Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. July '19 21:13 by Jørli Petersen

Mod strømmen

Mazdas veje er uransagelige. Når konkurrenternes regnedrenge ser sit snit til at skære cylindre af motorerne, går Mazda den anden vej, og man fristen til at tro, at man bare er modsat kun for at være modsat, men der er mening med galskaben.

Vi har flere gange kaldt Mazda for ”rasmus-modsat”, og denne model 3 diesel falder slet ikke uden for den betegnelse, men Mazda er mere end bare modsat.

Kik eksempelvis på en Mazda prisliste. Det hele ender på tre store runde nuller. Ikke noget med 99, 67 kroner ved køb af minimum tre i Fupta, testbilen koste i grundudgave med topudstyr Cosmo 326.000 kr, billigste diesel koster 279.000 kr, og billigste udgave af den nye 3’er koster 255.000 kr, og det er alt andet end en forkrøblet slapsvans, hvis eneste mission her i bil-livet er, at lokke nysgerrige kunder ind i butikken, for at få dem til at købe en noget dyrere variant end oprindelig planlagt.

Basis Mazda 3 er med 2-liters benzinmotor, 4-cylindret naturligvis, en særdeles og overordentlig fornuftig basismodel, – så det er usædvanligt, at man starter sit modelprogram på den måde, og dieseludgaven af ny 3’er er også lidt mere end utraditionel.

Den foregående Mazda 3 var udstyret med 1,5 liters dieselmotor. Hvis nu Mazda havde lignet andre CO2 og profitjagtende bilmærker, havde man skåret en cylinder af motoren, gjort den mindre, sat en ordentlig pusteanordning på indsugningssiden, og skamrost den tekniske nyskabelse som en voldsomt ny teknisk landvinding, men Mazda er gået den anden vej.

Der er mening med galskaben, Mazda har et mål med deres motorer og teknik, og man bliver næsten altid overrasket.

Ny diesel til Mazda 3 er 1,8 liters. Motoren er med andre ord vokset med 300 kubik, og det er både ”rasmus-modsat”, helt usædvanligt, og særdeles velkomment.

Mere ualmindeligt

Når man nu har gjort sig den umage, at forøge motorvolumen på mærkets basisdiesel, ville man have forventet helt anderledes data, men her er Mazda yderst forsigtige. Lad os bare kalde det beskedne 116 HK, som er det antal heste man forsigtigt henter ud af de 1,8 liters. – Havde det været så mange andre producenter, ville man have hentet omkring 150 HK eller bedre ud af nyskabelsen, så mens Mazda pludselig bliver helt ordinære, forsigtige eller afventende, opleves den nye Mazda 3 med 1,8 diesel som noget der nærmest triller rundt i let øget tomgang, mens bilen yder sit bedste.

Et helt almindelig dæksel til påfyldning. Det man skal lægge mærke til, er det som ikke er tilstede. Et mindre blåt dæksel.

I denne model ”modsat” har vi fået fingre i en familiebil, der har et markant større potentiale end det man udnytter, og på et eller andet tidspunkt, vil vi få præsenteret den nye 1,8’er i en noget kraftigere version, og så er det med at få fingre i noget fabrikschip, så den noget begrænsede 1,8 diesel kan få et bedre liv.

Helt ærligt havde vi forventet noget mere, men skuffet. Tjah….. nok lidt. På den anden side respekterer vi Mazdas valg, for vi har kun set overfladen af de nye motorprogram til Mazda 3, det bedste er fortsat på vej. I efteråret 2019 kommer superudgaven af ny Mazda 3 til Danmark, og det er en Mazda 3 med en motor, som i høj grad er ”rasmus-modsat”.

Uden AdBlue

Alt om den nye motor kan du finde i en anden artikel her på siden, her holder vi os til den meget nye diesel, som ligger under det man kunne forvente, hvis man vurderer på rene data, til gengæld får man en god del ekstra fordi motoren er på 1,8 liter, man får et bedre naturligt bundtræk på grund af den større motorvolumen, så Mazda kan bedre balancere motoren til det man ønsker, og her bemærker vi en ting, og undres over en anden.

Vi har skamrost Mazdas design, men vi kunne slet ikke står for denne hvide 3’er, der stod udstillet ved den lokale Mazda pusher. Ny 3’er er ekstra lækker i hvid.

Vi lægger mærke til bilens lave forbrug i daglig kørsel. Det er sjældent, – for ikke at sige ualmindelig sjældent, vi konstaterer et dagligt forbrug, der synes at ligge en anelse bedre end det vi får opgivet.

Bevares, vi har ikke samme mængde bykørsel som i opskriften på WLTP norm, vi har til gengæld mere kørsel på motorvej, men uanset hvad, så er det ikke noget problem at nå de 17,5 km/l der oplyses, og så er vi noget overrasket over, at Mazda 3 1,8 diesel holder dagens nye miljønorm uden brug af AdBlue.

Når vi undres, er det fordi den større 2,2 diesel fra Mazda nu skal have AdBlue, men Mazdas nye 1,8 motor kan uden, og lidt af Mazdas specialiteter oplever vi da også under test. Det er motorens noget anderledes opførsel ved koldstart. Omdrejningerne er tydeligt højere, motoren kører i et andet program, hvor den ikke tager gas på samme måde, og så har motoren en noget anden lyd. En hårdere lyd om man vil.

Endelig noget helt ordinært. Bagagerummet er helt almindeligt.

Mazda har også firet lidt på den tidligere så ekstreme kompression, 1,8’eren er lige knap så ekstrem som den store 2,2, og så slutter vi alt det tekniske med den 6-trins automatkasse, som mere og mere ligner Mazdas svageste punkt.

Besynderligt, at vi i en bil med så mange specialiteter bruger ordet svaghed, men den meget traditionelle automatkasse skal naturligvis vurderes som en del af resten af pakken, og på den måde kan det ikke undgås, at automatkassen trækker ned. Vi har en grum fornemmelse af, at det næste nye der kommer fra Mazda er en ny automatkasse, måske når bilen bliver face-liftet om tre år, eller måske viser Mazda en ny automatkasse sammen med den nye Mazda 6.

Noget til gode

Vi har også beskrevet vor begejstring over designet i ny 3’er. Bilen er helt fortjent begyndt at hente designpriser, og det er især den vellykkede front og de generelt afrundede linjer, der henter høje design karakterer. Pladsmæssigt er vi på det jævne, køremæssigt er vi betydeligt over klassens gennemsnit, og hvordan forholder man sig til en bil med så mange modstridende signaler.

En fornem teknisk pakke, som ikke får lov at folde sig ud, en design i særklasse, en god del helt almindeligheder når det handler om plads og daglig omgang, så der er rigtig meget positivt at sige om denne ”rasmus-modsat”, og så har vi stadig det bedste til gode. Tror vi.

Mazda3 Skyactiv-D 1,8 aut

Mazda kan godt lave et pænt 4-dørs design, men det er den 5-dørs hatch-back, der er den absolutte designmæssige topscorer.

Pris: fra 250.000 kr

Pris for testbil: 346.500 kr

Motor: 1,8-liter 4-cyl

6 – aut

116 HK v. 4000 o/m

270 Nm v. 1600-2600 o/m

0-100 km/t: 12,1 sek

Tophastighed: 192 km/t

Forbrug: 17,5 km/l

Kørevægt: 1320 kg

Totalvægt: 1919 kg

Trailer: 600/1300 kg

CO-2: 151 g/km

Pin It on Pinterest