Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

11. August 13:43 by Jørli Petersen

Ny motor til gammel Jaguar

Jaguar E-type er blot en af de mange modeller, det benyttede den 3,8 liters rækkemotor. Senere modeller fik den opgraderede 4,2, mens de senere V12’ere ikke er nær så eftertragtede som de første med række 6’er. Man kan faktisk påstå, at ægte E-type har 6-cylindret rækkemotor.

Hvad med en ny motor til en gammel slæde? Hvis den gamle slæde er en Skoda 105 eller måske en snarlig klassiker som en Volvo 142, er det nok ikke den fabriksnye motor, der står som et nødvendigt indkøb, men hvis den gamle slæde er en tidlig Jaguar, især de eftertragtede modeller fra 50’erne og de tidligere 60’ere, vil en stor procentdel af de heldige ejere, være særdeles lydhøre, for hvornår har man sidst oplevet, at en bilfabrikant genstarter produktion af en gammel motor, som helt ærligt havde visse svagheder.

Det urovækkende ved meldingen fra Jaguar er, at den nye motorblok fremstilles efter de originale specifikationer. Vi håber, at man med specifikationer mener det mål man havde planlagt oprindeligt, for der var lidt med tolerancer som drillede Jaguar i en periode, hvor bilerne meget hurtigt kom til at udsende en karakteristisk blå røgsky ud gennem udstødningen, men det var også i den periode, hvor det var helt i orden, hvis en benzinmotor brugte en liter olie for hver 1000 km. Man brugte rent faktisk motorolien som tætningsmiddel.

Her er den så den nye 3,8 blok, som kan købes af alle, der er parat til at betale omkring 110.000 kr. Jaguar var nødt til at genoptage produktionen, da man selv skulle bruge en bunke nye motorer til mærkets Classis modelprogram, så nu tjener man lidt ekstra, ved at sælge ekstra blokke ud ad bagdøren.

Den genopstandne super lækre række 6’er fra Jaguar er den oprindelige på 3,8 liter, og det er kun blokken man kan købe. Hvis man dokumentere, at man allerede er ejer af en af de gamle slæder, kan man i overflod få samme motornummer præget i den nye motorblok, så kun ægte kendere med det helt rigtige måleværktøj, kan se forskel på 3,8 liters årgang 1950’erne og 3,8 liters årgang 2020.

Den nye motorblok bestilles via Jaguar Classic Parts, prisen er en anelse højere end 14.000 britiske Brexit pund, og prisen er ikke inklusiv fragt til døren plus eventuelle afgifter.

Til denne pris, der ligger på den høje side af 115.000 danske kroner før andre omkostninger, skal der indkøbes alt det andet, der findes i motorblokken, så inden man har set sig om, er vi kommet i omegnen af 200.000 kr, som ikke kan afskrække den ægte Jaguar fan.

3,8 motoren er i øvrigt identisk med den senere 4,2 liters række 6’er, som lå i de senere udgaver af E-type. Hvor Jaguar hentede omkring 220 teoretiske heste ud af den 3,8 liters, røg ydelsen i vejret til 269 ønskede heste, da man borede motoren op til 4,2 liter, og det var rent faktisk hvad man gjorde.

Både 3,8 og 4,2 liters har samme slaglængde på 106 mm. Hvis man er rigtig fræk, kan man købe den nye 3,8 blok, og få den helt rigtige person til at bore blokken op fra 87 mm til en boring på 92,1 mm, hvorefter man har en helt ny 4,2 liters blok til den mest eftertragtede type E.

En håndfuld eftertragtede Jaguar modeller, som alle har benyttet Jaguars række 6’er.

Pin It on Pinterest