Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. April '19 20:06 by Jørli Petersen

Nul CO2 taxi

Otte gange Toyota Mirai kører nu taxikørsel i København. Mirai er persontransport uden nogen udledning af CO2 eller partikler af nogen art, og så kan brintbilen køre døgnet rundt uden spildtid til opladning.

Regeringen har lovet 300 ekstra taxilicenser til vognmænd, der vil køre forureningsfrit i nær fremtid, og Bursd.com har allerede set flere taxier, der kører på el. Vi ved endnu ikke, hvor effektivt der er at være vognmand i København og køre Nissan Leaf eller Tesla, som er de biler, vi har set iført taxi-skilt på taget.

Nu bliver el-bilerne suppleret med det der ligner det fødte køretøj til taxi-kørsel i storbyen. Selskabet Drivr har fået leveret de første otte Toyota Mirai, som fortsat er en af de meget få biler, der kører på brint.

Toyota Mirai er indtil videre den eneste bil, der er udviklet som brintbil. Designet kan diskuteres, man kan også sige, at Mirai kører lidt som en gyngehest, men den er perfekt til komfortabel transport i storbyen.

Mirai er en bil med såkaldt brændselscelle, som er en el-bil, der medbringer eget kraftværk i form af en motor, der kører på brint, og på den måde, kan Mirai køre konstant taxi-kørsel, uden at skulle til regelmæssig og langvarig opladning.

Mirai kan ikke købes. Hvis man er interesseret i Toyota Mirai, skal den leases, derfor er der også tale om en aftale mellem Toyota og taxiselskabet Drivr, men flere vognmænd har meldt sig som interesseret i at få leveret Mirai, og Toyota er interesseret i at levere, selv om den samlede produktion af brintbilen fortsat er begrænset.

Til og med 2020 kan man søge om en af de 300 ekstra taxibevillinger, så der kan blive run på de få brintbiler der kan leveres, og Mirai er indtil videre den eneste, der er født og udviklet som brintbil.

Ledelsen i taxi-selskabet Drivr, Toyota Danmark og transportminister Ole Birk Olesen var forsamlet for at slå et slag for taxikørsel uden miljøbelastning.

Rækkevidden på en tankfuld brint er ca. 500 km, det tager fem minutter at tanke en Mirai, hvis elmotor lægger 154 HK, så den kan godt flytte sig rundt i byen uden at sænke trafikken.

Taxiselskabet Drivr kører kun i det man kalder den indre del af København. Ved overrækkelsen af de første otte britbiler til taxi-kørsel, blev transportminister Ole Birk Olesen kørt fra den officielle overrækkelse på Refshaleøen tilbage til ministeriet i den nye brint taxi, det er så sket uden nogen form for udledning af CO2 eller partikler af nogen art. At ministerbilen så har selv har måttet finde hjem til garagen med tilhørende normal udledning er en anden side af sagen, og så hører det med til historien om de nye taxier på brint, at selskabet Drivr ikke er specielt populært, hvis man ser kundereaktioner på Trust Pilot, men det kan Mirai ikke gøre ved.

Ole Birk Olesen fik den første officielle taxi-tur i en københavnsk brinttaxi. Turen gik fra den officielle overrækkelse på Refshaleøen til Trafikministeriet, – nå ja, ministerslæden lå i kølvandet på den forureningsfri taxi, og udledte den vanlige mængde CO2. Men officielt, – det var det.

Pin It on Pinterest