Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

7. September '23 13:36 by Jørli Petersen

Nervekrig

Mens en nybygning fra Fåborg Værft hænger i stropperne, har Renault Austral fået løbepas fra Esbjerg Havn. Ny Austral har dansk premiere i den kommende week-end .

Renault har fået ny importør i Danmark, og det kan mærkes. Fra at være fabriksejet importør, er det nu et svensk firma, der står for Renault i Danmark og Sverige, og det betyder helt nye toner i klaveret. Fra nu er det kun konkurrencedygtige modeller fra Renault, der kommer til salg i Danmark, og senest har der udspillet sig en mindre nervekrig mellem den nye importør og Renault Frankrig.

Der har været langt til Danmark for den ny Austral, hvor fabrik og den nye importør ikke kunne blive enige om prisen.

Årsagen er den nye Austral, som kun kommer til at optræde som ren single i Danmark. En enkelt udgave af Austral og færdig. Ikke noget med Austral som e-Tech, den vil blive alt for dyr, viser de beregninger, der ligger forud for en dansk introduktion, mens nervekrigen har udspillet sig omkring den enlige model Austral, hvor vi nu kan fastslå, at nervekrigen er vundet af den danske importør.

Den oprindelige pris på Austral var beregnet til 460.000 kr, og den pris blev betegnet som helt håbløs i Danmark. Renault havde allerede sendt biler til Danmark, bilerne blev parkeret i Esbjerg Havn, mens der blev forhandlet pris, og til sidst endte det med den nye pris på 375.000 kr med det hele, så prisforskellen kan nu opgøres til 85.000 kr til fordel for mulige danske købere.

Mere skærm i ny Austral men ikke overdrevet. Den nye “overbygning” i midterkonsollen er både til hvile og åbning af den rummelige boks mellem sæderne.

Den nye Nissan

Helt kort kan vi påstå, at Renault Austral er en ny version af Nissan Qashqai. Det bliver så at sige i koncernen, men Austral opleves som en større bil. Meget mere plads i kabinen er det umiddelbare indtryk, mens vi køremæssigt er meget på samme spor. Her skal det afgøres på både centimeter og mere millimeter, om hvem der er bedst til hvad, og så langt har vi ikke tænkt os at strække os endnu, mens vi kan forsikre, at vi er næsten tilfredse med den gang teknik, som vi nikker genkendende til i ny Austral, der er udstyret med den relativt nye 1,3 liters motor, 4-cylindret selvfølgelig, og med 158 HK.

Renault snubler så lidt over sig selv, når de påstår, at gearkassen er en 7-trins CVT. Det med syv trin er mere for at narre fjenden, lidt ligesom Tordenskjold der viste de samme soldater igen og igen, for en CVT gearkasse går også under betegnelsen milliongear, mens de syv kun er forprogrammerede nedslag i systemet, der mere er et udgangspunkt end en konkret og fast gearing.

Der er blevet trængsel under ratkransen. De to klassiske er nu suppleret med en nummer tre, der er gearvælger efter bedste Mercedes forbillede.

Det er her vi er lidt triste, for Renaults automatkasse af typen dobbeltkobling ser ud til at blive trængt i baggrunden, for mens Renault fabrikken vil påstå, at CVT gearkassen er mere effektiv, vil vi nok mene, at det også handler om effektivitet på bankkontoen, for en CVT gearkasse er billigere at producere, så lidt triste er vi.

Konkurrenterne

Ellers er ny Austral meget klassisk Renault. Det er genkendelig teknik, vi er som tidligere meget begejstret for motoren, og retter nok en tak til Mercedes, for uden indblanding fra tyskerne, ville motoren måske have været knap så god og optimeret, men da Renault laver motorer til de mindste udgaver af Mercedes (og Dacia), har tyskerne selvfølgelig en form for vetoret før produktion, og derfor er motoren som den er. Tror vi.

Austral afløser Kadjar, som var en direkte kopi af Qashqai, mens ny Austral mere er en nær slægtning med både anderledes ind- og udtryk.

375.000 kr for en rummelig afløser til Kadjar, og første indtryk af ny Austral er mest af alt, at bilen er mere end et enkelt trin i den rigtige retning. De nære konkurrenter er selvfølgelig Nissan Qashqai, Peugeot 3008, Kia Sportage og andre, men Austral vinder ved første kik, og bilen har officiel dansk debut i week-enden, og herfra er der nogenlunde frit valg, så længe man holder sig til den enlige model Austral. Det er næsten som Ford i gamle dage, hvor man frit kunne vælge farve, så længe bilen var sort.

Dertil kan vi så tilføje, at man kan vælge mellem flere farver, og man kan supplere med mere eller rigtigt meget udstyr i ny Austral, der som sagt blev 85.000 kr billigere, end hvis fabrikken fortsat havde været officiel dansk importør.

Hvis Renault stadig havde været egen importør i Danmark, var prisen blevet en helt anden, og Austral nogenlunde usælgelig.

Pin It on Pinterest