Nul-zoner
Loven hedder ”Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse”, men i daglig tale kommer den nye lov til at hedde 0-emissionszoner i byer eller kørselsforbud. Loven er netop vedtaget i Folketinget, og træder i kraft ved indgangen til 2025, men det betyder ikke, at der er forbudszoner for alt andet end el-biler fra og med denne dato.
Først skal den lokale kommunalbestyrelse fremsætte et forslag, som derefter skal vedtages. Herefter går der mindst seks måneder, før forbuddet mod alt andet end el-biler i kommende 0-emissionszoner kan træde i kraft.
Det gør ikke spørgsmålet mindre interessant, fordi muligheden for de enkelte kommunalbestyrelser falder sammen med et år, hvor de selvsamme politikere skal stå skoleret for vælgerne, og især i de større byer, kan spørgsmålet om kørselsforbud for helt almindelige danskere i helt almindelige biler, blive en rigtig varm kartoffel i valgkampen.
Hvis sagen for alvor spidser til, kan det have afgørende betydning for udfaldet af kommunevalget, og den endelige afstemning i Folketinget viste, at der er uenighed i de forskellige partier.
Imod indførsel af kørselsforbud i visse byzoner, stemte Konservative, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti, men der var ikke enighed i alle partier, for Peter Skaarup fra Danmarksdemokraterne stemte for kørselsforbud i visse byzoner, så her er der tydelig uenighed, som også kan vise sig rundt om i landets knap 100 byråd.
Hvilke byer kan så tænkes at ville indføre en såkaldt miljøzone, hvor man kun må færdes med el-biler?
Aarhus er langt fremme med planer om en 0-zone i midtbyen. Københavns kommune er oplagt til et slagsmål om en miljøzone, mens det er uklart hvordan det forholder sig i Odense, Aalborg og andre større byer, hvor både de mennesker der bor i de berørte områder, kan vise sig at være modstandere, ligesom butikker, kontorer og handelsliv i bykernerne i al almindelighed kan være modstandere af et forbud, så det kan blive et interessant valg til kommunalbestyrelse, der skal afvikles i november 2025.
Øverste myndighed for 0-zonerne er miljøministeren. Det er i øjeblikket Magnus Heunicke, der er kendt for gode skåltaler og nul effektivitet uanset emne. Heunicke har den afgørende indflydelse på de kommende zoner, hvor hver kommune kun kan oprette en enkelt 0-zone, og denne zone skal være sammenhængende.
Hvordan man skal angribe et problem som Frederiksberg kommune, hvis Københavns kommune gør det vanskeligt at komme til eller fra Frederiksberg, kan man ikke aflæse af den endelig lov. Her vil det være den særdeles arbejds- og initiativrige miljøminister, der skal ind i sagen, mens det er mere klart, hvilke type 0-zoner de enkelte kommuner kan indføre.
De enkelte kommuner kan vælge mellem den strenge 0-zone, hvor der ikke er nogen undtagelse for alle køretøjer under 12 ton totalvægt. Køretøjer med højere totalvægt er ikke omfattet af regler i den nye 0-emissionslov.
Den mere lempelige 0-zone tillader varekørsel, og kommende 0-zoner gælder ikke for politi, brand- og redning foruden forsvarets køretøjer.
En anden interessant vinkel på de kommende 0-zoner vil være, at hvis miljøministeren har gjort indsigelse overfor en kommunes planer om 0-emissionszone, kan kommunalbestyrelsen ikke vedtage og dermed igangsætte processen med begrænsninger for alle køretøjer, der ikke er 0-forurenende.
Det er også interessant at konstatere, at hvis en kommunalbestyrelse vedtager en ordning for 0-zone, kan denne afgørelse ikke ankes eller påklages. Der er igen ankemyndighed for 0-zoner. Måske fordi alle zoner allerede har været forbi miljøministeriet, der har en lang historie for effektivitet.
Som beboer i en kommende 0-emissionszone gælder, at ikrafttrædelse tidligst kan ske seks måneder efter en zone er endeligt vedtaget i kommunalbestyrelsen eller byrådet. For mindre busser med adresse inden for en kommende 0-zone, er kørselsforbuddet først effektivt 12 måneder efter vedtagelse, men hvis en kommune gennemfører en 0-zone, gælder det for alle køretøjer med en form for forurening. Reglerne gælder også knallerter og traktorer, og det vil få indflydelse på de køretøjer, der står for snerydning i de gældende områder, og undtagelserne er alene som beskrevet, politi og redning foruden alle køretøjer med totalvægt på mere end 12 ton.
Der er lagt op til en meget spændende valgkamp i landets 98 kommuner.