Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. May '23 16:03 by Jørli Petersen

Micras afløser

Juke er pludselig blevet Nissans mindste model, men den er samtidig også noget overset. Ufortjent oversent tør vi tilføje.

Vi vender lige eventyret og de gode gamle dage. Dengang der var noget der hed Micra, og når vi lægger ud på den måde, er det fordi Micra er fortid. Ikke kun i Danmark. Vi skal helt til Italien, før forhandleren kan sætte nummerplader på en ny Micra, ikke engang på Nissans semi-hjemmebaner som England og Frankrig, kan man købe Micra, så ny Nissan Juke har afløst Micra som mærkets mindste

Og faktisk en rigtig god ”mindste” på mange måder, men ingen er som bekendt perfekt. Heller ikke denne anmelder eller Nissans mindste, men vi skal også skynde os at få nævnt, at Juke frister en lidt diskret tilværelse i skyggen af så mange andre, men for at placere Juke korrekt, hører den til i det såkaldte B-segment, den har konkurrenter som Peugeot 2008 og Opel Crossland, og så skader det heller ikke, at man kan få en Juke fra 220.000 kr, mens Peugeot forlanger 250.000 kr for den biligste 2008, og så er vi ”lisom” i gang.

For de 220.000 kr får man en standard Juke med 1-liters 3-benet motor med 114 HK og 6-trins manuelt gearkasse. Testbilen er noget ganske andet, her er prisen eksempelvis 357.000 kr, for at starte det helt rigtige sted, -og hvad kan man ellers får for 357.000 kr. Listen er pludselig lang.

Hvis vi skræller alt udstyret af, og ser basisudgaven af Juke Hybrid, har vi en B-segment crossover med 1,6 liters 4-cylindret motor. Det giver omgående en håndfuld ekstra point, som med en veldresseret elmotor kan give et fornuftigt fraspark, vi rammer de 143 HK, og så har vi endnu ikke dvælet ved at par besynderligheder.

Begrænset fart

Juke er en cross-over i B-klassen, men bilens størrelse mærkes ikke på forreste række, hvor der også bydes på gode sæder.

Tjek eksempelvis bilens tophastighed. 160 km/t? Det er ikke meget sammenlignet med alle andre biler, heller ikke med basis Juke, der for alvor stikker af på de tyske motorveje, så hvorfor denne begrænsning? Vi mangler kort sagt en rigtig god forklaring, for det ligner mere end begrænsning eller en egentlig tophastighed.

Det næste vi ikke kan undgå at gøre til et hovedpunkt, er bilens gearkasse. Nissan kalder ikke gearkassen ved sit rette navn, for det er en CVT gearkasse, det er en gang milliongear, hvor Nissan har forsøgt at gøre noget ved denne type gearkasses største svaghed, – det pludselige skift til en motorgang med meget høje omdrejninger, og når vi siger forsøgt, er det fordi, det er et ganske godt initiativ, men det er ikke lykkedes helt 100.

Velindrettet førerplads, mere instrumentering end normalt, men velindrettet og let betjent.

Vi sammenligner direkte med hybridbilernes mester – Toyota, som også lider af ulykkelig kærlighed til CVT gearet, her er Nissan bedre til at tøjle omdrejninger, mens resten af hybridteknikken falder ud til fordel for Toyota, men når vi vender stillingen den vej rundt, er det ikke fordi Nissan er landet ved siden af potten, man kan bare ikke helt følge med klassens duks, og som det er tilfældet med Toyota, har vi også et horn i siden på den CVT gearkasse, der sidder på Nissan Juke.

En sjov specialitet er bilens konsekvente fastholdelse af høje omdrejninger efter koldstart. Vi har kørt Juke i gode dage i maj, og vi har også foretaget såkaldt koldstart en lun eftermiddag, og tendensen er den samme. Vi kører med jævn, lav hastighed ud af villakvarteret med irriterende høje omdrejninger på motoren, og der går nogen tid, før der stilles om til et højere gear, og en mere venlig motorgang, så kvarterets hundeluftere ikke ser skummelt efter den blå Nissan. Herlig farve i øvrigt.

Noget om miljø

Og hvorfor denne programmering, for det er noget forud bestemt fra Nissan. Vi gætter på miljø, hvor de høje omdrejninger først og fremmest skal få temperaturen i vejret, så katalysatoren kan blive effektiv hurtigst muligt, det kan også handle om genladning af batteriet, for Juke starter som el-bil fra stående start, som det altid er tilfældet med hybridbiler, så vurderet med det store overblik, er det plusser til selve motoren, vi er tilfredse med 1,6 motoren, mens vi havde foretrukket den 7-trins automatkasse med dobbeltkobling, som man kan få til basis Juke med 1-liters turbomotor og 114 HK. Som sagt: Ingen er fuldkommen.

Tjekket design

Vi havde Juke på langfart, den trives flot på motorvej, vi er tilfredse med retningsstabiliteten, også fordi de nye vindafskærmninger på broen over Storebælt, vi er tilfredse med bilens styring, det er ikke meget vi mærker til det højere tyngdepunkt, og vi er også ganske godt tilfreds med bilens opsætning generelt.

Det er ikke mug der gror op fra nederste etage i Juke, men noget krydderurt der var dagens tilbud i supermarkedet.

En lidt hårdt afstemt undervogn, sammenlignet med de alt for mange kinesere, men vi kvitterer med et tak, og så er der endelig alt det med bilens design og pladsforhold.

Nissan hybrid på godt og lidt mindre godt.

For enden af vores langtur, blev det til pæne ord om bilens design. Her på redaktionen har vi altid haft et ganske godt øje til Juke, der også tidligere har været en ganske god trækker i sin klasse, men her dumper testbilen fælt. Kun 750 kg på krogen som det maksimale, og så tænker vi nye tanker om bilens tophastighed, – det er måske hvad bilen formår?

Pladsmæssigt går det ganske pænt på bagsædet, vi er i bilernes B-segment, så det er selvfølgelig ikke størrelse ministerbil med automatisk stræk til ministerben fra bagsædet, man skal heller ikke regne med at kunne sidde med benene over kors, men det er gennemsnit for klassen, og det samme er bilens garanti, hvis vi kan kalde tre års garanti for gennemsnit. Det er mere typisk japansk garanti, og på den møde følger Nissan strømmen.

Hvad er så det bedste valg, hvis der står Juke på dagsorden? Basis Juke Hybrid koster 310.000 kr, og har man bare den mindste tanke om en krog til bilen, så står den på basis Juke. Man sparer næsten 100.000 kr ved at vælge den billigste basisversion, og den besparelse trækker helt ærligt. Vi anbefaler, at man napper en grundig gang prøvetur i basis Juke, før man tager den endelige beslutning, for 220.000 kr er en ganske attraktiv pris. Og penge har som bekendt helt sit eget sprog, og den lidt tjekkede cross-over har samme udvendige udtryk, uanset om man kører med 6-trins manuelt gear eller en lidt småskummel gearkasse af typen CVT plus motorrummets øvrige begrænsninger.

Frække farver og tjekket design. Hvad mere kan man ønske sig at en by-traktor look alike, som også kan bruges på landevejen.

Nissan Juke HEV 143 H

Pris: fra 219.900 kr

Pris for testbil: 356.900 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

Aut type CVT

143 HK 5600 o/m

148 Nm v. 3600 o/m

Samlet ydelse 143 HK

0-100 km/t: 10,1 sek

Tophastighed: 166 km/t

Forbrug: 19,6 – 20,0 km/l

Kørevægt: 1362 kg

Totalvægt: 1810 kg

Trailer: 500/750 kg

CO2: 114-115 g/km

Pin It on Pinterest