Niro som midtermodel
Da vi havde Kia Niro plug-in til test i 2019, kostede testbilen 305.000 kr, og det var vel at mærke ikke en basisudgave af Niro.
Den nye Niro som testbil koster nu lige under 450.000 kr, så der er sket noget med den delvist elektriske Niro, som selvfølgelig er svinet til med udstyrspakker, men skræller vi det hele af, skal man frem til årsskiftet 2022-23 af med 310.000 kr for en basis Niro, og efter den 1. januar 2023 er prisen røget op på 325.000 kr.
Dette prishop er politisk bestemt, det er et udtryk for, at politikerne både skal have flere penge i kassen, men det er også et udtryk for, at plug-in biler er på vej ud gennem svingdøren som en parentes i bilhistorien. Lidt endnu er den attraktiv hvis vi tænker kroner og ører, men alt har end ende, og siden Kia sendte den første Niro PHEV på markedet, er der kommet rigtigt mange konkurrenter, så hvis vi skal sige det rent ud, så har ny Niro fået kam til sit hår.
Bilen har ikke længere den ganske sikre position på markedet som den havde, takket være det den oprindelig var kombineret med en ganske god pris vurderet efter markedet, og så er det også sket det, at en plug-in er udviklet som type, alt efter hvilket bilmærke der viser deres bud på en PHEV.
Flere typer PHEV
Dermed er vi i det vadested, hvor også Kia befinder sig, men lad os starte et andet sted. Det er ikke den store hemmelighed, at rigtigt mange plug-in biler kun sjældent ser et ladestik. Og slet ikke i tider, hvor elpriserne har nået nye højder, hvor en opladning koster mere end en tur på den klassiske tankstation, pludselig er el blev et dyrere end benzin og diesel, og set fra den vinkel, er det selvfølgelig praktisk, at familien bil kan begge dele, men forklaringen på den højere pris på en plug-in er selvfølgelig, at man har to gange teknik i den samme bil, og det koster selvfølgelig.
Prisen bliver så begunstiget med lavere afgift, deraf den større attraktion på det danske marked, men der er forskel på den teknik der tilbydes, og nu Niro er ikke vores foretrukne opskrift, selv om den benyttes af en række bilmærker.
Benzinmotoren i ny Niro er 1,6 liters, nøjagtigt som det var tilfældet med forgængeren. Motorens effekt er 105 HK, det er sådan rundt regnet hvad man hiver ud af en standard 1,6 liters sugemotor, og i stedet for en gang trykladning af den ene eller anden art, overlader Kia det ekstra boost til elmotoren, men her er det en meget stor fordel, at bilen har suttet på ladestikket natten over i den hjemlige carport.
Niro er i høj grad afhængig af det tilskud bilen kan få fra den elektriske bunke teknik. Elmotoren står til at yde 84,3 HK, den giver samtidig 203 Nm fra nul kilometer i timen, altså fra stående start, og samlet spiller det hele med 183 HK, hvis der vel at mærke er saft og kraft på batterierne, og hvis batteripakken er kørt i bund, er der kun energi til de små tilskud, som alt for hurtigt løber ud, hvis man er på langtur, og bruger bilen på motorvej.
Den teknik vi finder i Niro er også begrænsende for alt det med trailer. Niro må køre med 1300 kg på krogen, men hvis det er en campingvogn der vejer 1300 kg, er der meget langt til Gardasøen. Hvis det er den 2-akslede byggetrailer går det an til de korte stræk, men benzinmotoren vil være anstrengt, det er begrænset hvad man få i tilskud fra el-delen, og her har vi endnu en lille begrænsning ved ny Niro, selve batteripakken er ikke voldsom stor, sammenlignet med det vi finder hos en større stribe konkurrenter.
11,1 kWh er sådan tra-la. Kias opgivelser om rækkevidde på 61 km, kunne vi ikke genskabe på vores faste testrute til plug-in biler, rekordholderen kommer i øvrigt fra samme koncern som Niro, men vi siger ikke navnet højt, men når man igen har råd til at køre el, vil Niro være en glimrende bil til det nære, den klassiske familiebil, som også kan tage turen fra Ringkøbing til Gedser, hvis det skulle vise sig nødvendigt, men teknisk vil vi kun placere ny Niro som en midtermodel i det store udvalg af plug-in biler.
Alt det praktiske
Designet på Niro er strammet op. Mange vil mene til den positive side, og vi hælder i samme retning. Der er tydeligt elementer fra Kias EV6, Niro har fået et skarpere udtryk, indretning er fortsat meget praktisk, og vi er sådan nogenlunde tilfredse med bilens indretning.
Den nye type dobbeltbetjening af samme trykfølsomme kontaktrække lige over midterkonsollen er også rykket ind i Niro, som selvfølgelig har fået mere skærm, som ikke gerne må udvikle sig yderligere i form af færre kontakter.
I ny Niro går det lige an, det praktiske og funktionelle i Niro er fortsat mere end middel, så den helt korte beskrivelse af ny Niro PHEV bil være, at prisen har fået et ryk opad, det fortsætter hvis man bestiller bilen efter nytår, mens bilens mange praktiske funktioner er bedre end klassens gennemsnit, mens vi godt kunne tænke os en mere raffineret pakke teknik.
Kia Niro PHEV
Pris: fra 309.900 kr
Pris for testbil: 448.895 kr
Motor: 1,6-liter 4-cyl
6-aut
Samlet:
183 HK v. 5700 o/m
265 Nm v. 4000 o/m
Benzinmotor – 105/5700 o/m
Elmotor – 84,3 HK
Rækkevidde: 61 km
0-100 km/t: 9,8 sek
Tophastighed: 161 km/t
Forbrug: 111,1 km/l
Kørevægt: 1554 kg
Totalvægt: 2060 kg
Trailer: 600/1300 kg
CO-2: 21 g/km