Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. July '18 07:56 by Jørli Petersen

Når meget er for meget

Volvo XC40 er også udgangspunkt for flere kommende modeller i den mindre ende af modelprogrammet, og der er selvfølgelig gjort plads til nye former for motorisering over den nye bund.

Vi gentager gerne, og Volvo elsker at nogen taler om emnet, men Volvo XC40 er Car of tthe Year 2018, og det er den første europæiske gevinst til Volvo.

Endnu har vi ikke set den nye ”lille” Volvo SUV deltage i en dansk kåring, det sker først i efteråret 2018, men den europæiske kåring giver i sig selv en form for kvalitetsstempel, og kvaliteterne handler om alt der har betydning, fra oplevelse af kvalitet og forarbejdning, mængde af aktiv og passiv sikkerhed, og så handler det selvfølgelig om køreegenskaber, mens det på den europæiske bane ikke handler om pris.

Det kommet det selvfølgelig til, når det er danske point, der skal fordeles blandt skrappe konkurrenter, og XC40 er en skøn blanding af det hele, en startpris lige over 400 af de store er ikke direkte afskrækkende, men kik så lige på prisen for testbilen, der er oppe på 900 af den samme størrelse sedler, altså mere end dobbelt op.

T5 er indtil videre en topmodel, men i dette tilfælde er den også for meget.

Mere til leasing

Så skulle man to, at testbilen er den absolutte topmodel iført R-design, men model T5 koster med standardudstyr 666.000 kr, dertil kommer de såkaldte kampagnepriser, og sidst men ikke mindst, den pris der gælder, hvis man skal beskattes via en ordning med firmabil, og det er især den der gælder, for ingen, – eller kun meget få, køber i dag en bil som Volvo XC40, hvis man vel at mærke bor og arbejder i Danmark.

Desværre kan man så tilføje, men bilen er blevet den underlige størrelse, der bærer stemplet som dybt upolitisk, og således bærer skylden for alle fortrædeligheder i det danske samfund, samtidig med familiens værdifulde transportmiddel skal være den berømte malkeko, der kan betale for en længere række af de gode, som et normalt velfærdssamfund ønsker som en naturlig del af hverdagen.

Selv om man er den mindste Volvo, kan XC40 godt præstere et fornutigt bagagerum, ligesom man også kan tumle en pæn stor trailer.

Uanset hvor begejstret man kan være over en Volvo XC40, hører den ikke hjemme i prisklassen omkring 900.000 kr, og det bliver værre endnu. Tror vi.

XC40 er første model fra Volvo, der bruger den helt nye type lille platform, der er bund under flere nye modeller fra den lille afdeling, og blandt kommende nyheder er også en XC40 med alternativ type motorisering. Alt fra el til en blanding af nyt og det kendte er muligt, og på den måde har vi manøvreret os frem til et råd, som vi giver med sjældne mellemrum.

For meget af det gode

Vi har tidligere kredset om Volvos nye politik med at vælge en enkelt 2-liters motorblok, og herfra dresse støbegodset op til det man ønsker. I dette tilfælde er det benzin med 247 HK, og det gode råd er helt enkelt. Vælg noget mindre.

Vi har tidligere kørt XC40 i D4 version, det er diesel med 190 HK, og den version er klart bedre end testbilen på flere helt afgørende områder. XC40 fås også med færre hestekræfter selv om det er benzin, – det er absolut værd at se nærmere på, for på forunderlig vis, er Volvo ikke specielt skrappe til at tæmme de mange heste, man har valgtg at trække ud af den 2-liters blok.

Det er kun meget få, der kan præstere kabine og komfort som Volvo. Heller ikke når bilen runder de 900.000 kr.

Det bliver uciviliseret, upoleret og uelegant når bilens skal bringe de mange kræfter i spil på samme tid. Skal vi sige, at hestene på en eller anden måde falder over hinandens hove, når der skal arbejdes, der er skruet op for turbotrykket uden findpudsning, kræfterne kommer i klumper, lidt svensk syge a la meget tidlig Saab turbo hvor det var alt eller intet, og den type svensk motorkultur kan vi ikke veksle til en god karakter i 2018.

Derfor begrænser vi os til at give ros til gearkasse og 4-hjulstræk. Selve motorpakken er måske tiltænkt en tilpasning til kommende systemer, som vi endnu ikke har set, men i soloversion er den ikke bilen værdig.

R-design betyder også leg med farver. En herlig og anderledes kabine. Tak.

Vi har selvfølgelig også ros til det indre af XC40, meget høj komfort, helt fantastiske sæder som vi aldrig bliver træt af at rose, nok engang en lækker hudsalon med fine stikninger og høj kvalitet, men det kunne da også være rart at forsøge sig med en Volvo med stof i kabinen, men Volvo vil selvfølgelig gerne vise hvad de kan, så derfor får den på samtlige tangenter, når der skal komponeres testbiler, hvor den ultra korte version i dag vil være, – kik grundigt på noget der er mindre end en T5, underforstået 4-cylindret i en eller anden mindre udformning end T5 med 247 HK.

Volvo XC40 T5 AWD

Så går vi til stålet, for det skulle være så godt, men det er faktisk skidt. Volvo har ikke formået et give et overbevisende indtryk af de 247 HK, der kan beskrives som uelegant turbo-teknik, og nej, det er ikke umuligt at gøre det meget bedre. Vi kan navnene på bilmærker, der gør det helt perfekt, men det skal vi ikke trætte Volvo med i den afsluttende billedtekst.

Pris: fra 414.985 kr

Pris for testbil: 895.167 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8-trins aut

247 HK v. 5600 o/m

350 Nm v. 1800-4800 o/m

0-100 km/t: 6,5 sek

Tophastighed: 230 km/t

ECE-snit: 14,1 km/l

Kørevægt: 1684 kg

Totalvægt: 2220 kg

Trailer: 750/2100 kg

CO-2: 166 g/km

Pin It on Pinterest