Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. July '17 15:22 by Jørli Petersen

Fejlcastet motor til arbejdshest

Isuzus nye D-Max har undergået store forandringer, men også fastholdt mange forældede løsninger. Falck har netop indkøbt en håndfuld D-Max, men det er den gamle model med 2,4 motor, og ikke den nye med 1,9 liters minimaskine.

Da vi blev præsenteret for den nye Isuzu D-Max, koncenterede vi os om to elementer. Isuzu D-Max er en af de få biler, som lovligt må færdes med en trailer på 3500 kg på krogen, samtidig med vi kaldte den nye motor til dagens D-Max for en mini-maskine, og begge synspunkter holder stadig efter første danske test af D-Max, som indtil videre er Isuzus eneste model på det danske marked.

Om Isuzu fortsætter med kun at sælge en enkelt model, og i givet fald hvor længe, giver denne test ikke noget svar på, men den nye 1,9 motor til D-Max er en ægte Isuzu motor, det er en helt ny motor som ikke findes i nogen anden model, men det er hensigten, at denne motor også skal lægges i øvrige varebiler fra Isuzu, og derfor skal man stadig holde øje med Isuzus danske modelpolitik, for en importør med kun en model på programmet, endda en model hvor det samlede salg i Danmark er stærkt begrænset, kan dårligt nok tjene til huslejen, så på et eller andet tidspunkt må der ske noget.

Når VW kan ….

Udvidet kabine er med stor aflæggehylde til diverse bagage. Den halve bagdør åbner modsat, så man får bedst mulig adgang til kabinen.

Med den nye model D-Max kan vi konstatere flere ting. Foruden de 3500 kg lovligt på krogen, har vi en række uafklarede spørgsmål, for Isuzu har efter vor mening misset en helt utrolig mulighed for at give D-Max en gennemgribende overhaling.

Hele oplevelsen af køretøj er, som den var for 20 eller 25 år siden. Det er som om der ikke er sket en rygende f.. siden kongen var knægt, og vi går især efter hele bilens opsætning med en særdeles primitiv undervogn kombineret med et styretøj, der synes hentet direkte fra en klassisk amerikaner fra 50’erne.

Stiv som et bræt, meget lidt komfortabel i daglig omgang og et rat, hvor man kan dreje og dreje uden at få nogen som helst fornemmelse af underlag eller vejgreb.

En stor fordel når man kører i meget vanskeligt terræn, – terræn af den type, hvor store sten og andre forhindringer kan få rattet til at snurre til yderpunkt på et splitsekund, det er den type kørsel, hvor man holder tommelfingrene på rattets yderside for ikke at komme galt afsted, men hvor tit gør man det, og var det ikke noget der var aktuelt, før der var servo i denne type bil?

Vi forstår ikke Isuzus valg af 1,9 motor til en ægte arbejdshest, der skal slæbe max. seks ton op af en stejl bakke.

Vi kan heller ikke udskyde hele problemstillingen omkring 1,9 motoren længere, for vi undrer os over, at Isuzu er gået fra 2,4 til 1,9 liter. Vi kan godt forså, at Isuzu ønsker at udvikle en fin Euro 6 motor, som ikke behøver AdBlue for at overholde de nyeste miljøkrav, men vi forstår ikke, at en af verdens største producenter af dieselmotorer vælger 1,9 liter som fremtid til en række kommercielle køretøjer, for Isuzu laver ikke andet end vare- og lastbiler.

Man fristes til at tro, at Isuzu har følt sin inspireret af VW, som har valgt 2-liters til hele molevitten. Så kan Isuzu have tænkt, at når VW kan, kan vi også nøjes med en 1,9 liters, men at flere vælger en dårlig løsning, gør den ikke mere rigtig.

Alt det med læs

Isuzu har et andet udgangspunkt end VW. Isuzu er producent af tunge køretøjer, man ved om nogen, hvad motorvolumen betyder for kørsel med tungt læs, mens VW har det modsatte udgangspunkt med personbiler, så målt på manglende forståelse, er Isuzu værre end VW, som senest har erkendt, er en 2-liters til en velfungerende pick-up ikke er lutter lagkage, for efter lidt tillløb, kom der en 2,8 liters i Amarok, ligesom Ford har en 3,2’er i Ranger, og så spiller det for alvor.

Lækkerier ved bagklappen. En lille dæmper gør den tunge klap mere menneskelig. Fidusen bør omgående kopieres af alle konkurrenterne.

Hvis vi kun vurderer Isuzus nye 1,9 motor, har vi intet at udsætte. Motoren i sig selv er god nok, den kan endda klare sig uden tilsætning for at klare Euro 6, den har overskud og trækkraft, men D-Max er undermotoriseret med 1,9 motoren, hvis man lægger et ton på ladet eller hænger 3500 kg på krogen, og det er især det sidste der er det største problem, for en maksimal maskintrailer med en gang gravemaskine med tilbehør, går ned i tempo, når vogntoget få øje på en bakke i det fjerne. Der skal skiftes gear, men læg også mærke til, at Isuzu har sat 6000 kg som øvre grænse for vægt på det samlede vogntog, så har man 3500 kg på krogen, er der kun plads til ca. 500 kg på ladet.

Nu kan man jo håbe, at Isuzu skifter holdning, og kommer med en større motor på et senere tidspunkt, men det lyder ikke så sandsynligt.

Tiden har også stået stille i kabinen. Modernisering er påkrævet.

Det store slagnummer

Isuzu fortæller gerne, at man må køre med 3500kg på krogen og et ton på ladet. Det materiale man giver en mulig køber i hånden når man besøger forhandleren, har en form for 10 bud, – 10 gode grunde til at vælge D-Max, og af de 10 siger vi øh, eller nå til de ni, det er kun Isuzus henvisning til deres lastbils DNA vi opfatter som noget positivt, for D-Max styrke på være, at bilen synes ualmindelig solid og særdeles kraftig bygget. D-Max kan på ren styrke nok måle sig med legenden fra Toyota, men køremæssigt, målt på indretning, sæder i kabine og andet dagligdags er Isuzu pludselig kommet et godt stykke efter de nye og fornyede konkurrenter, og hvis vi ser på bilens garanti, er det også som om man nøjes med små hop på stedet.

Man lover fem års garanti, men det følges ikke op med en ordentlig gang kilometer ligesom rustgaranti er absolut minimum med seks år, og hvis vi skal vurdere D-Max på pris, er 200.000 kr før moms for billigste model heller ikke noget, der får køberne til at flokkes ved indgangen til Isuzu forhandlerne.

Isuzu D-Max 1,9 4×4 Ext. Cab

Isuzu D-Max må det hele, lover fabrik og importør. Et ton på ladet og 3500 kg på krogen, men ikke på samme tid. Testbilen var udstyret med den store model træk med skurvognsslæb, men glem det. Den solide konstruktion tillader det tunge træk, men motoren er undermotoriseret til det hårdeste arbejde.

Pris: fra 199.990 kr excl moms

Pris for testbil: 251.926 kr excl.moms

Motor: 1,9-liter 4-cyl

6-trins

163 HK v. 3600 o/m

360 Nm v. 2000-2500 o/m

0-100 km/t: ikke oplyst

Tophastighed: 180 km/t

ECE-snit: 14,3 km/l

Kørevægt: 2009 kg

Totalvægt: 3050 kg

Trailer: 750/3500 kg

CO-2: 183g/km

Pin It on Pinterest