Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. September '18 08:04 by Jørli Petersen

Merivas afløser

Meriva er fortid, nu hedder det Crossland X, hvis man vil have samme størrelse bil, men Meriva var Opels egen, hvor Crossland X er fransk Opel med de gode og mindre gode sider det medfører.

Meriva var en anderledes Opel, det var bilen i den lette ende af modelprogrammet, hvor man forsøgte nye og anderledes løsninger. Mest iøjnefaldende var vel den sidste Meriva, hvor bagdørene var hængslet bagerst på bilen, så sidedørene åbnede omvendt, nogle kalder den form for åbning for selvmordsdøre, men hvis man ser på det amerikanske marked for at absolutte luksusslæder, har man nøjagtigt samme åbning på bagdørene, og fidusen er ganske enkel, – det giver forbedret indstigning.

Som dansk varebil havde Meriva også gavn af de anderledes bagdøre. Normalt er det begrænset hvad man kan nå fremme i varerummet fra sidedørene med traditionel åbning, men Meriva gjorde det bedre, mens afløseren med navnet Crossland X, er meget mere traditionel.

Crossland X er i meget nær familie med den nye Peugeot 2008, der venter lige rundt om hjørnet.

Officielt sælges bilen som en SUV. Nå ja, i bedste fald en look-alike, bilen fås ikke med 4WD, så vi køber ikke betegnelsen, men således er det også med de tilsvarende modeller i den nye familie, for Crossland X er Opels svar på en Peugeot 2008, og meget af det vi ser på og omkring Opels franske automobil, bliver også gældende for den næste 2008, der venter lige rundt om hjørnet, ligesom dagens Crossland X står overfor ganske stor ændringer med nye motorer i programmet.

Tre eller fire

Valget mellem motorer er det traditionelle mellem benzin og diesel, men det er også et spørgsmål om tre eller fire cylindre. Den nuværende 1,6 diesel er en velkendt ting fra PSA, – det er således ikke Opels egen 1,6 diesel vi finder i Crossland X – desværre tør vi godt tilføje, men med et sådant motorvalg, rykkes grænsen for et ja til diesel noget nærmere.

Målt på plads er Crossland X godkendt for in klasse, men hvad med vægten?

Lasteevnen er under 500 kg, som ikke er imponerende.

Benzin til varebiler handler mest om kørselsbehov. Mange små ture i storbyer er alt andet end perfekt for dagens diesel med nyeste miljønorm, men 3-cylindrede motorer henter heller ikke noget hyldestkvad fra denne anmelder, vi er endda parat til lidt ekstra problemer eller forholdsregler for at få dieselmaskinen til at passe til en virksomheds behov, og så skal vi tilføje, at mens vi arbejder med 1,6 motor og rundt regnet 100 HK, er det også ved at være tid til efterfølgeren, som er PSA koncernens nye 1,5 diesel, som slet ikke er så højt oppe i produktionstal, at man kan levere biler i tilstrækkeligt omfang.

Mere spinkel

Crossland X har tradidionelle bagdøre, hvor Meriva havde bagdør af selvmordstypen.

1,6 motoren er dog ingen dårlig løsning, der er bare det lille bump, at 1,5 programmet ser bedre ud end det nuværende 1,6 program, men vi ved ikke meget om de kommende priser, der kan også være ventetid, så de næste mange måneder er 1,6’eren fortsat gældende, så vi nøjes med lidt generel omtale af Crossland X, der fungere rigtig fornuftigt for en dansk varebil i den lille klasse, den har gennemsnitlige køreegenskaber, fås med bunkevis af udstyr, mens det er kun automatisk nødbremse der er standard på alle, så igen skal vi have fat i regnemaskinen, før vi kan tage endelig stilling til bil i forhold til pris.

Testbilen var pænt udstyret uden at være prangende, den har en officiel pris på 125.000 kr før moms i runde tal og rabat, og det er det vi kalder en meget konkurrencedygtig pris. Kvalitetsmæssigt er Crossland X anderledes end det vi normalt kender fra Opel, det er vel ikke helt forkert at vurdere bilen som mere spinkel i forhold til det vi normalt får præsenteret fra Opel, men sådan er fremtiden for det oprindeligt tyske mærke, som nu bliver for-fransket så det kan mærkes.

Opel Crossland X 1,6 D

Crossland X sælges som SUV, men vi vil kun svinge os op til bil af SUV-typen, samtidig med vi bemærker, at den franske Opel er let, har begrænset nyttelast, og en trailervægt der ligger noget under det ønskelige.

Pris: fra 109.051 kr x moms

Pris for testbil: 124.282 kr x moms

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-trins man

99 HK v. 3750 o/m

254 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 112,0 sek

Tophastighed: 180 km/t

ECE-snit: 27,8 km/l

Kørevægt: 1364 kg

Totalvægt: 1820 kg

Trailer: 610/840 kg

CO-2: 98 g/km

Pin It on Pinterest