Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

2. February 21:01 by Jørli Petersen

Nissan uden brint

Nissan Ariya er 100 procent elbil, bygget i Japan. Bilen er udviklet til at være som den er, en bil på el, og der er tænkt gode nye tanker i bilens indretning. foto: Ania Gregersen.

Der er slet ikke brint i Nissans fremtidige biler. Den står på 100 procent ren el så langt øjet rækker frem, og Ariya er ikke kun nogle futuristiske streger på et stykke papir, det er også den model, som sent på året -21 kan være klar til salg, mens selve leveringen tager endelig fart når vi når ind i 2022.

Ariya er på flere måder en ægte rendyrket elbil. Platformen under Ariya er helt ny, den er udviklet til en elbil, og det betyder, at der skal være plads til bilens batteripakken mellem for- og bagaksel, ligesom batterierne skal så tæt på jorden som mulig for at give bilen lavest mulige tyngdepunkt.

Masser af skærme og head-up display. Den lange række med kontakter, som kun er trykfølsomme punkter nederst til højre, har indtil videre ikke hentet ros under test. foto: Ania Gregersen.

Nissan Ariya har en akselafstand på 278 cm. Længde er 460 cm, og højden er 166cm.

Med de oplysninger kan man drage en direkte sammenligning med andre biler, og lad bare være med at lede blandt de mindre biler. Ariya er en pænt stor bil, det er en bil til en hel familie, det er en bil med rigtig god plads i kabinen, og Nissan har tænkt nye tanker, for at skabe endnu mere plads der hvor mennesker skal opholde sig.

Varmeapparatet i biler, har siden Gorm den Gamle været placeret under instrumentbordet. I Nissan Ariya er varmegiveren flyttet ud i det rum, hvor der tidligere fandtes en forbrændingsmotor med tilbehør, det resulterer i en masse ekstra plads forrest i kabinen, der er faktisk skabt et helt nyt rum, og sammen med en helt flad bund, foruden en flytbar gigantisk midterkonsol, har man fundet en ny type kabine.

Fem versioner

Nissan har også tænkt de nyeste tanker når det gælder indretning. Noget ved vi allerede nu, er noget skrammel, hvor meget det får indflydelse på de daglige funktioner venter vi med at afgøre, mens vi kan konstatere, at Ariya er domineret af to store skærme foruden en masse information der gives som head-up display i bilens forrude.

Monster midterkonsollen er flytbar frem/tilbage. Læg også mærke til det helt plane gulv og de nye pladsforhold under instrumentpanelet. Benplads i hele bilens bredde. foto: Ania Gregersen.

Ariya kommer i fem udgaver. Med 2- og 4-hjulstræk og med motoreffekt fra 218 til 394 HK. Med så kraftige motorer, er vi røget op i en klasse, hvor Nissan endnu ikke har været, det japanske mærke tager kampen op med de meget kraftige el-biler, ligesom et drejningsmoment fra 300 til 600 Nm taler sit tydelige sprog.

0-100 tiden tager fra 7,6 til 5,1 sekund, men Nissan ikke giver oplysninger om tophastighed, men det er også uinteressant i en el-bil, som ikke dur til motorveje og høj hastighed.

Til gengæld taler Nissan gerne om en hastighed på 130 km/t på motorvej, ligesom man forsøger at overbevise mulige køber om, at Ariya vil være meget velegnet til at nappe hele familien med på en tur til Gardasøen, hvor vi skynder os at tilføje, at det kræver rigtig god tid, ligesom vi ikke er imponeret over de ladedata vi kan se på en spritny el-bil, som endda er en ellert fra et af de mærker, der har størst erfaring med el-biler.

Et næsten anmasende frontparti, der samtidig ser ud til at danne skole. foto: Ania Gregersen.

Nissan opgiver en rækkevidde fra 340 til 500 teoretiske kilometer. Det er den redaktionelle frihed der har tilføjet ordet teoretisk, – det kommer af erfaring med el-biler, som indtil videre ikke har levet op til de producenterne opgiver.

Modsat er Nissan de eneste der har en ide om bilens kommende pris. Det hedder fra 380- til 490.000 kr, og så er det positivt, at man med Ariya er muligt at stikke af med en trailer på 1500 kg, ligesom man må have 75 kg på taget, men tag disse oplysninger med både salt, tang og alt mulig andet.

Set fra bagsædet, der er hævet en anelse, så folket på bagsædet kan se hen over de fine på forsæderne. foto: Ania Gregersen.

Det er selvfølgelig positivt, at man KAN flytte 1500 kg på en trækkrog. Det kan bare ikke gøre på den berømte tur til Gardasøen, da det vil kræve ny total opladning på snart sagt hver eneste ladestander fra hjemadressen til Gardasøen. Ferien kan risikere at være stærkt fremskreden inden der er søkik. De 1500 kg er til den korte tur. Det er til at køre campingvognen ud omkring påske, og hjem igen når efterårsferien er slut.

2- og 4-hjulstræk, belyst Nissan logo på fronten og meget smalle lygter på den karakteristiske front. Motoreffekt fra 218 til 394 HK, mulighed for 1500 kg på en trækkrog, og ikke det mindste pip om bilens kørevægt.

Pin It on Pinterest