Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

2. September '19 21:06 by Jørli Petersen

Nul kedelige biler

Rolig nu, det er ikke et fantasimonster, det er en Toyota. En anderledes Toyota bevares, men ganske gennemtænkt til fremtidens bytransport.

Let omskrevet er overskriften et berømt citat fra den øverste chef, – og tredje generation absolutte topleder for Toyota Motor Co.

Det er år siden dette berømte citat blev fremsat, og nu kan vi for alvor se, at der er handling bag de flotte ord. Toyota gør sig gældende i rallye, i Le Mans Serien, og Toyota har også meddelt, et man er med på det fremtidige Le Mans reglement.

Ganske frækt og næsten provokerende, at sætte store ventilerede skivebremser på det lette grønne køretøj.

Toyota kører massevis af race i USA, og nu begynder vi at se en række sjove biler vende tilbage til almindelige købere, hvor nyeste bil i rækken er Toyota Supra, men Toyota vil også byde op til sjov med andet end helt traditionelle biler.

Nyeste mulige påhit er dette frø-grønne 3-hjulede gang køretøj, som både er et rent el-køretøj, det er også registreret som knallert 45 i Danmark, og det kan slet ikke købes. Det meget anderledes 3-hjulede køretøj kommer heller ikke til salg til private købere. Ikke hos Toyotas forhandlere, ikke hos T. Hansen, på nettet eller noget andet sted.

2-dørs kabineknallert, eller måske et køretøj med et helt andet navn. Meget lette døre og sideruder som ikke kan åbnes lidt, det er enten eller, når sideruderne glider ned i dørbeklædningen.

Den grønne el-knallert 45 er en udvidelse af begrebet el-løbehjul. Det 2-dørs køretøj med sikkerhedssele og indbygget gyrosystem skal være en naturlig del af fremtidens bybillede, hvor flere typer smart transport skal sikre, at man kommer fra større parkeringsfaciliteter til den endelige destination et andet sted i byen.

Det 3-hjulede køretøj styrer udelukkende på det enlige baghjul, mens det er de to frække forhjul, der er de trækkende hjul. Det giver et meget manøvredygtigt køretøj, den grønne ”knallert” kan næsten køre rundt om sin egen akse. Når man drejer skarpt, lægger køretøjet sig kraftigt på siden, men det indbyggede gyrosystem og de to forhjul sikrer, at de lidt voldsomme bevægelser sker helt udramatisk.

Hvis det står til Toyota, vil der i løbet af få år, stå lange rækker af denne type elkøretøjer, som skal bringe dig og mig det sidste stykke vej fra byens P-huse, hvor fremtidens biler lades eller fyldes med brint.

Hvordan skal denne type køretøj så lejes i fremtiden? Den umiddelbare løsning findes allerede hos dagens el-løbehjul, man henter en App, opretter en konto, og så er transportproblemet løst.

De 3-hjulede har allerede kørt i længere tid i Japan, de har kørt på forsøgsbasis i Frankrig, og nu er der kommet nogle stykker til Danmark, for at indhente erfaringer i dansk trafik. Hvornår denne type køretøj kan lejes på almindelig gade og vej, er fortsat usikkert. Der er rygter om et par år, men indtil videre er det kun rygter.

Kort om i-ROAD

2 elmotorer på hver 1,9 kW

Lithium-ion batteri

Tophastighed: 45 km/t

Mål (L/B/H): 234 cm/35 cm/146 cm

Vægt: 300 kg

Rækkevidde: ca. 40 km

Ladetid: ca. 2 timer

Du kan ikke vælte i det 3-hjulede køretøj, hvor de to forhjul altid peger frem. “Knallerten” styrer udelukkende på baghjulet. Nøjagtigt som en gaffeltruck.

Pin It on Pinterest