Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. November '19 21:46 by Jørli Petersen

Mordforsøg på Mustang

Ford Mustang som SUV, – det lyder helt skørt, og det bliver rigtig alvorligt, når man hører, at det slet ikke er en rigtig Mustang, men en ellert.

Ford er og har længe været ualmindelig langt bagud når det gælder fremtidens type biler. El-biler og Ford har været to ting, der slet ikke passede sammen. Ford har godt nok haft en del elektriske køretøjer gennem årene, men det har været andre virksomheder, der har bygget el-biler på Ford chassis, men nu piskes Ford som alle andre til at finde på noget nyt, og hvad gør man så, når man er Ford, og man er kommet alt for langt bagud?

Denne bil er ægte Mustang. Det er den ægte Mach 1 fra 1972, som kendes på det meget hævede bagparti.

Man graver det ene af to helt store ikoner frem fra gemmerne, selv om bilen i sig selv har været meget alene om at vise Ford, når det amerikanske mærke er bedst. Man man graver den ægte muskelbil Mustang Mach 1 frem fra de tidlige 70’ere, og læner sig op af en legende med en hel ny el-bil, som man i overflod kalder en SUV.

Ford Mustang og SUV? Nej vel!

Nyheden hedder Mustang Mach-E, den er fra fødsel en ren el-bil. Den uheldige Mustang kommer i to udgaver med rækkevidde omkring 450 km og 600 km hvis det skal være rigtig godt, og den nye Mustang vil ramme markedet på samme måde som Ford T gjorde for 100 år siden mener Ford, og dermed dukkede Fords legende nummer to frem fra gemmerne.

Den amerikanske pony i fuld galop bliver misbrugt på fronten af den nye el-bil fra Ford. Bagdelen har også hentet stilelementer fra den ægte vare.

Ford har stor tiltro til den nye Mustang, 465 og 337 HK fremhæver Ford, og på den front kan man godt forsvare begrebet muskelbil, men vi ved fra andre el-biler med voldsom ydelse, at det ikke holder ret længe, hvis man også skal nå hele vejen hjem.

Den sidste med muskler

Rækkevidde og høj hastighed hænger ikke sammen for el-biler, og spiller man på de mange heste, der giver en næsten voldsom acceleration, har man fast ophold i en ladestation, men tilbage står Fords Mustang nyhed, som kommer til Europa i midten af 2020, mens vi må vente til december 2020, før bilen kommer til Danmark.

Ægte muskelbil fra de tidlige 70’ere, selv om det var så som så med rigtige heste. Til gengæld var der bulder, drøn og moment i de store V8’ere.

Her på redaktionen tager vi kraftig afstand fra Ford tilnærmelse til deres egen legende. Netop Mustang Mach 1 var den sidste såkaldte muskelbil fra Ford inden energikrisen. Krisen vendte op og ned på mange ting, også på bilbranchen, nu skulle det hele være småt, billigt og minimalistisk i motorrummet, og de næste udgaver af Mustang var rene vittigheder sammenlignet med deres forgængere. Fra at være eftertragtet blev Mustang pludselig en karikatur af hvad den var, og der skulle gå rigtigt mange år, før Ford vendte tilbage med noget, der ligner en rigtig Mustang, selv om der også var en 4-cylindret smutter i motorrummet.

Mustang er V8

Ford Mustang er en rigtig voldsom V8. At den måske ikke lægger vildt mange heste, bliver tilgivet med motorens hule drøn, og hele V8 stemningen kan ikke genskabes i en el-bil.

Mustang er muskelbil, det er V8, det er den ganske lille amerikanske hest i fuld galop, – også dette logo bliver mishandlet af den nye Mach-E, som vi slet ikke mener skulle have heddet Mustang.

Der er gået Fiat 500 i Ford. Som det er tilfældet med Ford, har Fiat et par legender i bagagen, en af dem er charmerende Fiat 500, som man har haft held til at genopdage, men da Fiat opdagede, at den ændrede Fiat Panda var en succes, gik der for alvor 500 i hele Fiat koncernen.

Spoileren er noget ekstra, der er skruet på denne helt ægte Mustang, som der sat i tip top stand. Fra start lagde dette såkaldte muskelbundt omkring 250 ægte heste målt på baghjulene, men det var også vildt i dagene før energikrisen.

En hvilken som helst bunke mere eller tvivlsom bil, skulle med vold og magt hedde noget med 500, og vi har gentagne gange udtrykt mishag over denne gang voldtægt af den ægte Fiat 500.

Nu gør Ford det med Mustang.

Vor begejstring for 60’er og tidlige 70’er Mustang handler ikke om rå power, selv om disse biler blev kaldt muskelbiler. En Mach 1 kunne eksempelvis have en 4,9 liters V8 og lægge sølle 143 SAE HK ved 4000 omdrejninger, det var vel noget i retning af 125-130 HK målt på baghjulene. Bevares, Mach 1 blev også solgt i en type 351, der betød en 5,8 liters motor, 271 SAE HK ved 5400 omdrejninger, igen med et pænt fradrag hvis man målte effekt på baghjulene, men selv om den lille type 301 var ganske sølle, var den trods alt en V8’er, den havde lyd, og ville man mere, kunne man bare begynde at tilkøbe eller skrue, hvis man vidste hvordan. Mulighederne var mange.

Er vi gået helt galt i byen med vor kritik af Fords mordforsøg på en legende?

Prøv at se på priserne på en brugt Ford Mustang. Hvis du i det hele taget kan finde en legetøjs Mustang fra efter energikrisen, kan du få den smidt i nakken for metalværdien hos en ophugger, som end ikke kan sælge brugte dele til den nedgraderede Mustang.

Sammenlign så med prisen på en godt brugt Mustang Mach 1. Den er snart ikke til at betale for penge, og bilerne sættes i stand så det er en fryd. De istandsatte Mustang fra før energikrisen og Anker Jørgensens Middelfarts tale er blevet kostbare samlerobjekter, og det er disse legender Ford nok engang forsøger at ødelægge, men Ford er ikke interesseret i at bevare stråleglansen over den legende man selv skabte, og som man absolut ikke har glemt.

Den falske Mus-stang, – vi kan næsten ikke skrive det rigtige navn i forbindelse med denne Ford, der kommer i to udgaver. Den får rigeligt med heste, og den skulle komme i nærheden af 600 km i rækkevidde, hvis alt går op i en højere enhed, og man kan holde foden fra gaspedalen. Dansk pris. Ikke fastsat, men den bliver dyr!

Sidste år var Ford helt oppe på tåspidserne, for at hylde Bullit og Steve McQueen med tilhørende Mustang. Næste år står man på de samme tåspidser, når man sender en kraftig el-bil på gaden, en el-bil som kun skal sælges i begrænset omfang i Danmark, vi tror helt enkelt den er for dyr, men vi er også helt med på, at det er for sent for Ford at finde på en nyt navn.

Vi skal blot beklage, at man på den måde misbruger en herlig legende. Derfor kalder vi det et mordforsøg på Ford Mustang.

Pin It on Pinterest