Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. September 19:11 by Jørli Petersen

Ministerdrømme

Det kræver både indkørsel eller garage, at rumme en i7, der måler 539 cm. Her går det lige.

Lidt endnu kan man kun få BMW’s flagskib i7 som ren elbil. Senere kommer den med konventionel forbrændingsmotor tilsat opladelige batterier, men andre ord, i7 som plug-in hybrid, men er man dansk minister, er eneste mulighed den rene flyder-ellert, der fås i to udgaver, hvor topudgaven som testbilen har kraftigere motorer og træk på alle fire, hvor den mindre nøjes med en mindre motorkraft og klassisk træk på baghjulene, og så skulle man ellers tro, at den mindste model kørte noget længere, men det gør den underligt nok ikke. Fælles for de to modeller er en batteripakke på 105,7 kWh, hvor man kan bruge 101,7 kWh, som også er det tal BMW selv opgiver i alle sammenhænge, så man kan godt undre sig over, at forskellen i rækkevidde ligger omkring 20-30 kilometer.

Vi er mere end parate til at drøfte design på i7. Både ind- og udvendigt.

Men tilbage til ministerdytten. BMW i7 er en af meget få biler, der skal testes fra bagsædet. Det er bilen, som kan få kendte politikere med ministerdrømme til at finde sig i alle Mettes påhit i flere valgperioder. Her er en verden til forskel fra det bagsæde, Svend Auken måtte finde sig i, da han overtog en let brugt Honda Legend efter regeringsskifte.

Vi er mere end parat til at diskutere design på i7 sådan helt generelt, det gælder også designet i bilens kabine, men vi kan ikke udsætte det mindste på materialevalg og kvalitet når det gælder sæder med alt hvad det indbærer.

i7 er 539 cm lang, og det betyder selvfølgelig, at der også er bunkevis af plads i kabinen. I de bedre udstyrede versioner, trykker man blot på en knap på den lille skærm ved dørgrebet, og passagersædet ruller helt frem, hvorefter ryglænet lægger sig ned, ligesom en fodskammel dukker frem fra bilens dyb.

Fjernbetjening til TV.

TV parkeret i loftet. Næste 32 tommer! Soltag på bagsiden af TV’et.

Hvis ikke man ønsker at slumre på vej til stemmekvæget ved Harboøre, kan man trykke på endnu en funktion på den lille skærm, og en 32 tommer skærm ruller ved fra loftet, gardinerne ruller op, og lyset dæmpes yderligere, som om de sorttonede ruder til beskyttelse af landets ministre ikke var tilstrækkeligt, men herfra er der gjort klar til diverse former for TV.

Samtidig kan man få varme/køling og eller massage i sæderne, som i øvrigt kan indstilles til netop ministerens kropsform, og hvis en nuværende ikke-minister skulle få sin vådeste drøm opfyldt, kan sædet også tilpasses den øgede bredde, som visse partiledere nu lider af.

Rimelig rækkevidde?

Ganske pæn plads til bagage, men det er jo ikke en ministers problem. Det har man “folk” til.

Men men, den grimme verdens kedelige småskavanker kan udelukkes med gardinerne oppe og TV’et tændt, det samme gælder de dårlige veje, for med luftaffjedring glider man næsten umærkeligt over den dårlige asfalt i økonomisk nødlidende kommuner, så mens der er dømt ren idyl og voldsom luksus på bagsædet, er det også tydeligt, at i7 er en bil, som helst skal føres af en chauffør, hvis arbejde blandt andet er, at læse og ikke mindst forstå brugsanvisningen, for der er uhyggeligt mange systemer og undersystemer man bør kende, og et af de tiltag der godt kan overraske lidt, er den automatiske lukning af bilens døre, som vel godt kunne være lidt mere venlig, – bilens pris taget i betragtning. Det er på grænsen til at smække med dørene, men bevares, så er der selvfølgelig plads til lidt forbedring, når bilen med tiden skal opdateres.

Det gustne spørgsmål er selvfølgelig, om i7 nu også er velegnet som ministerbil, eller skal man vente på den kommende plug-in hybrid. Vi nævnte Harboøre, men der er mange andre adresser, der ligger langt fra Slotsholmen, hvor ministerbilerne har rede, så selv om rækkevidden er pæn, er bilen når alt kommer til alt, mærkbart mere anvendelige som ministerslæde om sommeren, end den er om vinteren.

Det her er til gengæld et ministeranliggende. Supersæder med tilhørende hovedpude.

Ved nul grader er rækkevidden 375 km på motorvej efter de kilder vi benytter os af. Ved blandet kørsel er vi på 430 km, og FDM’s måling af rækkevidde siger 400 km ved nul grader, og hvis ministeren bare skal klippet en snor, holde en kort tale og skylle et glas eller to indenbords, kniber det alvorligt med rækkevidden, og danske ministre har selvfølgelig ikke tid til at holde og lade, for slet ikke at tale om at vente på en ledig ladestander på de stadig mere pressede ladestationer.

Det går bedre om sommeren, -her siger vores tal 480 og 580 km, så i7 er som andre el-biler bedst om sommeren, og selvfølgelig koster lune bagsæder med massagefunktioner og alt det andet udstyr også på forbrugskontoen.

Monster egenvægt

Betjeningspanel ved dørgreb på bagsædet.

Næste punkt der overrasker, er bilens kørevægt også uden minister med skiftende størrelse bagdel. Når ministerchaufføren holder klar ved trappen, vejer i7 2715 km før muligt ekstraudstyr, som en minister kan hælde i sin drømmebil. Max vægt for i7 er 3250 kg, så den store luksuslimousine vejer godt til, vi er i top Range Rover eller LandCruiser klasse målt på vægt, og det mærkes overraskende tydeligt, når man smider den 539 cm lange bimmer ind i en brat undvigemanøvre, noget som er en af de ting en dansk ministerbil skal kunne, før der gives bevilling fra finansministeren.

Så er det dømt TV. Når fjerneren foldes ned, ruller gardinerne automatisk op.

På luftpuder beregnet på at gøre livet behageligt for de der måtte befinde sig på bagsædet, skal man være parat på en ikke specielt BMW-agtig opførsel. i7 er en meget stor bil, pludselig føles den også som en stor skude, som ikke er helt så adræt, som man måske er fristet til at tro efter de første kilometer, og forklaringen er slet og ret en høj kørevægt og komfortafstemte luftpuder.

Vi er ikke imponeret af bilens generelle køreegenskaber, og det er ikke noget særsyn, at biler i limousineklassen ikke kører specielt fremragende. Det er kun hvis man ser på bilens logo, og sammenholder det med bilens flyderegenskaber, at det ikke er klassisk BMW, men på den anden side, BMW’s flyder er slet ikke så dårlig målt efter skalaen for flydere, og længere er den ikke.

i7 er bilen der skal køres af chauffør, at være chauffør i i7 er en luksuriøs arbejdsplads, og man kan tydeligt mærke forskel, hvis samme chauffør efter endt arbejdstid sætter sig bag rattet i en 3-Serie, men som fremhævet mange gange, i7 skal testes fra bagsædet, og herfra er det topklasse.

De sorttonede ruder er ekstra dæmpet på bagerste del af rudearealet. Man skal jo ikke kunne se, hvilken minister der transporteres.

En meget luksuriøs arbejdsplads, men mest beregnet til en helt almindelig  lønmodtager bag rattet.

Rækkevidde estimeret: BMW i7 xDrive 60
By koldt vejr 490 km By mildt vejr 715 km
Motorvej koldt vejr 375 km Motorvej mildt vejr 480 km
Gennemsnit koldt vejr 430 km Gennemsnit mildt vejr 580 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

Regler for danske ministerbiler

En ministerbil skal være en såkaldt (trafik) sikker bil, hvad det så måtte betyde. Miljømæssigt skal den være A+++, en ministerbil udskiftes, når den er fire år gammel eller har kørt 150.000 km. Ministerbilen må koste 570.000 kr plus moms. Hvis man vælger en elektrisk ministerbil, må bilen koste 630.000 kr før moms, og så må ministerbilen fyldes op med udstyr, blot det ikke overstiger 30 procent af bilens pris før moms. I særlige tilfælde kan man søge om tilladelse til at købe en ministerbil, der koster mere end det fastsatte beløb. (Eksempel: Statsministerens skudsikre bil)

Det er almindelig kendt, at de prismæssige grænser for danske ministerbiler sætter begrænsninger. Derfor har en række bilmærker solgt biler til skiftende regeringer til kunstigt lave priser, ministrene har populært sagt fået en sponsoraftale, og BMW i7 er en af de biler, der ligger uden for beløbsgrænsen for danske ministre.

BMW i7 xDrive 60

Pris: fra 1.586.442 kr

BMW i7 fås endnu kun som ren el-bil. Senere kommer en plug-in hybrid, og hvordan er det nu med rækkevidde? Nogle til kalde den rimelig, men for en dansk minister er der begrænsninger, – især når det er koldt. Endelig er der alt det med pris. i7 er så kostbar, at den ligger uden for det beløb en minister må købe for. Skal ministeren have i7, skal der søges dispensation.

Pris for testbil: 1.955.624 kr

1 – aut

motor 258 + 313 HK

Samlet ydelse 544 HK

745 Nm

0-100 km/t: 5,7 sek

Tophastighed: 240 km/t

Batteripakke 101,7 kWh

Spænding 400 V

Rækkevidde 591-625 km

Kørevægt: 2715 kg

Totalvægt: 3250 kg

Trailer: 750/2000 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest