Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

20. January '16 21:55 by Jørli Petersen

Micro-automatik

Suzuki Celerio har det bedste automatgear af typen med skifterobot, og så er Celerio klart den billigste hvis man både vil køre med trailer og have automatgear.

Suzuki Celerio har det bedste automatgear af typen med skifterobot, og så er Celerio klart den billigste hvis man både vil køre med trailer og have automatgear.

Suzuki Celerio er en af tidens populære microbiler. Med en startpris under 90.000 kr og en halvårlig ejerafgift på 310 kr, kan det meste af befolkningen være med, og med 5-dørs karrosseri og mulighed for trækkrog som standard, er Suzuki rykket ind blandt de mest attraktive i micro-klassen.

Vi har tidligere haft Celerio til test, og vi er nogenlunde klar i spyttet, når vi påstår, at de tre bedste micro-biler netop nu er Suzuki Celerio med Hyundai i10 og Opel Karl som de værste konkurrenter. Hvis vi samtidig ønsker en bil, hvor man kan låne en trailer i byggemarkedet, eller andre steder hvor man handler ”stort”, er der kun Celerio tilbage i top tre, for eneste konkurrent med tilladelse til krog i klassen er farlige Fiat Panda, som må køre med en noget højere trailervægt, og det er et rigtig godt argument for at gå uden for vores micro-top-3.

Den automatiske

Hvis du vil læse mere om Celerio generelt, kan du blot klikke på test og Suzuki Celerio, her går vi tættere på den automatiske udgave af den lille Celerio, som har fået en såkaldt AGS gearkasse.

Bag de fine ord finder man en helt almindelig manuel gearkasse, men i stedet for en traditionel kobling med tilhørende gearstang, finder vi en elektronisk styreenhed, og noget hydraulik der klarer alt det man gør med kobling og gearstang i den traditionelle bil. Gearkassen er Suzukis egen, og vi iler med ros til Suzuki.

Denne artikels forfatter har aldrig været begejstret for disse halvautomatiske gearkasser, hvor grundsubstansen er en almindelig manuel gearkasse. Saab var først med denne type gearkasse, og da vi så denne type gearkasse i bl.a. Citroen, påstod vi, at der var tale om halvfabrikata, og havde det været en barbermaskine, der lavede sådan en gang ufærdigt produkt, var fabrikken gået fallit.

Siden er gearkasserne blevet bedre, men aldrig rigtigt gode. Det er især hurtighed i gearskift med tilhørende tab i hastighed, der er forbedret, men Suzuki gør det bedre end sine konkurrenter, den hydrauliske metode fra Suzuki er et nummer bedre end det vi ser hos konkurrenterne, samtidig er der et par gode detaljer i systemet, herunder en krybefunktion, hvor bilen ruller langsomt hvis man slipper bremsen, en god funktion i tæt bytrafik med meget køkørsel, og fordelen ved at bruge denne type automatgear er også, at det ikke koster på benzinforbrug og højere afgift.

Kun den lille

Suzuki Celerio kører med to udgaver af 1,0 motoren. Den noget dyrere Dualjet kører længere på literen, men vælger man automatgear, får man den billige udgave af 1-liters motoren, og dermed lander det blandede forbrug på 23,3 kilometer per liter, som selvfølgelig ikke kan opleves i den virkelige verden.

Celerio fås med to varianter af Suzuki 1-liters motor. Vælger man automatgear, er der kun et valg på hylden, som er den såkaldt billige motorløsning.

Celerio fås med to varianter af Suzuki 1-liters motor. Vælger man automatgear, er der kun et valg på hylden, som er den såkaldt billige motorløsning.

Merprisen for automatgear er 20.000 kr i runde tal. Suzuki Celerio er blandt de billigste, Toyota er lidt dyrere end Citroen og Peugeot, Seat og Skoda deler teknik med VW, men af underlige årsager, forlanger fidusmagerne fra VW en højere pris end de øvrige, mens Hyundai er helt urimeligt dyre, og Fiat må have røget sjov tobak, før de raflede om prisen for en automatgearet Panda.

Er automatgearet så penge værd? Det handler meget om kørselsbehov og komfort. Automatgear er luksus, og som med al anden form for luksus, er det noget man tilvælger. Sagt på en praktisk måde, hvis jeg boede midt i byen, og kørte meget bykørsel, ville jeg klart vælge automatgear. Også fordi der ikke er bare et eneste gram køreglæde i de så microbiler. Det er ren transport, så hvorfor ikke gøre det så let som muligt???

Gearskiftet kan også styres manuelt, selv om det er svært at få øje på fidusen ved manuel kontrol.

Gearskiftet kan også styres manuelt, selv om det er svært at få øje på fidusen ved manuel kontrol.

Suzuki Celerio 1,0 AGS 5d

Pris: fra 108.990 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl

5-trins automatisk gear

68 HK v. 6000 o/m

90 Nm v. 3500 o/m

0-100 km/t: 15,2 sek

Tophastighed: 155 km/t

ECE-snit: 23,3 km/l

Kørevægt: 890 kg

Totalvægt: 1260 kg

Trailer: 400/400 kg

CO2: 99 g/km

Pin It on Pinterest