Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

6. March '23 06:00 by Jørli Petersen

Noget om kronjuveler

Lexus har strammet kraftigt på sit design, og den nye model RX træder mere tydeligt frem i gadebilledet.

Langt de fleste bilmærker har en helt særlig model, en succes, en model der forbindes med netop dette mærke, og vi kan hive en lang række eksempler ud af ærmet. Model T, E-type, 205, Golf og mange, mange flere, mens det kniber mere hvis vi går til Japan, hvor det med navne tilsyneladende er knap så vigtigt. Selv et så indarbejdet navn som Corolla, blev for en årrække smidt til affaldssortering, og går vi til Toyotas luksusmærke, Lexus, er to modeller at betegne som kronjuveler. Den store LS og SUV-modellen RX, som har haft flere tal hæftet til navnet, og nu er nyeste udgave af RX klar til salg, og de første nye model RX bliver leveret til danske købere i april måned.

De nye modelbetegnelser er 450h+ og 500h.

Hos Lexus står ”h” for hybrid, mens ”h+” betyder plug-in hybrid, og derfor kan den nye generation RX lægge ud med et prisskilt der starter ved 868.500 kr, mens den absolutte topmodel på flere punkter er ekstra interessant, ikke fordi det er den dyreste model til 1584.500 kr, men fordi det er den første hybrid tilsat en turboladet motor fra koncernen, og ikke nok med det, Lexus har også valgt at se bort fra den noget irriterende CVT gearkasse, som ligger i alt hybrid fra hele koncernen.

Den alternative automatkasse i RX500h er en traditionel 6-trins, og måske er det et signal fra Toyota og Lexus, måske er det et tegn på, at der er kritik omkring CVT gearet, eller også er det slet og ret, fordi Toyota ikke er helt sikre på, at stålbælterne i milliongearet kan holde til 460 Nm, som er til rådighed fra 2- 3000 omdrejninger.

Måske er det alt det med moment, der har fået Toyota til at vælge en anden løsning, for vi kender koncernen godt til at vide, at man vil ikke kun være sikre på det dur, man vil være 112 procent sikre, og især når det er en Lexus, der har et ry for kvalitet på det amerikanske marked, og det skal ikke sættes på spil med et bundtræk, der ligger netop med et antal omdrejninger, hvor amerikanerne kører langt det meste af tiden.

Det man ikke må

Til den almindelige undren, skal vi også sætte søgelyset på de to benzinmotorer i det nye RX program. Begge er 4-cylindrede, den ene er 2,5 liters, men turboudgaven er 2,4 liters, så sæt selv flere spørgsmålstegn, for det lyder ikke specielt logisk, men forklaringen synes mest logisk, når vi tænker, at Lexus har hevet plug-in løsningen fra RAV4 direkte over i RX 450h+.

Effektmæssigt hedder det 309 som maksimal ydelse på PHEV modellen, mens turbo RX lægger 371 HK, hvor de to elmotorer yder 87 og 103 HK, mens 2,4 benzineren med turbo alene kan smide 272 HK til den kraftige drivlinje.

Et kik til noget luksus.

Den prisrigtige RX med plug-in hybrid har også to el-motorer, den store elmotor med 182 HK er til rådighed på forhjulene, mens 4-hjulstrækker bliver komplet med 54 el-heste, mens benzinmotoren i dette tilfælde lægger 185 HK.

Det er også morsomt at lægge mærke til en anden detalje. Benzintanken på den store 500h er 10 liter større med sine 65 liter, noget som især amerikanerne sætter stor pris på, for i USA gider man ikke stoppe for at tanke, med mindre det gælder noget lunt til maven med masser af flydende ost.

RX 450h+ er også udstyret med en relativ stor batteripakke på 18,1 kWh. En nødvendighed, hvis man skal have en stor bil til at køre 68 km på ren el efter WLTP metoden, og man kan køre rigtig meget på el, hvis man kan snakke godt for den lokale elektriker, som er indstillet på at give hjemmeladeren en kapacitet på 32A, – noget som ikke er tilladt efter det danske stærkstrømsreglement.

Men det må man gerne i mange andre lande, og har man tilstrækkeligt store sikringer i sin tavle, man kan oplade fuldt og helt på 2,5 time, og det er mere end flot for en PHEV.

Noget om alarm

Vi hygger os nok engang med de oplyste WLTP data. Den billigste RX’er kører 90,9 km/l. Det lyder nærmest komisk, men gør man som vi netop har beskrevet med en gang 32A, og stort set kun kører bykørsel, kan man godt komme i nærheden, mens det ikke er særligt overraskende, at opgivelsen for model 500h siger 11,7 til 12,2 alt efter hjulstørrelse og udstyr i det hele taget, og her kan vi indføje, at standard rullerne er 21 tommer.

Herfra helliger vi os det med luksus, køreoplevelse og samlekvalitet. Her er netop Lexus toppen af poppen, det fås ikke bedre i en serieproduceret bil.

Set fra siden tilstræber Lexus et coupe-agtigt signal.

Vi vil ikke skjule, at vi gerne havde set en 6-benet i den nye RX. Til gengæld er det mere end vanskeligt at afgøre, hvor mange propper der springer rundt i maskinrummet, når man bare kører lige frem efter næsen. Først når man provokerer bilen, kan man ane lidt motorlyd, ligesom man igen oplever CVT gearets tendens til op- og nedgearinger.

Som det altid er tilfældet i 20’erne, er ny bil også det samme som mere skærm. Lexus har dog holdt fast i en række knapper og kontakter til det mest almindelige, vi havde gerne set flere, men lever med løsningen, for ny RX kan noget nyt. De to gange multi-pilefunktioner på rattet kan indstilles individuelt til den enkelte ejer, og det første vi vil kaste os over, når bilen står klar til test, er at finde ud af, om disse piletaster kan bruges til at lukke ned for de vildt irriterende alarmer, og lukke for den japanske lurendrejer, der er gemt lige bag rattet, og så snart man har set til siden, for at se efter en cyklist eller andet, får man en påmindelse fra systemet: – Du er uopmærksom, se lige ud. Når man så gør det, kvitterer luregøjen under rattet med en: – alarm afblæst.

På den lange liste over udstyr, finder man også betegnelsen “kunstlæder” på basismodellen. Hvorfor ikke bare kalde det plastic?

Dette system kan afbrydes på bilens storskærm. I 7. undermenu, alt for tidsrøvende, og man skal afbryde alarmen hver gang bilen startes, så hvis ikke man kan finde en anden løsning, kunne vi kort sagt ikke drømme om at købe en Lexus RX.

Gule plader

Når vi har afbrudt irriterende alarmer, er resten den rene luksus. Man fornøjer sig over bilen, og dens komfort, vi er også tilfredse med trailervægten, som er 2000 kg for en PHEV, der er naturligvis et udvalg af køreprogrammet, hvis man i det hele taget overvejer at gøre andet end at nyde kombinationen af komfort og transport. Et af programmetne er et såkaldt ”trail” program, et program der skal signalere, at en RX’er også kan køre terræn, men nogen Landcruiser er den ikke. Det er mere til lidt stejle grusveje og en god gang sne og is, og så er det vel også værd at bemærke, at Lexus er kommet ganske godt fra start, efter at være borte fra det danske marked i en årrække.

I 2022 solgte Lexus flere biler end nogensinde i Danmark, og med en ny RX skal Lexus endnu engang tage stilling til alt det med gule plader eller ej.

Tidligere var netop RX-modellerne populære på gule plader, men lidt endnu skubber Lexus beslutningen foran sig. Skal – skal ikke?

Designet bag på bilen er blevet betydeligt lettere, og så må man sætte 2000 kg på en trækkrog uanset hvilken model man vælger.

Pin It on Pinterest