Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

6. September '17 14:59 by Jørli Petersen

Ny kør-selv Leaf

Nissan Leaf bliver fornyet i begyndelsen af 2018, og der er masser af kør-selv nyt i den el-bil, som indtil videre er verdens mest solgte 100 procent el-bil. 

Nissan Leaf er verdens mest producerede el-bil med 283.000 producerede biler, siden den første bil løb af samlebåndet i 2010. Sidste år blev Leaf opdateret med en større batteripakke, men i begyndelsen af 2018 kommer en helt ny Leaf, som er meget mere end blot en mere effektiv måde til at økonomisere med den opladede mængde energi, selv om det er det punkt, der er mest interesant i alle el-biler, så vi går til de mest væsentlige oplysninger med det samme.

Næste Nissan Leaf får en såkaldt rækkevidde på 378 km. Tallet for bilens rækkevidde er opgjort på samme måde som den opgøres for andre el-biler. Det betyder også, at man ikke skal regne med 378 km i det virkelige liv, og slet ikke om vinteren, hvor der skal bruges mere lys, viskere og ikke mindst varme i bilen.

Ny Leaf er en helt traditionel 5-dørs bil med plads til fem personer. Hvis de fem altså ikke vejer ret meget, for der må kun læsses 260 kg incl. fører i ny Leaf.

Alligevel vil næste Leaf få en endnu bedre rækkevidde end den nuværende model, selv om batteripakken på ny Leaf er den samme 40 kWh pakke, som findes i den nuværende model.

Et andet interessant emne er ladetider. Her oplyser Nissan, at næste Leaf får fuld opladning på 16 timer, hvis man lader med 3 kW, det tager otte timer hvis man lader med 6 kW, men mest interessant er det, at man på en ladestander med hurtigladning, kan oplade til 80 procent batterikapacitet på 40 min, hvis bilen er tæt på at være helt flad ved tilslutning.

Plads til letvægtere

Den næste Leaf er også bygget som traditionel familiebil. Et køretøj der kan bruges af op til fem personer. Ny Leaf er 448 cm lang, bilen vejer i tom men køreklar stand 1535 kg, det er i runde tal et helt ton mindre end en Tesla, og med fuldt læs må ny Leaf veje mellem 1765 og 1795 kg, så hvis man strammer garnet til det sidste, må de fem personer i alt veje 260 kg med fyldte lommer.

Ny Leaf er klar til salg i Japan i løbet af få uger, og det er japanerne vi har kikket over skulderen, for at se nærmere på den nye Nissan.

Det er ikke mere end 52 kg i gennemsnit, og normalt beregner man 75 kg per person når man regner med vægt og personbiler, så regnestykket for ny Leaf er ikke engang tilstrækkeligt til fem japanere, som vi har kikket over skulderen under præsentation af ny Leaf.

Motoren i Leaf lægger i ny optimeret udgave 150 HK og 320 Nm, som altid er fuldt kampdygtige fra stående start i en el-bil, og selv om tophastighed er meget lidt interessant i en el-bil, med mindre man ønsker at tømme batteriet på rekordtid, – er 144 km/t.

Alt det nye

Nissan har travlt med nye køresystemer, som i løbet af få år skal forandre bilen til et førerløst køretøj. Første trin ser vi allerede på nutidens biler i form af radarsystemer, autobrems og medstyring, men ny Leaf tager næste skridt. Leaf bliver endnu bedre til at holde en given vejbane, og selv om det var ventet, at ny Leaf ville blive den første bil, som også kunne fortage overhaling og vognbaneskift på motorvej, er det tilsyneladende ikke tilfældet fra start.

Bedre til at holde sin kørebane på motorvej, og i løbet af kort tid, vil Leaf også kunne overhale eller skifte vognbane.

Nissan har ikke givet oplysninger om dette udvidede system af lane-keeping programmet, så vi må vente lidt endnu, og måske kommer det samtidig med en endnu større batteripakke, som skulle være klar til Leaf i slutningen af 2018.

Til gengæld viser Leaf det første helt fuldautomatiske parkeringssystem. Når man ønsker at parkere, trykker man bare på en knap, og bilen klarer resten. Man skal kort sagt ikke røre en finger, bilen finder selv en ledig bås og kører på plads.

Systemet hedder ProPilot Park, der lyder som en rigtig praktisk løsning til et køretøj, der har storbyen som sin primære legeplads, men Nissan lancerer også en ny form for køreteknik, der går under navnet e-Padal.

Nissan bruger den blå farve til at signalere el-bil, og i dette tilfælde betyder den blå knap e-Pedal, hvilket vil sige styring udelukkende med speederen.

Det nye e-Pedal gør den traditionelle bremsepedal næste overflødig. Med e-Pedal aktiveret i midterkonsollen, styres alle køre-, accelerations- og stopfunktioner med speederen. Det handler om at docere speederpedalen på den rigtige måde, og hvis man slipper speederen helt, bruger Leaf el-bilens bremsemetode til at lade på batteriet, nøjagtigt som det gælder for alle kendte el-biler.

Med e-Pedal skal bremsepedalen kun bruges, hvis man får brug for en hurtig eller kraftig opbremsning.

Nissan oplyser, at ny Leaf kommer til Europa i begyndelsen af 2018. Bilen er klar til salg i Japan i løbet af kort tid, men der er ingen oplysninger om priser og tidspunkter for en kommende dansk salgsstart.

Som det er tilfældet med de fleste el-biler, skal Norge først have vekslet en masse oliekroner til el-biler. Når den proces er overstået, og det norske marked har fået hvad de ønsker, bliver øvrige Leaf fordelt mellem alle andre lande i Europa.

Det ligner en dansk salgsstart i maj 2018, og interessen samler sig især om de nye kør-selv systemer, der er en del af ny Nissan Leaf.

Tryk på en knap, og bilen finder selv en ledig parkeringsplads, og manøvrerer på plads i det udvalgte område. Man skal ikke røre en finger, efter man har trykket på knappen.

Pin It on Pinterest