Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. August '20 17:05 by Jørli Petersen

Mere Ford GT

Ford GT40

Ford GT40 er en legende, den senere kopi skulle være en hyldest, men nu ligner det spekulation og en god forretning for Ford. Der findes en enkelt Ford GT i Danmark. Bilen tilhører Jyske Bank.

Ford GT

En af bilhistoriens absolutte legender er Ford GT40. Bilen som efter lidt begyndervanskeligheder, dominerede GT-klassen i slut 60’erne, det var bilen der vippede Ferrari af pinden på Le Mans, og indtil videre den eneste amerikanske superbil, der har vundet Le Means i den store åbne klasse.

Legender har selvfølgelig også deres skarpe hjørner. Pludselig er det så og så mange år siden bilen vandt første gang, og Ford kunne ikke stå for fristelsen. Man måtte lave en jubilæumsmodel, samtidig med man genopfandt Ford GT til Le Mans, dog ikke i den ypperste klasse, som de seneste år har været domineret af Toyota.

Ford lancerede den genopstandne GT i et meget begrænset oplag. Der ville kun blive bygget så og så mange forlød det, og det var ikke ret mange.

Den næste udgave af Ford GT er en såkaldt Daytona version. Bilen er den samme, det er farver og lidt udstyr der er forskellen.

For at komme i betragtning til at købe en Ford GT, skulle man indsende en ansøgning, og bilinteresserede med en tilstrækkelig tegnebog kunne se fidusen. Hvis man købte den nye Ford GT, som nu blev fremstillet i kulfiber, ville der samtidig være tale om en investering, så den skulle være god nok.

Der var selvfølgelig mange ansøgere der blev skuffet, og mange blev sorteret fra, fordi et af Fords kriterier for at komme i betragtning var, at bilen skulle bruges i hverdagen, den skulle ikke bare lande i en dyb kælder eller på et museum, bilen skulle være synlig i gadebilledet, og selv om flere danskere ansøgte om at købe en Ford GT, blev det kun til en enkelt til Danmark.

Jyske Bank købte bilen, der blev stillet til rådighed for Jason Watt. Bilen skulle bruges til alle mulige former for fremstød, men så dummede man sig, man indregistrerede bilen på tyske nummerplader, og så var festen forbi i Danmark.

Fords ønskede at vende tilbage til motorsportens GT klasse, og hvad var bedre end at lave en nogenlunde kopi af legenden GT40.

Nu kunne bilen kun bruges på lukkede områder, hvis man vel at mærke ikke ønskede at betale dansk registreringsafgift på bilen, og siden har bilen stort set henslæbt sin tilværelse i en container.

Fords GT gode ide

Hos Ford fandt man ud af, at ideen med en ny GT var en god ide. Man fik en masse opmærksomhed og penge i kassen, så hvorfor ikke gøre det igen!

Ford havde stadig den oprindelige liste over ansøgere til en GT, så de fik et brev der antydede, at nu kunne man igen være blandt de heldige, hvis man selvfølgelig betalte kassen, men flere ansøgere lugtede lunten, samtidig med de nye ejere af en Ford GT var knap så lykkelige. Udsigten til en værdifast investering var pludselig ved at gå op i limningen, men Ford fik sat gang i runde to, og pludselig var der mange flere Ford GT på gaden end oprindelig lovet, – og Ford har ikke glemt deres kunster.

Ford har opgivet at skrive til de, der stod i kø for at købe den første Ford GT. Man gjorde det ved oplag to, men interessen har tilsyneladende været begrænset. De oprindelige kunder ser ud til at have fået kolde fødder.

Nu gør man det igen.

Denne gang med en såkaldt hyldest til den Ford GT40, der som den første amerikanske superbil vandt 24-times løbet i Daytona. Første gevinst på Daytona til GT40 fandt sted i 1966, så der er end ikke tale om noget rundt jubilæum, men Ford øjner muligheden for at få lidt flere skillinger i kassen, men mon ikke de mest pengestærke er ved at miste interessen?

Spørgsmålet er åbenbart.

Hvor mange Ford GT kommer der egentlig?

Nu taler Ford åbent om Ford GT årgang 2021, og selv om det kun drejer sig om 40 biler i næste sending, er der ingen garanti for, at der ikke kommer nok en runde.

Den udgave af Ford GT der dukker op i 2021, er en såkaldt Ford GT Heritage Edition, motoren yder med sine 660 HK power nok til, at bilen kan kalde sig en superbil, men den er langt fra den kraftigste af sin art, og der er allerede sat spørgsmålstegn ved bilens værdi.

Hvor meget den første ”nye” Ford GT er blevet billigere ved vi ikke, men værdien er faldet betydeligt, så skal man investere i noget Ford, må det være noget Mustang superbil fra 60’erne eller de tidligere 70’ere, eller måske noget Escort RS, som stadig kan findes til rimelige penge, selv om prisen er kraftigt stigende.

Her er den ægte Ford GT 40. En såkaldt Mk IV fra 1968, og selvfølgelig er den ikke bygget i kulfiber.

Pin It on Pinterest