Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

7. July '20 20:43 by Jørli Petersen

Nissan Twist

Nissan er sat i skammekrogen i den store Renault koncern. Nissan må nøjes med resterne, en ny version af Oliver Twist der rækker skålen frem.

Det hedder N-Design, men der er kun tale om et udstyrstrin, så det er ikke en kendt arkitekt eller designer, der har slået krølle på et eller andet, selv om man godt kunne tænke den tanke, for Nissan Juke er en anderledes bil.

Siden Juke nummer et så dagens lys, har bilen været anderledes, den læner sig op ad den succes, der tildeles den større Qashqai, og på den måde har vi fået sat Juke på plads. Den er det vi i dag kalder for en B-størrelse SUV uden at være ægte SUV, det er kun stilen der peger i den retning, og på den måde har vi også udpeget alternativerne eller Jukes konkurrenter. Det er biler som 2008, ny Ford Puma, Kia Stonic, Hyundai Kona, Opel Crossland X og selvfølgelig Renault Captur, og så slipper vi en nyhed, som slet ikke er noget nyhed.

Nissan Juke er en Renault Captur med andet design.

Klassisk Nissan kabine, plus til funktion og udstyr.

Dagens Nissan har fået den lidt triste rolle, at have et par enkelte modeller, de kan kalde deres egne. Den ene er den ultimative GTR eller Skyline, den anden er topsælgeren Qashqai, der kører i en Renault kopi under navnet Kadjar, mens resten er noget Renault, som man må forsøge at give en anden personlighed, og med Juke har Nissan gjort et rigtig flot stykke arbejde.

Design til forskel

Vi har altid haft et blødt punkt for de bilmærker, som vover noget med design. Vi giver altid plus til dem med vovemod, og siden den første Juke, har vi været lidt fan af designet. Med den første Juke var det design med praktiske minus, men det er også værd at tænke lidt tilbage, for Juke var som Qashqai med til at skabe den nye type SUV look-alike, og Nissans minus var måske, at ny Juke ikke er kommet tidligere, og nu har vi forklaringen. Renault skulle være først med ny Captur, men der er forskel på de to biler, så hold ørerne stive.

Rigtigt gode sæde i det udstyrstrin der hedder N-Design.

Jukes design er det åbenlyse plus. Nissan har gjort et flot stykke arbejde med bilen, i N-Design er der skruet noget op for udstyr og luksus, vi finder hurtigt en god indstilling i forsæderne, vi genkender den indretning, der kendetegner Nissan, så der er udpræget fryd og gammen på forsæderne, mens det er lidt anderledes på bagsæderne, hvor man godt kan føle sig lidt klemt.

En Nissan specialitet er højttalere indbygget i bilens nakkestøtter, i Juke bliver nakkestøtterne ganske store, de tager udsyn bagud fra førerpladsen, de er faktisk også i vejen for det sociale samvær i kabinen, man føler sig let isoleret, når man sidder på bagsædet, men vi har også en svaghed for lydbøger når vi tester biler, og en god spillemaskine i bilen påskønnes, så der er både plus og minus.

Bagagerummet er ikke noget der henter point, det fås bedre hos konkurrenter, og før vi kommer til det store punkt på dagsorden, kan vi godt undre os over en del underlige lyde, som med ujævne mellemrum kommer fra Juke. Vi kan ikke finde en årsag, det er bare som om bilen også har et eget liv, – er det en charme … ???

De sølle rester

Mens vi giver plusser for design og indretning, er det samme tilfældet med bilens køreegenskaber. Faktisk over klassens gennemsnit, pænt afstemt undervogn, god retningsstabilitet, overraskende sporsikker i undvigemanøvre, kun let understyrende, faktisk er den nok en streg bedre end brormand Captur, men Juke er også koncernens stedbarn.

Skarpe linjer, et herligt og anderledes design.

Mens man kan vælge en masse udstyr, står det anderledes skralt til med motorerne. Juke er henvist til Renaults mere end halvtriste 999 kubik benzinmotor, en 1-liters 3-benet haltefanden som vi plejer at kalde skramlebunken, men hos Nissan har man skruet lidt ekstra på turboen, så man rammer de 117 HK, mens den 7-trins automatkasse er den samme som i Captur, og en gearkasse at typen dobbeltkobling.

Her kommer første overraskelse. Hvor gearkassen passerer uden kritiske bemærkninger i Captur, optræder gearkassen mere kantet og knudret i Juke. Måske det hænger sammen med turboladerens indflydelse. Vi oplevede en ujævn skiftefunktion, i nogle tilfælde næsten hakkende, men det blev bedre med tiden, og da vi afleverede bilen, havde vi fundet en form for fælles forståelse, men gearkassen fungerer bedre i Captur.

Bagagerum som i bedste fald kan kaldes gennemsnitligt.

Måske er forklaringen på denne oplevelse selve motoren. Hvor Nissan må nøjes med 999 kubik, kan Captur tilbyde en 1,3 liters 140 hestes 4-cylindret, – vi er faktisk i en helt anden verden. Renault Captur slår Nissan Juke med mange længder på motor, og med en mere smidig 4-cylindret motor, kan det måske, – måske ikke, resultere i en bedre fungerende gearkasse, for den samlede bunke teknik i Captur overgår Juke, så vi må desværre konkludere, at man skal være ualmindelig begejstret for Jukes design, hvis man vælger Juke frem for Captur.

Især når man ser disse yderligere oplysninger, der handler om de direkte forskelle.

Juke er som udgangspunkt dyrere end Captur. Juke bruger mere benzin end Captur, Captur er hurtigere end Juke, som også kommer sidst til de 100 km/t, Juke kan ikke præstere hverken hestekræfter eller drejningsmoment som Captur, og Juke taber også på rå trailervægt.

Ekstra bæring til bundpladen, som kan hæves et niveau.

Helt ærligt: Det kan Renault ikke være bekendt. At begrænse Jukes motorprogram til en 1-liters 3-benet kan næsten sammenlignes med ”mord i familien”. Ingen diesel, ingen 1,3 liters 4-cylindret motor, kun et smart design, men er det nok?

Nissan Juke 117 DCT

Pris: fra 201.590 kr

Nissan må tage til takke med de smiler Renault sender i retning af Juke. Nissan må nøjes med en 1-liters 3-cylindret motor, hvor Renaults udgave af samme bil har andet og bedre.

Pris for testbil: 304.290 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl

7 – aut type DSG

117 HK v. 5250 o/m

180 Nm v. 1750-4000 o/m

0-100 km/t: 11,1 sek

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug: 15,6 km/l

Kørevægt: 1210 kg

Totalvægt: 1725 kg

Trailer: 638/1250 kg

CO2: 145 g/km

Pin It on Pinterest