Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. January '21 22:35 by Jørli Petersen

Microens perle

Kia Picanto har tidligere en dansk topsælger, men udviklingen har gjort microbilerne mindre populære. Alligevel er denne topudstyrede Picanto en lille perle tilsat automatgear.

For ikke ret mange år siden, var biler i microklassen den mest populære type bil, men det er de ikke længere. Siden alle danskere ledte efter en ny bil i prisklassen under 100.000 kr, er der sket meget. De lidt større biler er blevet billigere, nye typer er kommet til, og senest handler det om afgifter, hvor netop microbilerne kan blive de egentlige tabere, for så billige biler, kan ikke få tilført den teknik eller andre vigtige detaljer, som gør afgiften lavere, og beregning af afgift efter den nye WLTP norm, gør det ikke lettere for de mindste biler, som havde stor gavn af det tidligere beregnede forbrugstal.

Alligevel kan Kia stadig holde en startpris under 100.000 kr, men hvis du allerede har været en tur nederst på siden og set bilens pris, er det helt tydeligt, at vi holder til i den anden ende af skalaen.

Før vi skrev disse linjer, har vi set godt og grundigt på en Picanto, der er næsten 50 procent dyrere end billigste model, så  tilnavnet Prestige er ikke skudt helt ved siden af.

En anden del af det store prisforskel er et nyt automatgear til Kia, og kombinationen af den praktiske lille bybil tilsat automatisk gearskifte, fortjener opmærksomhed, for er der noget mere træls, end at sidde fast i storbyens trafik, samtidig med man kæmper med en halvdum koblingspedal.

Automatisk kobling

Kia har kaldt den nye automatkasse for ATM. Kia laver denne type gearkasse en lille smule anderledes end især europæiske bilfabrikker, men uanset om man kører højre, eller venstre rundt om et hjørne for at nå samme mål, er gearkassen det vi også forstår ved en automatkobling.

Helt klassisk for microklassen, der er akkurat plads til et par velfyldte indkøbsposer.

Den korte forklaring til Kia’s nye ATM gearkasse er en helt almindelig manuel gearkasse, der er forsynet med en elektrisk styret kobling, hvor en lille styreboks holder øje med, hvornår der skal skiftes gear.

Gearkassen er en 5-trins gearkasse. Alene antallet af gear understreger, at vi har fat i noget som allerede var, – tilsat noget nyt, det understreger også, at gearkassen også skal være billig, så selv om vi har noget så kedeligt som høje danske afgifter, er prisen for denne automatkasse så lav som 18.000 kr i runde tal.

Og hvordan er den nye gearkasse så? Er den så god, som noget koreansk teknik godt kan være, og svaret er helt kort et nej. Gearkassen er som sine brødre fra andre bilmærker, den har sine åbenlyse særheder, den har det traditionelt langsomme gearskifte, og det er også tydeligt, at Kia ikke har den lange erfaring og dermed tid til finpudsning af gearkassen.

Aldrig har vi set få meget udstyr mast ind i en micro type bil.

Det kommer, men der vil fortsat gå nogle år, før gearkassen bliver bedre, men en manuel gearkasse tilsat en automatkobling, bliver aldrig et gearskifte på højde med det vi ser fra gearkasser, der er født som automatkasser, men bruger man gearkassen på de rigtige biler, går det an, og man kan lære at leve med gearskiftets svagheder.

Første gang vi så denne type automatkasse var på en Saab 900 Turbo. Her blev gearkassen præsenteret som en åbenbaring, men en 900 Turbo med rigelig turbotøven og Saabs nye gearkasse, var den berømte katastrofe, så derfor er det helt korrekt at bruge denne type automatgear, hvor det giver mest mening, på bilen med lille motor, på billige biler og især til bybiler, hvor man uden problemer klarer sig fint med en 5-trins gearkasse.

Er vi begejstrede for Kias nye ATM gearkasse? Vi har vist allerede givet svaret, som er et klart nej, og så kommer den nødvendige selvmodsigelse: Ville vi alligevel overveje at købe Picanto med denne gearkasse, hvis valget klokkeklart lå på Picanto, og ikke på en anden bil og større bil til samme pris.

Ja, vi ville overveje løsningen uden kobling, og kører man stort set hele tiden i byernes tætte trafik, er det en stor lettelse, helt at slippe for at sidde med venstre fod på en kobling flere timer hver dag.

Plus, plus udstyr

Tilnavnet Prestige handler selvfølgelig om udstyr. Aldrig har vi kørt en micro type, der er så tilsvinet med udstyr, som det er tilfældet med denne Picanto.

Det er den her det hele handler om. En ny type meget enkelt automatgear.

Stor midterskærm, plus alt i udstyr fra de større biler, er mast ned i den lille Picanto, ting som varme i rattet og kameraer hele vejen rundt om bilen er selvfølgeligheder i netop denne micro, og ja, selvfølgelig kan vi leve med alt det herlige udstyr, som desværre ikke er gået specielt meget ud over bilens sæder, der pludselig kan opfattes som stedbørn, for siddekomforten til 145.000 kr er stort set identisk med det vi finder i Picanto til 98.000 kr.

Men alt andet er luksus, og tror vi så det bliver en succes hos danske købere. Igen er svaret et nej. De danske afgifter slår for hårdt på udstyr, ligesom Kias automatgear er unødvendigt dyrere på grund af danske afgifter, men uden for landets grænser, er det netop denne type micro, der kan hente nye købere.

Kia Picanto Prestige aut

Pris: fra 98.803 kr

Kia Picanto har toppet på de danske hitlister. Den tidligere så populære type minibil har måttet vige pladsen som den mest populære type bil på det danske marked, og så er det også gået lidt tilbage for Picanto. I de gode gamle dage måtte man sætte trækkrog på den lille Kia. Det må man ikke længere.

Pris for testbil: 144.852 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl

5-aut

67 HK v. 5500 o/m

96 Nm v. 3500 o/m

0-100 km/t: 17,2 sek

Tophastighed: 159 km/t

Forbrug: 18,5 km/l

Kørevægt: 951 kg

Totalvægt: 1405 kg

Trailer: 0/0 kg

CO2: 122 g/km

Pin It on Pinterest