Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

29. January '23 17:38 by Jørli Petersen

Øverste hylde

Man skal ikke vælge DS for bilens teknik, det franske luksusmærke skal vælges for sit design, komfort og enkelte små specialiteter i undervognen.

DS er Citroen når det er luksus. Det er designernes legeplads, begrænsningerne er ikke så snærende når småskøre ideer skal omsættes til virkelighed, som det er i en standard Citroen, og så er der bunkevis af udstyr i en DS, hvor den helt afgørende vægt er lagt på alt det med komfort.

Ikke at en DS 4 kører dårligt. Slet ikke. Men en DS har ikke den skarphed som man eksempelvis finder i en Peugeot 308, og hvorfor nu lige det, – helt enkelt fordi de to biler er to sider af samme sag, to meget identiske biler på samme platform, og i tilfældet 308 PHEV er prisen for en DS 4 næsten den samme som er gældende for en 308, – næsten på kroner og ører.

Hvad er så forskellen?

Det er mest af alt stil, men det handler også om andet end bare det udvendige design.

Vi har allerede været på bilens design. Selvfølgelig er det smag og behag hvad man synes er bedst, men der er detaljer i en DS, som man ikke får hos en prismæssigt tilsvarende Peugeot, eksempelvis det to-farvede karrosseri, det sorte tag på denne DS 4 er som eksempel ikke noget der koster ekstra, hvor det koster det der svarer til et mindre dansk landbrug hos andre bilmærker, vi bliver også nødt til at fremhæve bilens sæder for det positive, og så kommer det ikke som noget større overraskelse, at Citroen og dermed DS selvfølgelig skal lege med en lidt anderledes undervogn, og det er måske den afgørende forskel fra fætter 308 og søster C4.

Beregnet komfort

Den overordnede planløsning følger det vi kender fra andre biler fra Stellantis koncernen, så det er bare farven der har fået en anden lyd.

DS har et system man kalder Active Scan Suspension. En meget aktiv undervogn, der tilpasses på de søde små millisekunder, og hele herligheden affotograferes af bilens kamera i fronten, de bilen ser foran bilen, bliver sender – ikke med Post Nord, men med eksprespost og uden porto til den nægliggende regnemaskine, som strammer eller slækker på bilens opsætning, alt efter den type belægning der er umiddelbart foran bilen, og med umiddelbart er det ganske få meter.

DS 4 hører hjemme i den klasse, der blandt andet byder på Opel Astra og Peugeot 308, biler som hører til i samme konocern.

På en DS er systemet ikke beregnet til optimalt vejgreb eller styrereaktion, det er bygget til at give komfort, vel at mærke komfort til en bil, som allerede har ganske pæne køreegenskaber, som selvfølgelig afviger fra fætter og søster, hver model skal selvfølgelig have sit særkende, og hos DS er det først og fremmest komfort.

En anden detalje er de støjdæmpende ruder, som tilsat en ekstra grundig støjdæmpning især omkring den plade der adskiller motorrum og kabine, er det en ekstra fornøjelse af køre DS, som er usædvanlig lydsvag for en bil i sin klasse, også når bilen står i Sport indstilling, som betyder, at benzinmotoren er i drift 99 procent af tiden.

Helt samme teknik

Der hvor DS 4 ikke adskiller sig fra fætter og søster, er på selve teknikken. DS 4 som hybrid kører i topversion for bilens størrelse, det er koncernens 1,6 motor som nok engang bliver spændt for en gang elmotor og noget batteri, og alt det vi finder under den forreste klap er fuldt og helt identisk med det vi finder i bl.a. 308 PHEV, så både teknik og pris er i næsten uhyggelig grad direkte sammenlignelig med DS 4, så det hele kan handle om finansiering og måske leasingydelse, og på den baggrund kan det ikke komme bag på ret mange, at bilens præstationer stort set er helt identiske med det vi finder på 308 PHEV.

DS har haft lidt bøvl med at finde og udforme de rigtige kontakter til blandt andet sideruderne. Senest en lille forbedring, nu er kontakterne rykket over under sideruden.

Der er marginale forskelle på vægt, tider og noget driftsøkonomi, hvor Peugeot 308 PHEV opgives til at køre 100 kilometer på en liter benzin, kan en DS 3 plug-in kører 83,3 km/t, og begge tal er helt ude i hampen. Det er og bliver en besynderlig målemetode, som ikke engang kan bruges til at sammenligne to bilen, med fred være med det, så længe køberne er oplyste, og ved at visse tal for plug-in biler er totalt ligegyldige.

Nu vi har kredset så tæt om to meget sammenlignelige biler fra samme koncern, er det selvfølgelig oplagt for en læser at spørge, hvilken af de to vi vil vælge, og svaret kræver nok et par ekstra spørgsmål. Er det en firmabil, er det en leaset bil, er det en af disse to type bil, står valgt på en DS 4. Er det den private bil der skal købes for den surt opsparede kapital, kræver det nok lidt mere overvejelse, pludselig handler det også om servicepriser, priser på reservedele, for hvis du tror, at en given identisk stump til en DS 4 må koste det samme som nøjagtigt samme stump til fætter eller søstermodellen, skal du tro om. Det er slet ikke en naturlov, og når disse småskumle emner er afklaret, kan man lade design, komfort og køreegenskaber spiller med på vægten, når der skal vælges bil. Men som sagt, er det en firmabil, vil vi mere end parat til at lade en DS 4 tage plads i den private carport.

Da vi trykkede på knappen, og lagde denne test op på nettet, var DS ikke klar med de seneste priser. Derfor tager vi et lille forbehold for det vi har oplyst.

DS 4 PHEV E-Tense

Pris: fra 399.000 kr

Pris for testbil: 444.000 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

8 – aut

Samlet:

225 HK v. 6000 o/m

360 Nm v. 1750 o/m

Benzinmotor – 180 HK

Elmotor – 110 HK

Batteripakke: 12,4 kWh

0-100 km/t: 7,7 sek

Tophastighed: 225 km/t

Forbrug: 83,3 km/l

Rækkevidde el WLTP: 62 km

Kørevægt: 1653 kg

Totalvægt: 2200 kg

Trailer: 750/1400 kg

CO-2: 27 g/km

Pin It on Pinterest