Mini med det hele
Før vi kører videre med gensynsglæde med den tidligere populære type micro, skal vi vende tommelfingeren ned på to punkter. Først prisen. 200.000 kr for en Kia Picanto dur simpelthen ikke. Da biltypen var på toppen, havde disse bilen en mindstepris omkring 100.000 kr, gerne lidt mindre, at de fleste så købte en lidt dyrere model med mere udstyr er en anden sag, men 200.000 kr?
Næste punkt er bremseskriver på baghjulene. På en Picanto? Selv om det kan se smart ud, er det med sikkerhed en kilde til ekstraregninger i hele bilens levetid, for der vil være kroniske problemer p.g.a. manglende brug, så det hele ruster sammen, skiverne ryster, bremsecaliprene hænger og det hele skyldes manglende effektivt brug.
Det er kun hvis en Picanto kører konstant med fuldt læs og hyppige nedbremsninger fra høj hastighed det kan forsvares, for en type Picanto er klart bedst og mindst servicekrævende med gode gamle tromlebremser.
Og derfra er der dømt gensynsglæde. Efter en længere periode med tunge el-biler, har man det pludselig som den berømte fisk i vandet, eller måske som ålen i mudder når man kører bykørsel, vi har både størrelse og vægt med på turen, og vi både smutter i hullerne som en hurtig ellert, samtidig med vi har de min mor ville have kaldt gesvindt, når vi benytter de små huller i trafikken, og selvfølgelig, når vi kan indtage den parkeringsplads, som andre og lidt større biler har måtte lade stå ubenyttede, indtil en Picanto måtte dukke op.
Alt er basis
De få der ikke er helt bekendt med Kia Picanto kan så indvende. Hvad så med motorvej og det åbne landskab. Alle trafikanter vil genkende den hidsige Picanto der kommer fræsende på motorvejen og kækt lægger sig i overhalingsbanen uden at sinke den øvrige trafik, det er her Picanto arbejder imod sin natur, men den klarer sig fint i dansk trafik uanset hvor, og selv om vi kan knytte lidt halvkedelige kommentarer til bilens grundlæggende køreegenskaber, er det ikke noget det ødelægger det overordnede, samlede indtryk.
På trods af en meget enkel undervogn uden finesse, går det ganske godt, styringen er også tilfredsstillende, uden at blive hævet over dagens gennemsnit, og selv om man vil opfatte det som noget fy, tør vi godt sammenligne Picanto med dagens ellert, hvor vægten er den helt store fordel for Picanto, tjek selv kørevægten på mindre end 1000 kg med chaufføren bag rattet, det er i runde tal det halve af det man får langet ud når man køber en ellert, så pokker tror der er forskel i opførsel, dynamik og køreegenskaber, hvor alle disse ord nok kan virke noget overdrevet når det både gælder biler i micro-klassen og selvfølgeligt for alle ellerter, måske lige minus BMW 5, men det er bil i en ganske anden prisklasse.
Undslupne heste
Den 3-benede 1-liters motor da. Ja indrømmet, det er bilens svage punkt, men vi har i hele micro-klassens snart lange periode været eftergivende for netop disse små motorer, som vi har påpeget, kan bruges i denne størrelse bil, – og kun i denne størrelse bil.
Derfor slå vi ikke hårdt ned på den lille motor, men den skal da have en bemærkning eller to med på vejen, for set i motorens levetid er der sket noget, og det er ganske usædvanligt.
Normalt bliver en motor opgraderet, det bliver fundet lidt hist og pist, men i tilfældet Picanto har man smidt et har heste undervejs, der er undsluppet fire heste fra det samlede forspand, det betyder, at vi også har mistet lidt tophastighed, ikke noget afgørende for bilen, men usædvanligt. Vi kan også konstatere, at udledningen af CO2 er steget med et par gram, og hvis man ligger lige på grænsen til næste og dyrere afgift, kan selv et gram have betydning, så undskyld Kia, men vi undrer os, men giver selvfølgelig den øgede vægt skylden for en god del af de dårligere data, men ikke for motorens effekt, der må stå for sig selv.
Noget om pris
Men tilbage til det afgørende for rigtigt mange, når der skal handles bil. Prisen. Hvor Picanto tidligere kunne lokke kunder ind i butikken med en startpris under 100.000 kr, skal man af med 150.000 kr i dagens marked.
Det er ikke logisk prisstigning det hele. Det er også et spørgsmål om manglende konkurrence på markedet, en række konkurrenter har trukket sig fra micro-klassen, der er vel kun Toyota Aygo tilbage, hvis vi skal se lidt stort på prisen, og netop prishoppet fra Picanto til Aygo efterlader en god del til Picanto og dens nære slægning fra samme koncern, så mens el-bilerne stjæler billedet og den politiske dagsorden, er det stadig muligt at køre micro og pænt langt på literen, for en Picanto nærmest nipper til indholdet i benzintanken, og glem ikke de syv års garanti på den lille micro.
Kia Picanto GT-Line
Pris: fra 149.900 kr
Pris for testbil: 199.900 kr
Motor: 1,0-liter 3-cyl
5 man
63 HK v. 5000 o/m
93 Nm v. 3750 o/m
0-100 km/t: 17,2 sek
Tophastighed: 145 km/t
Forbrug: 18,2 km/l
Kørevægt: 985 kg
Totalvægt: 1400 kg
Trailer: 0/0 kg
CO2: 124 g/km