Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. June 19:24 by Jørli Petersen

Manglende tillid

Det bliver ikke mindre, selv om Mercedes EQA ser større ud end den er i virkeligheden. Med 250+ som tilnavn, har vi fingre i en model med træk på to hjul, en mindre motor, men til gengæld er større batteri.

Der er sket meget med prisen på el-biler siden starten på 2023. Priserne nærmest vælter ned ad bakke, men der er bilmærker, som ikke lader sig gå på af sådanne detaljer.

Nogle kan ikke tåle at lade priserne stå urørt, andre øger løbende prisen på deres ellerter, og et af de mærker, som tilsyneladende ikke har hørt om Tesla og lavere priser, er Mercedes.

Vi har tidligere kørt den store EQA. Her var vi lidt kritiske i forholder motorkraft og rækkevidde, så derfor er den mindste model A med pænt stort batteri og den mindste motor et noget andet begreb.

Vi foregriber de nederste linjer, hvor vi normalt laver noget, der skal minde om en sammenfatning ved at sige, at skal det være fuldt elektrisk Mercedes A-klasse, skal man holde sig til de små, og derfor skal den foretrukne model være testbilen, en model 250+.

Der er imidlertid også en anden og meget væsentlig ting, der giver et noget speget indtryk af Mercedes biler med betegnelsen EQ, der er ensbetydende med en ellert.

Da vi hentede Mercedes EQA, var første indtryk noget anderledes end normalt. Da der blev trykket på startknappen, begyndte samtlige alarmer at hyle og blinke. Der var advarsler på bilens info-skærm, og vi prøvede alle gængse tricks for ellerter, der driller. Men intet hjalp. Bilen hylede og blinkede videre, og kort efter kom en værkfører løbende over pladsen, og efter lidt tilfældigheder, holdt bilen op med at te sig.

Herefter trillede vi mod de kendte testområder, men det var ikke sidste kedelige oplevelse. Et par dage senere var vi under test i byen, vi benyttede lejligheden til at klare et ærinde i den indre by, og da vi kom tilbage til bilen, nægtede den at starte.

Nu var gode dyr rådne! Igen prøvede vi alle kendte tricks, luk og lås, ud af bilen, lås bilen, vent lidt, start forfra, alt blev prøvet, men bilen nægtede at starte, og et stort rød lys på skærmen oplyste, at man ikke måtte bugsere bilen, og et orange skilt oplyste, at vi skulle lægge nøglen ”det hemmelige sted”, og henviste i øvrigt til brugsanvisningen.

Bilen benægtelser fortsatte, og til sidst var der ingen vej udenom. Der blev trykket på nødknappen i loftet, og efter nogen tid var der hul igennem til Mercedes nødservice. De ville sende en tekniker, hvor den nærmeste var i Buddinge, men han blev nu bestilt.

Herefter gik vi et tur, foretog lidt indkøb og vendte tilbage til bilen. Vi låste op, og forsøgte nok engang at starte bilen, og miraklet skete. Bilen startede. Igen kontakt til Mercedes, nødservice blev aflyst, men tilliden til Mercedes EQA var uopretteligt ødelagt, for hvad er vigtigere for en bil, end at starte, når man drejer nøglen, – så at sige.

Plus til de små

Gode sæder med støtte de rigtige steder, men der mangler lige de sidste centimeter rundt om førerpladsen.

Men tilbage med det med pris. Da vi testede den første EQA, stak prisen lidt ud til den skæve side, og i dag hælder huset noget mere.

Startpris på 430.000 kr, men så snart man begynder at tænke på lidt måtter og andet tillokkende udstyr, pisker prisen mod stjernerne. Testbilen kostede således 528.575 kr med det hele, og set ud fra den betragtning, tør vi nok anbefale, man ser nærmere på noget med leasing, en god leasingpris vil være at foretrække, for hvad sker der med brugtprisen på en brugt Mercedes ellert. Kan den holde samme niveau, som vi kender fra benzin- og dieselbilerne? Vi tror det ikke, – så derfor!

Den mindste får plusser

Med den absolutte mindste A-model i rækken, kan vi også konstatere, at vi må nøjes med træk på to hjul, vi arbejder fortsat med det mere enkle elektriske system, det man kalder for en 400 V system, hos Mercedes arbejder man i dette tilfælde med 367 V, men selv om el-systemerne findes bedre, er vi noget mere tilfredse med rækkevidden på den mindste A-ellert, hvor 509 WLTP kilometer lokker mere end 411 WLTP kilometer, vi havde på den første ellert af typen EQA.

Indretningen af førerpladsen er ved at blive udfaset. Desværre vil vi mene, for det nye er knap så godt.

Vi konstaterer også, at de 190 HK er mere end tilfredsstillende. Kombineret med den større batteripakke, har Mercedes således skabt en ganske brugbar pakke, men når vi har sagt alt det pæne om batterier og rækkevidde, er vi tilbage tilbage på banen med at sige, at vi fortsat sætter stor pris på den komfort bilen tilbyder, men vi skal hele tiden holde for øjnene, at bilens kørevægt er 2045 kg, og det er en høj vægt for en bil i ”Golfklassen”.

Vi sætter endnu engang et kryds ved bilens akselafstand, der sætter EQA i bås, den er med rette den mindste hos Mercedes, og man skal lige samle tankerne og tænke sig om en ekstra gang, før man vælger model, for vi har den større EQB snurrende i baghovedet, for den større model giver naturligvis mere plads, og skal man ofre de sidste penge for at få noget der fungerer bedre, – vi mener, det er mere end en overvejelse værd.

Vægt og komfort

Bagagerummet er ganske pænt i forhold til bilens størrelse, men samlet set vil vi foretrække den større model B.

Vi konstaterer igen, at pladsforholdene omkring førerpladsen er lige det mindste. Der mangler de sidste centimeter, før vi føler os helt på plads, vi genfinder indretningen, som vi nu kan sige, har elementer, som de nyeste modeller fra Mercedes ikke kan leve op til, så på den måde, er det så som så med kritikken, for trods alt er vi mere tilfredse med det vi finder i EQA, end det vi oplever i en nyere model, som vi har på arbejdsbordet, og vi iler med en oplysning, – den kommer i løbet af meget kort tid.

Der er mere balance i regnskabet, når Mercedes tilbyder en batteripakke på 71 kWh hvoraf de 66,5 kWh er brugbare.

Således fik Mercedes trukket noget kritik baglæns, tilbage skal vi kun bekræfte, at køregenskaberne er som vi tidligere har beskrevet, det handler om komfort, for med højere tyngdepunkt og en kørevægt på rundt regnet 2050 kg hvis man er alene i bilen, kan det ikke lokke det lille djævelske smil frem i øjenkrogen.

Vi kører fornuftigt, komfortabelt og veludstyret i dette tilfælde, men så er der alt det med pris, der skal ses i lyset af den prisudvikling, som har hersket på markedet for ellerter det seneste halvandet år. Så føler du dig tillokket af en EQA, så skal du vælge den mindste model, du skal også se nærmere på B-klasse, der byder på meget mere brugbar plads, og så skal du endelig overveje, om du skal købe eller lease.

Rækkevidde estimeret: Mercedes EQA 250+
By koldt vejr 385 km By mildt vejr 585 km
Motorvej koldt vejr 280 km Motorvej mildt vejr 365 km
Gennemsnit koldt vejr 335 km Gennemsnit mildt vejr 455 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

EQA er SUV type, og det kan godt forsvares, da EQA også fås med træk på alle fire, men man skal ikke lade sig forlede. Off-road er ikke en disciplin for EQA uanset model.

Mercedes EQA 250+

Pris: fra 429.840 kr

Pris for testbil: 528.575 kr

1 – aut

190 HK

385 Nm

0-100 km/t: 8,6 sek

Tophastighed: 160 km/t

Batteripakke 70,5 kWh

Spænding 367 V

Rækkevidde: 509 WLTP km

Kørevægt: 2045 kg

Totalvægt: 2470 kg

Trailer: 750/1500 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest