Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

26. June 20:17 by Jørli Petersen

Oldtimer – eller

Kia XCeed i klassisk opstilling er som at komme hjem i den velkendte lænestol, det er både tilforladelige, men også rigtigt.

Det føles lidt som gamle dage, men som bekendt var de gode gamle dage jo netop – gode. Derfor er det et herligt gensyn med en no-nonsens Kia, en helt almindelig diesel Kia, selv om den ikke er helt så almindelig endda, for bilen er tilført mild- eller nærmere slap-hybrid, godt nok af den gode type med 48V, men alligevel.

Det store udestående fænomen med mild-hybrid er, at vi har en fornemmelse af hjælp på de rigtige steder, men det bliver ved fornemmelsen, for man kan ikke vende rundt, låne en tilsvarende bil uden mild-hybrid, så det er umuligt at sige hvad der er hvad!

Især med Kia XCeed, som kort fortalt er en højbenet Ceed, der også fås og har kunnet fås i snart mange år med 136 gode dieselheste, så hvor meget og hvor lidt der bidrages fra mild-hybrid er helt umuligt at sige, og vi kan heller ikke påstå med bare nogenlunde sikkerhed, at mild-hybrid giver ved totaløkonomi, for motorerne udvikles hele tiden, der laves nye programmer, så fordi en bil kører pænt langt på literen er en ting, noget andet er at påstå, at det skyldes den ekstra gang elektrisk hjælp, der godt kan sammenlignes med et gammelt Auken udtryk, – noget med at sømme en vandmand op på væggen.

Fronten på den face-liftede XCeed er ved at være ægte old-timer. Kia har netop vist den nye front på efterårets nye EV6.

Velkendt men også opdateret Kia kabine med ganske god indretning.

X for diesel

Derfor er testbilen en klassiker model 2021. Og vi er tilfredse. Lidt ubevidst bredte sig et lettelsens suk efterfulgt af et stille smil, da vi havde trillet de første meter i XCeed, som lever en lidt for diskret tilværelse på det danske marked.

Vi ser gerne XCeed får en mere fremtrædende placering på markedet, vi ved godt, at konkurrencen er hård men til de, som med vold og magt skal have noget nymodens, så fås XCeed som plug-in hybrid, men lige nu sætter vi et kryds ud for XCeed diesel, som vi mener er tidens bedste, samtidig med det er den bil, der kører længe på literen, og på den måde udleder mindst CO2, med mindre man holder sig inden for byernes beskyttende bygninger.

Når vi taler klassisk Ceed, er det måske en tilsnigelse, for både Ceed og XCeed er af nyere dato, det er tidens nye type bil, det er tidens type sikkerhed, det er også en bil med både plads og daglig komfort, men XCeed har også nogle betjeningsmæssige detaljer, som vi er særligt glade for.

Det er ikke forkert at kalde bagagerummet for klassens standard.

Her tænker vi især på de eller de knapper, der lukker og slukker for især medstyrende assistance, også kalder linjevogter eller line-assist, vi er af den opfattelse, at dette system især burde være et tilvalg på samme måde som en elektrisk bagrude, men presset på bilfabrikkerne betyder, at man nøjes med at gøre som Kia, når det er bedst, og fordi vi ikke rigtigt kan finde dårlige egenskaber eller bare et lidt blødt mellemgulv, er det seneste bekendtskab med klassisk Kia et rigtig godt bekendtskab, som traditionen tro har god garanti, en af de to bedste i det hele taget, så hvis den står på crossover i den populære klasse, går man ikke helt galt i byen med Kia XCeed.

Kedeligt? Ja måske, men det skal vel blive lidt småkedeligt, når vi ikke kan finde egentlige kritikpunkter.

Mange dyder er gemt i den klassiske teknik, herunder en god trailervægt på 1500 kg.

Kia XCeed 1,6 MH CRDI

Pris: fra 239.000 kr

Pris for testbil: 314.990 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6 man

136 HK v. 4000 o/m

280 Nm v. 1500-3000 o/m

0-100 km/t: 10,6 sek

Tophastighed: 196 km/t

Forbrug: 19,6 km/l

Kørevægt: 1472 kg

Totalvægt: 1950 kg

Trailer: 650/1500 kg

CO2: 134 g/km

Pin It on Pinterest