Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. October '15 22:18 by Jørli Petersen

Men navnet består

P1090776Vi går lige på og hårdt. Nissan X-Trail er ikke længere hvad den har været. Vi kender navnet, vi kan også nikke genkendende til bilens stil, til størrelse, vi kan til dels genkende den maksimale trailervægt og en del tekniske løsninger, men X-Trail er ikke hvad den har været.

Historisk er Nissan X-Trail et produkt fra det japanske mærkes off-road afdeling. Den første X-Trail havde alle de praktiske kvaliteter, men en lidt håbløs indretning med centerplacerede instrumenter, men 2,2 liters dieselmotorer, et robust og velfungerende 4-hjulstræk og solid konstruktion af de nedre dele kombineret med en overraskende god daglig komfort, gjorde X-Trail til en af sin klasses klart bedste trækkere, så Nissans nyeste X-Trail udspil er noget af en overraskelse.

Qashqai XL

Lidt populært og lidt skuffende må vi kalde X-Trail for en Qashqai XL. Ikke for at tale nedsættende om Qashqai, men mere for at lufte vor skuffelse over dagens X-Trail, som ikke er den historiske X-Trail, men en erstatning for den model Qashqai, som er forsvundet ved seneste modelskifte.

Nissan stopper med Qashqai +2 (den lange model), dropper den traditionelle X-Trail og forfremmer Qashqai +2 til at være X-Trail.

Vi indrømmer, at ny X-Trail må rulle med 2000 kg på krogen, men en ting er det lovlige og mulige, noget helt andet er hverdagen med 2000 kg efter den nye X-Trail, og her er den korte besked: Glem det!!!

Set nedefra er X-Trail og Qashqai med 4-hjulstræk identiske. X-Trail har en anelse større akselafstand, den er en enkelt centimeter bredere, den er 27 cm. længere end Qashqai, og den ser meget større ud. Testbilen var en 7-personers, som forvandler det såkaldte bagagerum til en vittighed, hvis man forsøger at udnytte alle siddepladser, men det store minus i X-Trail regnskabet er maskineriet.

P1090802

Bilen med det legendariske navn er i dag udstyret med 1,6 liters dieselmotor. En næsten voldsom ændring fra tidligere tiders bundsolide 2,2, og selv om X-Trail lokker med 130 HK, er det 1,6 liters heste med et lidt sart drejningsmoment, som hedder tilforladelige 320 ved 1750 omdrejninger, men pas på ikke at komme under, så skal der pludselig rykkes resolut i gearstangen, og hvis det er lidt op ad bakke, skal man så hurtigt som muligt gå to gear ned, hvis man vil holde tempo, men vi giver lidt pluspoint for en fornuftig gearing i de laveste gear, igangsætning med læs går fornuftigt, man river ikke koblingen i stykker, når man skal bakke maksimalt læs på plads, men det bedste råd vi kan give, er følgende.

Hvis du har behov for at køre med 2000 kg på krogen, skal du glemme X-Trail. Vor anbefaling udløber omkring 1600 kg.

Lækkerier

Nu har vi været efter X-Trail på en række punkter, men hvis man holder sig til 1600 kg eller under, er X-Trail en meget interessant trækker. X-Trail ser ikke kun ud af noget, den er faktisk en rigtig god trækker til den typiske danske campingvogn der vejer en anelse over gennemsnittet. Den har samme stabilitet, som kendes fra tidligere tiders X-Trail, og så er der en række plusser man først oplever, når man har brugt mange timer bag rattet.

P1090796

Testbilen er den 7-sædet udgave af X-Trail. Det forvandler bilens bagagerum under gulvhøjde til et minimalt smykkeskrin, og bagagepladsen er stærkt begrænset når alle sæder er i brug.

 

 

Sædet i X-Trail er rigtig godt. Det kan indstilles på alle leder og kanter, men det er let at finde en god kørestilling, og lige så let at finde en ny position, når man har siddet et par timer.

Der er også solide komfortpoint til det omkring førersædet. En god bred midterkonsol som foruden masser af plads, også giver god hvile til højre arm, mens den venstre albue ligger på en let polstret dørkarm uden at blive øm.

Moderne biler har en gigantisk skærm til alt muligt midt i bilen. Radio, navigation, kørecomputer, alt betjenes efterhånden på en stor trykfølsom skærm, som i langt de fleste tilfælde er voldsomt generende, når det bliver mørkt.

Ja, man kan justere lyset på skærmene, i de fleste tilfælder er det alt for småt og kompliceret, men i X-Trail sidder en herlig stor kontakt til venstre for rattet, som giver hurtig og let kontrol og lysstyrken.

Der er også solide plusser til aflægge- og opbevaringsplads. Kopholdere kan bruges til almindelige vandflasker såvel som diverse kaffekopper, alt står uden vaklen og uden at støde ind i noget, og adgangsforhold til bilen er klassens gennemsnit.

Benplads på bagsædet er også gennemsnitlig, mens de to sidste sæder til X-Trail kun skal tilkøbes, hvis man har et absolut behov. Sæderne ødelægger til dels bilens bagagemuligheder, adgangsforholdene til sæderne er vanskelige, og benpladsen er mest egnet til benamputerede, hvis selvsamme personer i det hele taget kan komme på plads i sæderne.

P1090799

X-Trail har en rigtig velindrettet kabine, hvor langt de fleste kontakter og greb sidder hvor de skal for at være funktionsrigtige. Sæderne er af meget høj klasse.

 

Dagens lektie om Nissan X-Trail anno 2015 er derfor: Høj stabilitet med påhæng. En rigtig god trækker, faktisk en Qashqai med plus, men når vi sammenligner med Qashqai, som burde være X-Trails lillebror, er det fordi X-Trail hører hjemme i den mere folkelige klasse.

X-Trail er ikke længere en supertrækker i 2-ton klassen. Nu trækker vi grænsen ved 1600 kg, og jo mindre jo bedre, men så lukker vi med en ægte opkvikker, for hvis man kører med 1400 til 1600 kg er X-Trail et rigtig godt valg.

 

 

 

Nissan X-Trail 1,6 dCi 130 4×4

Pris for testbil 480.900 kr

Billigste model: 359.900 kr

Antal cylindre R4 på tværs

Cylindervolumen 1598 ccm

Antal ventiler 16

Trækker på: alle hjul

HK v. o/m 130/4000

Nm v. o/m 320/1750

Antal gear 6

Tophastighed 186 km/t

 

Køreklar vægt 1803 kg

Totalvægt 2320 kg

Påhængsvægt m/u bremse 2000/750 kg

ECE-norm 18,9 km/l

 

 

 

Pin It on Pinterest