Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. January 21:24 by Jørli Petersen

Navnet er Ceed – men

Ikke en SUV, men det Kia selv kalder for en Crossover, og det er på mange måder befriende, at der spilles rent ud omkring en ny model.

Mange vil kalde den nye Xceed for en SUV, men det er nok fordi betegnelsen SUV er stærkt misbrugt. Alt der synes lidt højere kaldes SUV af producenterne, men Kia adskiller sig positivt ved at beskrive Xceed som en Crossover, hvilket nok er en mere præcis betegnelse, både for denne meget vellykkede Kia og for rigtigt mange andre, der bare kaldes for SUV.

Navnet tager naturligvis udgangspunkt i Ceed, for bunden under Xceed er den samme. Herfra har man så løftet bilen en anelse, så den ligner noget ganske andet, og går man en tur rundt om bilen, er der faktisk meget stor forskel fra Ceed til Xceed. Efter fabrikkens oplysninger, er det kun fordørene der går igen fra Ceed til den højere Xceed, alt andet skulle være anderledes, vi mener dog også, at måske forruden kan være den samme, mens det er helt 100 bombe, at alt det i maskinrummet og i kabinen er hentet fra en eller flere kørende og kendte model Kia.

Bredt motorprogram

Det er også meget konkret, at Xceed er større end Ceed. Med samme akselafstand, har Kia hevet lidt i begge ender på bilen, så Xceed får en længere front med en længere frontklap, det større udhæng over bagakslen giver også et lidt større bagagerum, og på den fikse måde lander Xceed et bekvemt og godt sted mellem den 5-dørs Ceed og den større Sportage, mens motorprogrammet er hentet fra Ceed.

Billigste model Xceed starter med den 1-liters motor vi kender fra Picanto. Det lyder af rent øv, og det tror vi også det er, selv om Kia har tilført kunstigt åndedræt, så ydelsen er øget og momentet forbedret.

Det gode råd vil være, kik på en “rigtig” model Xceed, for her er der meget at glæde sig over, og vi hejser også flaget i glæde over, at Kia ikke har sendt deres diesel på pension. Testbilen er med 1,6 liters velkendt diesel, som er ved at være en god gammel traver, men vi er taknemmelige for Kias holdning, og vi hilser også med glæde, at Xceed må løbe med en pænt stor trailer, og netop biler der kan mestre lidt mere end den mindste låne- eller havetrailer, er ved at blive en mangelvare.

Det er rigtig meget Kia med god daglig komfort.

Lidt højere end Ceed

Den rundtur om Xceed vi omtalte tidligere, giver også det indtryk, at bilen er noget højere end Ceed, og det er netop her, Kia har begået en lille genialitet, for det er slet ikke så slemt. Det er mere et synsindtryk, der lokker køberne ind i bilen, og når først man har trillet rundt i Xceed, er man ved at lande som den uheldige flue i edderkoppens klistrede net.

Kia benytter i vid udtrækning samme komponenter i undervognen, og det med højden er kun en øget frihøjde på 4,5 cm, over jordens overflade, men der er andre dæmpere i Xceed, og Kia har klogelig valgt en lidt mere blød opsætning af bilen, så vi har også en SUV-lignende, men ægte Crossover, som byder på mere komfort end vi finder i standard Ceed, mens bilens styreegenskaber og evne til hurtigt retningsskift er knap så mærkbart eller iøjnefaldende.

Samlet har Kia lavet en meget vellykket Crossover. Vi har et godt øje til Xceed, som vi også sendte en god del point efter da Årets Bil 2020 skulle kåres, og Kia fisker ikke kun i rørte vande med Xceed, man rammer i sjælden grad meget tæt på skivens plet med Xceed.

Vi vender tilbage til Xceed med et nærmere kik på det, vi tror bliver en af de to topsælgere, denne 1,6 diesel tror vi er den ene af de to, den næste populære model mener vi bliver 1,4 turbo med 140 HK, men hvad så med noget el tilsat en Xceed.

Her tør vi godt sige med meget stor sikkerhed, at Kia allerede er godt i gang med at hive den el- og batteripakke fra popoulære Niro PHEV over i Xceed. Vi gætter på dansk salgsstart i løbet af 2020, og med den nye afgiftspolitik omkring plug-in hybrid, kan netop en PHEV Xceed bliver en rigtig stor succes, og lidt heldigt for Kia, så skal den nye Xceed PHEV efter sigende bygges i Europa, og dermed bliver ventetiden kortere.

Kia har hevet lidt i begge ender af Ceed, så bilens udhæng er større, og det giver selvfølgelig et iidt større bagagerum.

Komfort, plads og i takt med tiden. Så kort kan det siges om testbilen, som vi fortsat mener er den mest attraktive model, hvis vi taler om et allround forbrug. Det er denne model man skal satse på, hvis man har med en eller anden form for større trailer, og hvis man er nøjeregnende med CO2, er diesel også det helt rigtige valg.

End ikke den mindste 1-liters kommer i nærheden af den 1,6 liters diesel, og slet ikke i den virkelige verden, hvor de små motorer altid lander et godt stykke fra det opgivne forbrugsdata.

 

Kia Xceed 1,6 CRDI Comfort

Pris: fra 249.999 kr

Bunden er identisk med Kia Ceed med få ændringer. Samlet giver det mere komfort men knap så skarpe og præcise køreegenskaber.

Pris for testbil: 305.97 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6 – man

136 HK v. 4000 o/m

280 Nm v. 1500-3000 o/m

0-100 km/t: 10,6 sek

Tophastighed: 196 km/t

Forbrug: 18,9 km/l

Kørevægt: 1415 kg

Totalvægt: 1900 kg

Trailer: 650/1500 kg

CO2: 138 g/km

Pin It on Pinterest