Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

21. March 21:41 by Jørli Petersen

Om lidt …….

Det er ikke skønheden der præger den nye BMW front, så hvorfor ikke kalde den grim?

Omlidt er det slut med en legende. Modsat er det måske også starten på en ny karriere, en fremtid til det bilen mest af alt er bedst til, bykørsel, selv om bilen både har skiftet identitet og haft vokseværk, siden den lå på tegnebordet hos den senere Sir Alec, og siden Morris Mini fik debut i 1959.

Nyheden om den store ændring for Mini og efterfølger til den tidligere danske Morris Mascot eller Austin Partner, kom i skyggen af flere andre nyheder, der alle peger i samme retning.

Morris Mini årgang 1959. Noget nyt og noget helt andet end det man ellers så på gader og veje.

I retning af flere elbiler, hvor den største nyhed lige her og nu, er den kommende BMW i4, der samtidig er BMW’s fuldt elektriske bil nummer fire.

De to gange fire er et tilfælde. Der er ikke nogen bagtanke bag modelbetegnelsen 4, det er slet og ret bilens størrelse der betyder, at det er det rigtige navn til denne BMW, der kommer til salg i løbet af 2021.

BMW i4 er BMW’s fuldt elektriske bil nummer fire, og ikke just en svækling. 530 HK lover BMW.

Nøgletal for i4 er en rækkevidde på 590 WLTP kilometer, det er 530 elektriske heste og fire sekunder rent til de første 100 km/t.

Priser og en god bunke andre detaljer er forsat lidt usikre, men under en større gang knæbøjninger hos BMW, hvor man skamroste el-biler og denne type køretøjs gyldne fremtid, blev der også løftet på sløret for en række andre nyheder, og inden vi er nået frem til 2025, regner BMW med at sælge næsten utroligt mange el-biler hvert år.

Mini findes allerede som el-bil, og i 2025 kan den udelukkende fås som ellert.

Samtidig fik BMW også indskudt en lille, men måske meget vigtig detalje. BMW har som tidligere oplyst købt brintteknologi hos Toyota. Alt det vi ser i den nye Mirai, vil med tiden også dukke op i en BMW, selv om BMW ikke kalder det brint, man nøjes med at beskrive det som brændselscelle, en meget korrekt betegnelse, men det er særdeles interessant, at netop brintteknologien bliver sat i forbindelse med en kommende BMW M.

Det er med andre ord nogle slemme banditter med solide forbrændingsmotorer, der skal enten suppleres eller måske helt erstattes af en BMW M med brinttanke og en eller flere elmotorer.

Dagens elektriske mini hedder Cooper S E.

Med i den lange række af oplysninger fra BMW, var endnu engang det skelsættende årstal 2025.

Om mindre end fire år er det helt slut med den ægte Mini. Den Mini der blev født i 1959 med en meget lille og meget beskeden 850 kubik 4-cylindret motor, som på det tidspunkt var noget helt specielt, for motoren lå på tværs ude omkring forhjulene.

Kært barn har haft mange navne. Også Morris Mini Minor da bilen kom frem.

I 2025 har vi set den sidste Mini med forbrændingsmotor. I 2025 bliver Mini en 100 procent el-bil, den vil kunne fås i flere udgaver, som SUV look-alike eller måske mere crossover, som såkaldt Mini med look a la stationcar, som cabriolet, men uanset hvilken udgave, vil der være tale om en el-Mini.

Så. Om lidt …….. er det slut. Slut med den ægte Mini. Slut med Hundehuset. Slut med en rally-legende, slut med forbrændingsmotorer i Mini.

Mini eller Mascot var en meget kompakt bil. Akselafstanden var kun 203 cm, fælgene var 10 tommer, og man sad en lille smule på skrå, når man sad bag rattet. Læg også mærke til strømfordeleren, der sad lige bag kølergitteret. Det gav problemer i regnvejr, hvor det også var en fordel, hvis der var et par enkelte drænhuller i bunden af bilen, der var plaget af ualmindelig dårlig samlekvalitet. Til gengæld var den lille motor både ualmindelig og en slughals. Olieskift i tide og utide, og det kostede fem liter olie hver gang.

Pin It on Pinterest