Nye afgifter truer

Elbiler er billige i drift, men det er ubehageligt dyrt, at sende bilerne på værksted. Vi har skrevet det mange gange, men gentager gerne, at kun en tåbe frygter ikke værkstedsregningen fra Tesla, og mange flere ellerter.
Folketingets politikere har øjnene rettet mod nye afgifter på bilen. Endnu er der ingen, der tør sige det ligeud, men fra nytår bliver det dyrere.
Ulempen ved det stigende antal nye elbiler i Danmark, er landets faldende indtægt på bilafgifter, der tidligere har været en aldeles glimrende indtægtskilde for statskassen, og således har skiftende regeringer været meget glade for bilafgifter, selv om det officielt har heddet sig, at det skulle være billigere at være dansker, men der er altid kommet et eller andet i vejen.
I andet halvår af 2025 kan vedtagelse af nye afgifter på biler træde i stedet for det flere og flere politikere beskriver som ”krigsskat”. Denne nyopfundne skat er alt andet end populær hos flere partier, så derfor passer det som hånd i handske, at de nuværende aftaler om bilafgifter udløber med årets udgang.
Flere ønsker at holde hånden over el-bilerne. Det anses for at være politisk korrekt, at gøre noget ved den såkaldte grønne omstilling, men nu hvor målsætningen for 2030 ser ud til at være hjemme, er vejen banet for højere bilafgifter.

Elbilerne bliver dyrere, og meget tyder også på, at ejerafgiften får et kraftigt ryk i opadgående retning. Mange politikere føler sig provokeret af en årlig afgift på mindre end 1000 kr for en gigantisk el-bil, der koster langt over en million.
Det nuværende forlig betyder, at el-biler til en pris under 419.000 kr i praksis ikke betaler registreringsafgift. Derfor er der lagt op til nye afgifter på dyrere el-biler, og med billigere el-bilers indtog på markedet, kan det også medføre, at grænsen for afgiftsfritagelse bliver reduceret, og de første rygter mener allerede at vide, at ny afgift på el-biler starter ved 300.000 kr.
Samtidig skal den årlige ejerafgift til staten have et ordentligt dask. Det kildrer mange indtægtsglade politikeres sans for såkaldt retfærdighed, at en kæmpe el-bil til mange hundrede tusinde kan nøjes med en afgift på mindre end 1000 kr om året, så ejerafgiften ventes også at få et solidt dask i opadgående retning. Der hviskes om en værdibaseret ejerafgift til staten.
Dieselbilerne ventes at få øget ejerafgift, nu proppen ryger af flasken, mens benzinbilerne ser ud til at slippe sådan nogenlunde uskadt, mens nuværnede lavere afgift på plug-in-hybrid biler ser ud til at være fortid. Hvis rygtebørsen får ret, er der fra og med den 1. januar 2026 fuld afgift på biler med plug-in, – biler der både kan oplades og køre på el, men som også har benzin- eller dieselmotor.
Dyrt at køre ellert
Sammen med nye afgifter på biler og højere ejerafgift, er danske ejere af el-biler ved at finde ud af, at det slet ikke er så billigt at køre el-bil.

Det er dyrt at sende el-bilen på værksted, og kun få danskere er opmærksom på, at der skal to mekanikere på samme bil, så snart man nærmer sig de elektriske komponenter på el-bilen.

Den såkaldte værkstedstimepris er mange steder højere end 2000 kr. Her koster det 2090 kr i timen at få lavet service, og hvis mekanikeren nøjes med at klø sig i nakken, for at lokalisere et problem, koster det mere end 2700 kr i timen. Find selv prisen, hvis der skal to mekanikere til at skrue på din bil!
Når den nye ellert når en vis alder, og garantien er udløbet, er det rigtig dyrt at sende bilen på værksted. Den kendsgerning at der til mange reparationer kræves to mekanikere, gør værkstedernes timepris voldsomt meget dyrere, og mens mange bliver chokeret over en pris på en el-motor til el-dytten på 80.000 kr eller meget mere, er det de barske betingelser, når ellerten går i udu, selv om vi taler om en motor, der ikke er andet end en forstørret motor til vaskemaskinen.
Den smarte lille ladeboks der styrer bilens opladning og beskytter det kostbare batteri, er også en drilagtig ting, til en pris der ikke er under 25.000 kr, og historier om uhyggeligt høje priser for at få fikset bilens air-condition er mange, igen taler vi om priser på 25.000 kr eller mere for at få en ny kompressor, og der er ingen vej udenom den kølende enhed, for den bruges også til køling af bilens batteripakke, og hvis ikke den fungere, nægter bilen at køre.
Det eneste der ikke skulle være dyrere, er helt almindelige ting som viskerblade og gennemsnitlige lygtepærer, men så snart der er lidt andre mål på bremseklodser eller skriver til bilens bremser, er priserne nok engang noget, der må være undfanget i en bilfabriks drømmeverden, og det kan vise sig umuligt at købe uoriginale dele, fordi markedet slet ikke er stort nok. Endnu.
Det ventes at rette sig med årene, men netop nu er man henvist til det autoriserede værksted og deres kostbare stumper.
De gode råd
På den baggrund kan vi give flere gode råd. Hvis du overvejer en el-bil, skal den leases. Hvis du kører firmabil, kan det være ligegyldigt, firmaet betaler jo, men overvejer du at købe, skal du være omhyggelig med at se på el-bilens garanti.

Fords såkaldt prisbelønnede 1,0 motor er en syg størrelse. Motoren æder tandremmen hurtigere end du kan tygge en hot-dog, fordi den ruller i olie, der får remmen til at smuldre.
Mange el-biler har i dag en garanti på fem år eller mere. Hvis garantien er mindre, skal du se dig om efter noget andet. Du skal også være indstillet på, at bilen skal sælges, når den er tre år gammel. På den måde, kan du måske stadig få en fornuftig pris for bilen, underforstået, at der er et fjols i den anden ende, der er af den overbevisning, at det er alletiders fidus at købe en brugt ellert.
På den måde har vi også sagt, at du ikke skal købe brugt el-bil med mindre der følger en betryggende garanti med i købet, og det kan nogenlunde kortes ned til et enkelt bilmærke, – Toyota, der opretholder deres garanti på el-bilen, til den er fyldt 10 år.
Benzin og dieselbiler da! Er det stadig en mulighed.
Svaret er ja. Som det er lige nu, er de billigere i indkøb og dyrere i drift, men billigst i det lange løb, mest fordi de kan vedligeholdes til kendte og oftest overkommelige priser. Husk, at garantien på det store batteri på en el-bil som regel udløber ved otte år, hvor batteriets kapacitet er nede på 70 procent.
Men også her er der fælder, og vi læner os op ad de mange gode råd, der er givet af store organisationer, herunder FDM, der har frarådet deres medlemmer at købe bestemte biler.

Citroen, Opel og Peugeot bruger den 3-cylindrede 1,2 benzinmotor i mange modeller. Denne motor er også kendt for at være en problemmotor. FDM advarer deres medlemmer mod køb af bil med denne motor.
På den baggrund skal biler med Fords 1,0 motor og Citroen/Peugeots 1,2 liters benzinmotor købes som fabriksnye.
Samme biler skal sælges i god tid inden fabriksgarantien udløber, og dermed har vi også kraftigt advaret mod at købe biler med disse to benzinmotorer som brugte, så ja, det bliver dyrere at være dansker.
Måske slipper vi for en krigsskat, men så bliver det hele forklædt som nye afgifter på biler, så det bliver dyrere at køre i supermarkedet, og det er ikke kun prisen på smør og hakket oksekød, der stiger, det er også den bil, der skal transportere købmandsvarerne hjem til privaten.
Officielt går de folkevalgt på sommerferie, men bare rolig. Mens de officielt ligger i hængekøjen, og venter på første tirsdag i oktober, udklækkes der nye skumle afgifter til danske bilister.

Fra nytår er der optræk til højere bilafgifter. Både på bilens pris som ny, men den årlige afgift får også et et solidt nøk i opadgående retning, og det ser også ud til, der indføres registreringsafgift på el-biler efter helt nye regler. Det bliver igen dyrere at være dansker.