Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

7. August '19 17:00 by Jørli Petersen

Modellen i midten

Mazdas biler ligner hinanden til mere end forveksling. Lækkert design, men kors hvor er det svært at skelne den ene fra den anden, og den nye CX-30 gør ikke opgaven lettere.

Vi lægger ud med en indrømmelse. Det var særdeles vanskeligt, at se forskel på den nye Mazda CX-30 og den velkendte og veltrimmede CX-3. Især når de to biler ikke stod umiddelbart ved siden af hinanden.

Derfor gik vi rundt på biludstillingen i Geneve og lignede et spørgsmålstegn, for hvad var det nu Mazda havde gang i? Var CX-3 på vej ud, og hvorfor navnet CX-30, som først blev afsløret, da tæppet var hevet af nyheden i Geneve. Det kunne se ud som en runde med panik før lukketid i klassen, – og hvorfor havde man ikke valgt navnet CX-4?

Det med navnet lader vi svæve i luften, for vi mangler helt enkelt et logisk svar på navnet, men til gengæld er vi nu blevet bedre rettet ind på CX-30, som både er modellen i midten, en Mazda der ligger mellem CX-3 og CX-5 målt på størrelse, og vi kan slet ikke afvise, at Mazda har ramt skiven lige i midten med CX-30.

Mazda CX-30 ligner også alle de andre, når man tager et kik i kabinen. Nyheder med CX-30 er imidlertid, at Mazda nu begynder at lege med farver. Lyse og blå farver gør det mere lækkert at opholde sig i en Mazda.

Størrelsen er afstemt med det, der sælger bedste netop nu, og lad os bare lægge ud med det med størrelse, som ser ud til at betyde noget, – også for Mazda.

CX-5 fiflerier

Sammenlignet med den lækre CX-3, er CX-30 12 centimeter længere, den har samme bredde og højde, men det er ikke en forlænget CX-3, for akselafstanden er forlænget fra 257 til 266 cm, næsten samme længde som vi finder på CX-5, der kun har fire centimeter længere mellem for- og baghjul. Den meget lille forskel åbner selvfølgelig for den mulighed, at Mazda har genbrugt noget CX-5 og fiflet lidt med målene.

CX-30 er modellen i midten på alle måde. Bagagerummet på 430 liter er plus 80 liter fra den mindre CX-3 og 73 liter mindre end det vi finder i den store CX-5.

Målt på bagagerum er CX-30 også en mellemting, 430 liter som minimum mod 350 liter i CX-3, med sammenlignelig motor lander CX-30 også i midten når det gælder vægt, og lige så selvfølgeligt er det, at CX-30 må løbe med en højere trailervægt, fra 1300 kg og lidt bedre alt efter model, men noget supertrækker bliver CX-30 ikke.

Vildt ualmindeligt

Fra den åbenlyse forvirring i Geneve til en noget mere håndgribelig viden i løbet af sommeren, for vi har haft lejlighed til at føle ny CX-30 godt på tænderne, og vi skal med det samme aflevere et helt og aldeles ualmindeligt råd omkring nyheden, der lander hos landets forhandlere sidst på året.

CX-30 i profil, men er det nu også en CX-30, eller er det en anden Mazda CX?

Rådet er helt kort: Vent.

CX-30 deler motorprogram med ny Mazda 3, og det er den helt præcise årsag til vores gode og meget velmente råd. Når de første udgaver af CX-30 ruller over grænsen, er det med 2-liters benzin på 122 HK og ny 1,8 liters diesel med 116 HK.

Vi har kørt CX-30 med begge motorer, og vi kan ikke se et eneste problem med begge disse motorer, som opfører sig til alt det med kryds og slange. Eneste problem med disse to motorer er, at det bedste kommer nogle måneder senere. Den nye Mazda CX-30 med den nye 2-liters X-motor med 180 HK.

Denne udgave af CX-30 bliver så meget anderledes end de to første, at vi opfordrer til en grundig omgang i spekulatorboksen, for der er ingen tvivl om vores favorit. Det er ubetinget den model der er udstyret med den nye X-motor, der har så meget nyt, at selv nørder kan blive grundigt rundtossede, inden man har fået bare nogenlunde styr på alt det nye.

Køremæssigt forventer vi, at en dansk test af CX-30 vil placere Mazda i toppen for sin klasse, vi har også et meget flot første indtryk af komfort og udstyr, og prisen har Mazda selvfølgelig driblet ind mellem de naturlige konkurrenter, så man ikke kan sige noget ufordelagtigt på det punkt.

Mazda CX-30 kommer også som en model X! En type CX-30 der er markant bedre end de to andre muligheder.

Priserne starter ved 275.000 kr for en 2-liters benziner med pænt udstyr. Vil man have automatgear skal man lægge 22.000 kr til alle priser, men det er værd at bemærke, at den ægte CX-30 SUV kun fås med diesel og X-motor, og når vi siger ægte SUV, er det fordi bilerne har træk på alle fire hjul.

Mazdas nye 1,8 diesel, som afløser den snart tidligere 1,5 diesel, koster fra 301.000 kr, og den eftertragtede og vores helt klare favorit, – CX-30 med den nye X-motor, som du kan læse meget mere om her i andre artikler på hjemmesiden, koster fra 322.000 kr.

Med automatgear starter priserne fra 344.000 kr, og vi fremhæver netop den automatgearede version, selv om vi flere gange har tilkendegivet, at vi ikke er helt vilde med Mazdas automatkasse, som teknisk set er Mazdas eneste knap så forfinede område.

Fra Mazda 3 med ny X-motor tilsat automatgear har vi skrevet, at det er vor klare anbefaling. Det siger selvfølgelig rigtig meget om motoren, at den er i stand til at udjævne de små svagheder, som vi finder i Mazdas automatkasse, men hvis der sidder en X-motor for enden, så spiller musikken både med truthorn, bægerklang og strygersymfoni i baggrunden.

Mere tydeligt kan vi vel ikke sige det. Kik grundigt på ny CX-30, der er den fæle konkurrent til Qashqai og alle de andre, men tag en kold spand vand med til forhandleren, for du gør dig selv en stor tjeneste, hvis du venter og vælger version X. Hvis du vel at mærke er parat til at ofte de sidste basseører, så du kan få den helt rigtige CX-30.

CX-30 vil også lægge sig i front når det gælder standardudstyr.

Pin It on Pinterest