Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. November '20 20:51 by Jørli Petersen

Nummer to

Peugeot forventer et salg mellem 750 og 1000 elektriske varebiler i 2021. Det forventes at være 25 procent af det totale marked for el-varebiler.

Peugeot overhaler let og elegant de fleste konkurrenter indenom, når det gælder den elektriske varebil i den mest populære klasse.

De første udgaver af e-Expert er kommet til landet, en større håndfuld kan være inden for landets grænser inden årets sidste dag, men det er først i begyndelsen af næste år, der for alvor ventes skub i salget af den elektriske varebil med totalvægt omkring tre tons.

Med Peugeots ankomst kan vi nu tælle til to.

Man skal se rigtig godt efter, for at se forskel på almindelig Expert og e-Expert. Selv nyttelasten er næsten den samme.

To varebiler der kan bruges til noget, og med bruges til noget mener vi en varebil med en tilstrækkelig rækkevidde skråstreg batterikapacitet, så bilen kan anvendes til en længere række af de mest almindelige typer kørsel, uden at de ansatte skal bruge kostbar arbejdstid ved en ladestader, eller chefen skal kaste redningskranse ud i løbet af en helt almindelige arbejdsdag.

Netop nu er det Nissan, der er den klart dominerende elektriske varebil i Danmark. Nissan klarer sig fint med e-NV200, rækkevidden med blandet kørsel er 200 km, men bilen er en klasse mindre end den typiske varebil, og ny Peugeot e-Expert har en rækkevidde på 317 km når den er bedst efter WLTP, men der er flere udgaver af Peugeots nye elektriske varebil.

Klappen til det der normalt er til påfyldning af diesel, er bevaret på den elektriske udgave.

Som sædvanlig kommer bilen i tre længder. Dertil kommer bilen med to batteripakker, og bedst rækkevidde får man selvfølgelig, hvis man vælger den store pakke med 75 kWh.

Den lille batteripakke har 50 kWh, og i alle tilfælde er e-Expert udstyret med en 136 hestes motor, en elmotor der går igen i hele Peugeots modelprogram. Fra den almindelige e-208 til den nu største model e-Expert, men når man sidder bag rattet, kan man skrue lidt på antallet af hestekræfter.

e-Expert kan lades med to typer ladestik. Det betyder også, at man kan lade med det der kaldes en lynlader.

Man skal klikke aktivt på den knap der hedder ”power”, før bilen præsterer 136 HK. Når man starter og kører med normal indstilling, råder man over 109 HK, og klikker man på Eco, reduceres max effekt til 82 HK, som umiddelbart synes tilstrækkeligt til almindelig bykørsel, men vi skylder af oplyse, at første tur i e-Expert blev kørt uden læs i bilen.

Nu med trailer

Det er også værd at lægge mærke til bilens trailervægt. e-Expert må køre med 1000 kg på krogen, og selv om mange håndværkere vil ærgre sig over, at man ikke kan køre med den typiske 2-akslede trailer, er 1000 kg langt over det vi eller ser på el-biler, så yes, trailervægten er modtaget og indtil videre godkendt.

Navnet er e-Expert, og det lille “e” er blåt.

Vi kan også sige noget indledningsvis pænt om bilens første køreindtryk. Årsagen er selvfølgelig en god portion batterier, der ligger under bilens bund mellem akslerne, det lave tyngdepunkt skal give et ekstra plus, men Peugeot laver ikke om på basiskonstruktionen. e-Expert trækker også på forhjulene, men til manges undren er klappen til påfyldning af diesel bagerst i bilens venstre side bevaret. Argument. Det vil være for dyrt, at lave en helt ny vognside uden klap!

Gearvælgeren er skrumpet voldsomt i størrelse. Bremseindstilling til større opladning under kørsel er nederst til venstre, og vil man have alle 136 HK, skal man trykke på knappen til højre.

Nyttelasten på e-Expert er som minimum 1000 kg. Hvis man vælger den rigtige kombination af bilens størrelse og tilføjer det lille batteri, kan man få en nyttelast på 1275 kg, og når hele modelprogrammet er klar fra fabrikken, kan man også finde en model, der har en rækkevidde på 330 km, og Peugeot forventer at snuppe 25 procent af markedet for el-varebiler i 2021.

I en nær fremtid kommer e-Expert selvfølgelig i flere udgaver. Bilen kommer også som Citroen, Opel og sidst som Toyota, og det store spørgsmål er, hvornår er konkurrenterne klar med deres duelige varebil på el.

Instrumenteringen er selvfølgelig anderledes i en el-bil.

Peugeot har lavet en undersøgelse der siger, at 52 procent af samtlige brugere af en varebil i 3-ton klassen, kan klare sig med den rækkevidde Peugeot tilbyder i e-Expert. Analysen er ikke lavet i Danmark, men det ser ud til at passe nogenlunde, og det er samme opskrift man benytter, når man i løbet af næste år udvider modelprogrammet med en e-Boxer og en e-Partner i begyndelsen af -22.

Den kommende 3500 kg e-Boxer får en større motor og flere batteripakker, bilen får i bedste udgave en rækkevidde omkring 370 km, men indtil videre er det kun Peugeot og det nye mærke Maxus, der har det vi kalder duelige elektriske varebiler på programmet.

Der er bedre plads i motorrummet, hvor de orange højspændingskabler er meget synlige.

Priserne for e-Expert starter ved 257.000 kr plus moms. Når alle modeller er klar til salg, ryger prisen for billigste model ned på 235.000 kr, men prisstrukturen omkring elbiler er fortsat uafklaret i skrivende stund.

Vi ved ikke hvilke afgifter der venter på den anden side af årsskiftet. Vil el-biler fortsat være fritaget for afgift eller ….?

Peugeot har regnet på el-bilens totaløkonomi, hvor den højere pris skal opvejes af lavere afgifter og lavere udgifter til service.

Det er også interessant, at Peugeot uden problemer matcher de priser kinesiske Maxus har sat på deres e-Deliver, som netop nu den eneste rigtigt konkurrent til Peugeot, som skal bruge endnu et par måneder, før man for alvor kommer op i tempo, så man kan levere det ønskede antal biler, som anslås til at ligge mellem 750 og 1000 el-varebiler for hele 2021.

Blue Lion eller blå løve. Peugeots elektriske biler har været en tur til frisøren for at blive udstyret med blå manke.

Pin It on Pinterest