Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

12. August '18 05:18 by Jørli Petersen

Næsten venner

To biler hedder næsten det samme, men det er også to meget forskellige biler. Prius med Plug-In hybrid giver for alvor mening. Bilen er blevet meget mere komplet.

En ting kan vi ikke afgøre i denne rapport, efter test af Toyota Prius PHV. Vi aner ikke hvor langt bilen kører på literen!!! Hvis man på noget tidspunkt skal bruge den forslidte term, at forbruget kommer an på føreren, passer det ufatteligt præcist på Prius med plug-in.

Det handler selvfølgelig også om vægten på chaufførens højre fod, men her handler det især om hvor du bor, hvor du kører, hvor langt du har på arbejde, kører du på motorvej eller nøjes du med bykørsel, – der er tre millioner svar på hvor langt en Prius Plug-in kører på literen, – eller på hver kWh man hiver ud af stikkontakten.

Vi kan sige med meget stor overbevisning, at vi er særdeles positive, vi har meget stor tiltro til Toyotas hybrid-teknik, og vi kan med sikkerhed sige, at vi kun har kørt på ren el et par dage, hvor kørselsforbruget lå uden for den normale testrute og det normalt kørselsmønster. Alt for plug-in bilen og test af samme.

Ladestikket er i dette tilfælde det såkaldte mormorstik, eller den helt almindelige stikkontakt. Den giver fuld opladning på max. 3,5 time.

En plug-in kræver anderledes form for test, og på den måde lander vi midt i det vi tror kan blive en meget lys og venlig fremtid for denne type bil. Prius med plug-in hybrid forener dagens tekniske muligheder, og hvor Toyotas helt almindelige hybridbiler gør det fint under bykørsel, og kun under bykørsel, er plug-in versionen en model, der klarer sig og kan bruges til alle former for kørsel. Også hvis den står på begrænset mængde motorvejskørsel til- og fra det daglige arbejde.

Hvis man bor i Helsingør og arbejder i København, kan man køre ren el til arbejde. Er der en stikkontakt på parkeringspladsen, kan man også køre ren el på hjemturen, og det samme gælder selvfølgelig hvis man bor i Kolding og arbejder i Vejle, bor i Skanderborg og arbejder i Aarhus, de 63 km Toyota opgiver som det maksimale på ren el, kan man måske få til at passe med de helt rette betingelser, men 40 km på el under daglig kørsel, er ikke noget problem. Heller ikke med fuld A/C på bilen under kørsel.

Den lille fejl

Har Toyota lavet den bedste plug-in hybrid der fås på markedet lige her og nu? Et vældig godt spørgsmål, men vi kommer meget tæt på et ja, men selv om vi er fulde af lovord, er vi ikke kommet så langt ud i hjørnerne, at vi udelukkende har ros til den bedste Prius til dato.

Det kraftigere ladekabel der kan tilsluttes offentlige ladestationer, giver ikke den helt store besparelse i tid.

Toyota hænger fortsat solidt fast i deres CVT-type automatgear, og selv om der er bygget en del programmering ind omkring automatgearet, – der fungerer med en del forvalg alt efter kørsel, kan vi især i denne plug-in model komme i en situation, hvor vi tydeligt kan høre benzinmotorens omdrejninger stige voldsomt, uden det har nogen nævneværdig indflydelse på bilens tempo.

Man får lidt ondt i ørerne af denne form for disharmoni, men hvis man lusker rundt i byerne, ikke giver for meget gas på landevejen, – så går det nogenlunde, men hvor ville vi ønske, at Toyota for alvor begyndte at overveje en type automatgear af typen dobbeltkobling, som benyttes af flere plug-in biler fra konkurrerende mærker.

Vi må selvfølgelig også nævne, at man ikke kommer til en plug-in helt gratis. Det koster selvfølgelig på pladsen i bagagerummet, en større batteripakke fylder en del, det koster også på bilens egenvægt, som er naturligt højere grundet den større batteripakke, men vi må også sætte en tyk streg under den kendsgerning, at Prius plug-in er en hverdagsbil, en bil til de nære formål, en bil til alt det der er lige uden for hjemmets fire vægge, og så er Prius plug-in især en bil der kræver en form for stikkontakt i umiddelbar nærhed. Først når dette krav kan opfyldes, bliver samspillet mellem bil og hverdag helt optimalt.

Solenergi og lader

Når man åbner bagagerummet til en plug-in hybrid, ligger der to el-kabler i bagagerummet. Et til den store store ladestander i det offentlige rum, og en lidt mere kompliceret type ledning, der kan sættes i en helt almindelig stikkontakt, og vi har en meget rosende bemærkning til sidstnævnte. Den fungerer til meget store tilfredshed.

Dette er også meget Toyota’sk. Man kan få alle former for underlige oplysninger.

Når vi kørte Prius plug-in helt i bund på batteriet, kunne vi opleve en maksimal ladetid på 3,5 time, før batteriet var fyldt til randen. I de fleste tilfælde fik vi oplyst en ladetid mellem to og tre timer, men til vor store undren, var der ikke den helt store gevinst, hvis vi holdt ind ved en ladestander fra Clever. Hurtigere ladetid, bevares, men ikke så meget, at det har afgørende betydning.

Samtidig var testbilen forsynet med solceller på taget, og dette ekstraudstyr kan vi ”varmt” anbefale i en varm dansk sommer, for mens man efterlader bilen på en parkeringsplads, trykket man bare på A/C knappen på bilens fjernbetjening, bilens air-condition begynder at summe behageligt, og holder temperaturen noget lavere i kabinen, så man ikke rammes af hedeslag, når man vender tilbage efter den store indkøbstur.

Solcellerne har selvfølgelig også en anden funktion. De lader bilens almindelige batteri, det der bruges til almindeligt forbrug, og når det almindelige batteri er fuldt opladt, ryger den overskydende energi til bilens hovedbatteri, – det der driver el-motorerne. Samlet mener Toyota, at man kan spare omkring 1000 kr årligt i udgifter til brændstof, men da vi aldrig har kunnet konstatere, hvor langt bilen egentligt kører på en liter i den virkelige verden, er det også vanskeligt at afgøre, om udgiften til solceller på taget er merprisen værd.

A/C står der på tændingsnøglen. Lås bilen, tryk på A/C, og solcellerne på taget giver strøm i bilen til behagelig køling af meget varm kabine.

Vi er dog helt sikre på, at vor almindelige skepsis overfor hybridbiler er pist borte med Prius som plug-in. Her er vi tæt på det maksimale, hverdagens teknik kan præstere inden for en rimelig økonomisk grænse. Denne plug-in giver mening, den er brugbar, og den er brugbar og besparende for langt de fleste danske bilister, men bemærk også, at Prius ikke er noget, som bare minder om en racer. Blød i sin opsætning, beregnet til den daglige kørsel med lavere hastighed, alt er designet til komfort og lav daglig økonomi, og det sidste klarer Toyota Prius Plug-In eller PHV til en meget høj karakter.

Toyota Prius Plug-in hybrid

Vi springer over hvor gærdet er upopulært, men vi er ikke noget fan af Toyotas design, når det slår krøller på dne måde, som man gør på Prius. Til gengæld kan vi ikke sætte en finger på selve bilen, bortset fra det med type af aurtoatgear selvfølgelig.

Pris: fra 333.970 kr

Pris for testbil: 353.970 kr

Motor: 1,8-liter 4-cyl

Automat – CVT-type

99 HK v. 5500 o/m

Max 122 HK

142 Nm v. 3600 o/m (benzin)

0-100 km/t: 11,1 sek

Tophastighed: 162 km/t

ECE-snit:83,3 km/l

Kørevægt: 1530 kg

Totalvægt: 1855 kg

Trailer: 0/0kg

CO-2 g/km 26

Pin It on Pinterest