Nye afgifter på bilen
De Danske Bilimportører ønsker sammen med FDM at blande sig i den kommende beskatning af biler, der står til ændring i løbet af kort tid.
De Danske Bilimportører fremlægger en ni-punkts plan, hvor der en en meget begrænset mængde konkrete forslag, mens resten mere ligner hensigtserklæringer tilsat en god bunke varm luft.
Bilbranchen ønsker måske at foregribe begivenhedernes gang, for man vil gerne have indflydelse, men man bruger mere krudt på at fortælle hvad andre lande har gjort, uden at fremsætte noget konkret forslag til kommende danske afgifter, for i en tid hvor milliarderne flyver ud af statskassen, er det ikke tid til lavere afgifter, og med afgifter mener bilbranchen uændret afgiftstryk.
Det store problem er selvfølgelig, at den nuværende fritagelse for afgift af el- og andre typer miljørigtige køretøjer, ikke er mulig i en fremtid med flere og flere såkaldt grønne biler.
Bilimportørerne begrænser sig til en skitse af kommende afgifter, hvor nye el-biler og lignende skal beskattes af bilerne vægt og af deres energieffektivitet.
Traditionelle biler med forbrændingsmotor skal beskattes af vægt og udledning af CO2, og længere går man ikke i sin opfordring.
Alt med tal bliver sendt videre til landets politikere, men bilbranchen gør opmærksom på, at man i løbet af kort tid bør overgå til det man kalder en teknisk afgift, som også gør bilafgifterne mere retfærdige, fordi alle kommer til at betale det samme for bilerne. Det vil være slut med lave priser til storkunder og leasingselskaber, og de ens priser på samme bil uanset køber lægger også op til ændrede regler for firmabiler.
De Danske Bilimportører mener, at man skal omlægge beskatning af firmabilerne, så de godt 80.000 firmabiler i fremtiden bliver mere grønne.
Bilbranchen mener også, at der skal indføres miljøzoner i de større byer. De nye miljøzoner skal også gælde for personbiler, og i sit forslag arbejder man med noget, der ligner en 10 års forsinkelse, så man fra start har et krav om personbiler skal opfylde Euro 5 for at køre ind i miljøzoner, en grænse som i 2025 opgraderes Euro 6 norm, der trådte i kraft i 2015.
Bilimportørerne slår også et slag for afgiftsfri ladestandere til el- og plug-in biler, de afgiftsfri ladestandere findes allerede, så det er næsten et overflødigt forslag, mens et forslag om en grøn skrotpræmie på biler er mere konstruktivt.
Bilbranchen opfordrer til en variabel skrotpræmie af gamle biler. Præmien afhænger af hvilken type bil, der skal efterfølge den nye. Spørgsmålet er i høj grad om dette forslag er tilstrækkeligt gennemtænkt, for man åbner døren på vid gab for en ny gang fup og fidus for de bilkøbere, der overvejer at købe en el- eller brintbil.
Branchens topfolk opfordrer også til mere frihed til landets kommuner omkring ladesituationen, man opfordrer også til en vis mængde parkeringspladser, som skal forbeholdes de grønne biler, og så går bilbranchen som katten om den varme grøn, når det gælder den tunge transport.
Her kan vindes en masse, mener den del af bilbranchen, der iklæder sig habit og spadseredragt, men man holder næsen væk fra at være konkrete, og nøjes med at pege i retning af biogas og brint til den tungeste del af varetransporten.
Det eneste konkrete forslag De Danske Bilimportører bringer på banen, er et forslag om et rundt nul i broafgifter for el- og brintbiler. Bilimportørerne taler også om, at ideen skal udfases i takt med antallet af helt grønne biler, mens man tilsyneladende har glemt, at broerne på et eller andet tidspunkt må være betalt, og en eventuel betaling således skal bortfalde. Eller, – det var i det mindste tanken, da man byggede broen, og med broen tænker man på broen over Storebælt.
De Danske Bilimportører og FDM for den sags skyld, kaster en flot tryksag på bordet. Man håber at få indflydelse, man håber at kunne præge udviklingen i den retning vi har beskrevet, men man er meget, meget lidt konkrete.
En flot tryksag tilsat beregninger på nye afgifter og tidspunkt for indførsel af alt det nye, ville have været forfriskende og et håndgribeligt udgangspunkt til den politiske debat, som pludselig ser ud til at blive endnu mere forplumret, når ikke engang bilbranchen selv tør stå på mål for et udgangspunkt, hvor endemålet allerede ser ud til at ligge fast, – for den samlede indtægt til statskassen skal være uændret.