktion er åbenlys. Et ikke-dokumenteret knæfald for CO2 grænser, – skam Jer Ford.

Vil man have en Ford Focus, er men indtil videre henvist til en 1,5 diesel, der er den eneste med rigtig, civiliseret motorgang, med andre ord en 4-cylindret.

Snuden på ny Focus er en videreudvikling af kendt design, og fortsat stærkt inspireret af Aston Martin.

Testbilen, der var eneste mulighed for at komme helt tæt på ny Focus, før der skal uddeles point til kåring af Årets Bil i Danmark, dasker rund med 125 HK i en 1-liters, 3-benet motor, så den hurtige læser har vist allerede fundet vores melodi som er, – meget begejstret for bilen Focus med tilhørende køreegenskaber, og meget mindre tilfreds med Fords motorisering.

Opstrammet design

Ford har også strammet væsentligt på deres design. Mange vil måske mene, at Ford har kikket rigtig rigeligt på flere naturlige konkurrenter, men det vil vi ikke lægge Ford til last. Fronten er fortsat mere end inspireret af Aston Martin, bagpartiet på den 5-dørs er betydeligt bedre, min mor ville nok have brugt udtrykket – det pynter, og det er vort standpunkt.

Kabinen er klassisk Ford årgang 2018-19, bunkevis af kontakter i rattet, hvis man vælger automatgear, behøver man kun flytte hænderne fra rattet, når man skal pille med mobilos, og vi er også ganske godt tilfreds med sæderne.

Ny Focus i front med ny Fiesta i baggrunden. Det kræver et skarpt kenderblik at se forskel på de to biler, når de dukker op i bakspejlet.

Udstyrsmæssigt er testbilen udstyret med alt til faget hørende, lidt over klassens gennemsnit, men vi har også lidt indvendinger til prissætningen på ny Focus. Testbilen er en model ST Line til 264.270 kr, – vi bringer den triste 1-liters motor i erindring, så vi er allerede højt oppe. Prishoppet fra 5-dørs til den meget populære stationcar er i runde tal 40.000 kr, – hvilket er alt for meget, og så starter prisen for en rigtig Focus på 228.600 kr før rabat og leasingpriser m.v., for det er de knap 230.000 kr, der er mindsteprisen for ny Focus med en ordentlig motor.

Vi bemærker også, at Focus med 1-liters 125 HK vejer 1464 kg i køreklar stand, men derudover er nyttelasten begrænset til 391 kg, og det er i underkanten til en 5-dørs familiebil. De næste personer beregnes til 300 kg, så hver af de fem personer i bilen, kan ikke køre med hver sin 20 kg kuffert, der er tilladt af de fleste selskaber, når man skal en tur med flyveren.

Vi peger også på Focus mulighed foran den større trailer eller en campingvogn. Max trailervægt er 1100 kg, som dels er for lidt til en klassisk campingvogn, men måske er det gjort med fuldt overlæg af Ford, for 1-liters, fyldt bil og 1100 kg på krogen lyder som alt andet en lykke for testbilen, så vores afsluttende bemærkning omkring ny Focus, – køb Focus med dieselmotor.

Ford Focus 1,0 Ecoburst 125 5d

5-dørs Focus har strammet op på designet, men den mest populære Focus er model stationcar, og pristoppet fra 5-dørs til stationcar er uforholdsmæssigt stort. Vi husker tilbage på de tider, hvor prisen på 4-dørs, 5-dørs og stationcar udgaven af Mondeo kostede nøjagtigt det samme.

Pris: fra 191.585 kr

Pris for testbil: 264.270 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl

6-trins man

125 HK v. 6000 o/m

170 Nm v. 1500 o/m

0-100 km/t: 10,0 sek

Tophastighed: 200 km/t

Forbrug: 20,8 km/l

Kørevægt: 1464 kg

Totalvægt: 1855 kg

Trailer: 600/1100 kg

CO-2: 110 g/km

Pin It on Pinterest