Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. June '16 16:53 by Jørli Petersen

Ny ræv i hønsegården

Det er store sko der skal udfyldes af den nye Toyota ProAce, som er den første egentlige nyhed fra Toyota, siden legen HiAce forsvandt i 2011.

Det er store sko der skal udfyldes af den nye Toyota ProAce, som er den første egentlige nyhed fra Toyota, siden legenden HiAce forsvandt i 2011.

Bil nummer tre i den nye 3-tons trio er ikke en bil ”hvem som helst”. Den nye kassevogn, der også kommer som chassis til individuel opbygning, hedder godt nok ikke Toyota HiAce, så havde det været rigtigt alvorligt for alle konkurrenter, navnet er i stedet ProAce, og det er alligevel ret alvorligt, selv om navnet fra den mest legendariske af alle varebiler ikke er fulgt med.

Toyota ProAce er fuldt og helt identisk med Citroen Jumpy og Peugeot Expert. Det man kan få hos Citroen, kan man også få hos Peugeot og Toyota, og det man kan få hos, – fortsæt selv tankerækken.

Eneste forskel på de tre nyheder er navnet, det logo der er præget i ratcenter og bilernes front. Her mener Toyota, at man har en helt selvstændig front, den køber vi ikke fuldt og helt, men vi kan godt se forskel, og Toyota har valgt en type front, der ligger tæt på det vi ser hos Citroen, hvor Peugeot Expert er bilen der skiller sig ud.

Når vi siger helt identisk, betyder det også, at de tekniske løsninger der benyttes for at overholde Euro 6 norm er det samme, og det betyder, at Toyota også er forsynet med det additivsystem, der har siddet på Citroen og Peugeot dieselbiler siden år 2000, og som de to familiemedlemmer fra den fabrik nær Lille der hedder Sevel Nord, bruger ny Toyota ProAce også AdBlue for at udlede så få partikler som muligt.

Ræven i hønsegården

Toyotas modelprogram er også helt identisk med det man finder hos PSA-bilerne. Motorerne hedder 1,6 eller 2,0 ydelse fra 95 til 180 HK, den meget interessante model Compact med en totallængde på 460 cm., fås også som Toyota, lasteevne og totalvægt er den samme, og det første køreindtryk bag rattet i ny Toyota ProAce, er også identisk med det vi oplevede med de to PSA-biler, bortset fra dækstøj, der udmøntes som en grim rumlen i kabinen, men det skyldes de finske veje, som er noget mere ru end de franske, fordi belægningen rives op af vinterkørsel med dubbede dæk.

Toyota ProAce fås også med større hældning i skillerummet. Det er ekstraudstyr, men det kan anbefales. De to passagersæder i ProAce, er som hos de franske kolleger, - skrækkelige.

Toyota ProAce fås også med større hældning i skillerummet. Det er ekstraudstyr, men det kan anbefales. De to passagersæder i ProAce, er som hos de franske kolleger, – skrækkelige.

Men lidt forskel er der trods alt fra Toyota til PSA-partnerne, der udefra synes at have et lidt anstrengt indbyrdes forhold, og det er slet ikke forkert at kalde Toyota for en alvorlig konkurrent til både PSA-bilerne, men i høj grad også til de andre 3-tonnere, inclusiv Transit, Transporter og Renault/Opel.

Spørgsmålet er derfor: Har Citroen og Peugeot inviteret ræven indenfor i hønsegården, for den nye 3-tonner ligner mere og mere klassens bedste. De to franske bilmærker står selvfølgelig stærkt på deres naturlige hjemmemarkeder, mens Toyota står stærkt i Scandinavien og Holland.

Toyota oplyser, at 80 procent af deres varebiler i denne klasse bliver leaset, så derfor gør Toyota som Peugeot, de kommer med en lille let anretning, der skal fungere som lokkemad for kommende priser og mere detaljerede betingelser.

Som Peugeot vælger Toyota at oplyse pris på en mellemlang kassevogn med 2-liters motor og 120 HK. Allerede her har de trillingerne fra den franske fabrik en pæn fordel frem for Renault/Opel, fordelen hedder flere kubik, og så må markedsbetingelserne afgøre, om der er plus eller minus på resten.

Toyota lokker med en 4-årig leasingperiode med 15.000 km årligt. Engangsbetaling er 35.000 kr som hos Toyota, herefter er den månedlige afgift 1995 kr, også som Peugeot, og Toyotas leasingbetingelser er incl. service hvor også dæk er includeret, men leasingafgiften dækker også udgifter til forsikring, og det er ligegyldigt, om bilen har hjemgarage på Østerbro eller i Øster Vrå. Selvrisikoen er 5000 kr, og forsikringsselskabet hedder ikke overraskende Toyota Forsikring.

IOriginalt varerum med delvist beklædte sider.

Originalt varerum med delvist beklædte sider.

Men: Den største fordel for Toyota ProAce kan hedde noget så banalt som tradition og forhandlernet. Toyota har solgt bunkevis af varebiler siden 1973, hvor den første HiAce kom til Danmark. Toyota har ikke haft rigtige varebiler i flere år, men de har stadig god kontakt med markedet, og så har Toyota et forhandlernet, der går ind for sagen, kender kunderne, og har kundernes tillid. Derfor kan ny Toyota ProAce blive den mest solgte af de nye trillinger, og bilerne er så småt på vej til Danmark.

Den officielle prisliste er først klar i juli måned, men vi ved allerede nu, at Toyota har skåret godt og grundigt i ProAce med basisudstyr, her ligger man langt efter især Citroen, men når det gælder varebiler, er alt omkring økonomi og udstyr til forhandling. Det samme gælder den minimalistiske kilometerbegrænsning på 15.000 km årligt for Toyotas lokke-leasing ydelse.

Det eneste der adskiller Toyota fra de to franske biler fra samme fabrik, er få og små ændringer på fronten.

Det eneste der adskiller Toyota fra de to franske biler fra samme fabrik, er få og små ændringer på fronten.

Pin It on Pinterest