Opel bliver helt privat
Opel Danmark har som mærke ført en omskiftelig tilværelse de seneste år. Efter kriseårene for amerikansk bilindustri i 2008, har General Motors skilt sig af med en længere række selskaber, og mens man havde vanskeligt ved at finde ud af, hvad der skulle ske med Opel/Vauxhall, blev der stillet skrappe krav til den europæiske del af kriseramte GM, som i flere år gik under tilnavnet Government Motors.
Kravet var ikke uventet et spørgsmål om sorte tal på bundlinien, samtidig med Opel søgte nye samarbejdspartnere, for at få større bredde på modelprogrammet, men også for at nedbringe omkostninger – især til udvikling.
Inden for de seneste fem år skete der en udvikling på det franske bilmarked. Kriseramte og statsstøttede PSA fik vendt skuden, kinesisk kapital rykkede ind på fransk bilindustri, og den aktiepost GM havde i PSA var pludselig i søgelyset.
Enden på de store ændringer og GM’s ulyst til at drive bilvirksomhed i Europa, betød en atlantisk studehandel. GM sagde farvel til aktier i PSA og ja til at sælge gode tyske Opel og engelske Vauxhall til fransk/kinesiske PSA, og derfor er det ingen overraskelse, at den fabriksejede, – læs fransk ejede danske Opel import, nu overtages af Interdan.
Danske Interdan overtager også import og salg af Opel i Sverige, men umiddelbart er der ikke andet nyt om den danske Opel impotør, som har dansk hovedkontor i Virum.
Da Citroen blev en del af Interdan, rykkede Citroen væk fra de trygge omgivelser i Sydhavnen, hvor Citroen har holdt til siden 1930’erne.
Citroen blev flyttet til Interdans meget nye kontorbygning på Hovedvejen i Glostrup, der også er hovedsæde for Mitsubishi, men pladsforholdene er så trange, at selv om man har flere bygninger i området, er der proppet så mange mennesker ind i bygningen i Glostrup, at der næsten må danses stoledans hver morgen, ligesom det kniber mere end voldsomt med parkering, og en bilimportør med parkeringsproblemer rimer ikke specielt velklingende.
Derfor er det utænkeligt, at Opel skal flytte til Glostrup, så lidt endnu er der nogenlunde fred og idyl i Virum hos danske Opel, som nu er blevet en del af en meget stor dansk bilvirksomhed.
K.W. Bruun kort
K.W. Bruun stifede i 1930 det der skulle blive Interdan. Det første selskab var kendt under navnet British Motors, og de første år havde man import af flere bilmærker, herunder Fiat.
I 1952 bliver man importør af Peugeot, samtidig skifter navnet til Interdan, og de næste årtier handler det om Peugeot, hvor den mest ikoniske forhandler, er den tidligere K.W. Bruun forhandling i den bygning, der også indeholder Østerport Station.
I 80’erne har Peugeot stor fremgang på det danske marked, mens det går knap så godt i vore nabolande. Det får Peugeot i Frankrig til at gøre noget meget utraditionelt. Mens alle andre bilfabrikker har travlt med at lave fabriksejede importørorganisationer i alle lande, lader Peugeot Interdan overtage import og salg af Peugeot i Sverige, senere overtager man importen i Estland og Letland, nogenlunde samtidig med man bliver importør af Mitsubishi i Danmark.
Efter kriseårene for PSA i Frankrig, sker der endnu en ændring i den franske strategi. Nu bliver den fabriksejede danske import af Citroen og DS overtaget af Interdan, og som sidste trin på stigen i Baltikum, bliver Peugeot i Lithauen også en del af Interdan, som også beskæftiger sig med meget mere end ”bare” biler.
Interdan Holding, som har hovedkontor på Ryvangs Alle i Hellerup, står som ejer af en række selskaber, som foruden biler også beskæftiger sig med finansiering, leasing, forsikring, logistik og investering.
Interdan Holding havde en omsætning på lidt mere end seks milliarder i regnskabsår 2016 med et overskud på 270 millioner afrundede danske kroner før skat.
Interdan er den næststørste danske bilimportør, kun overgået af Semler Gruppen, som bl.a. er importører VW.