Opel dropper familie-Combo
Opel fører med 5-3 i forhold til Berlingo/Partner, der er de nye søskende til den nye Opel Combo, som noget forsinket ventes klar til salg i Danmark et par måneder ind i 2019.
Combo er i virkeligheden tre biler, men målt på nyhedværdi, er der Opel der løber med palmerne. De første biler med navnet Combo blev sendt på gaden i 1986, mens Berlingo først dukkede op 10 år senere. Senest har Combo været en Fiat Doblo med Opel-skilte, og ny Combo har meget til fælles med ny Doblo når det gælder plads og nyttelast, hvor Combo fås med nyttelast op til 1000 kg, som er meget for en bil af denne størrelse og type.
Helt traditionelt fås Opel Combo i to versioner, en kort og så den lange. Forskellen i akselafstand er 19 cm., så der er mere end udhæng der handler om, men det er heller ikke til at komme udenom, at ny Combo er en lige så ægte Citroen Berlingo, som Berlingo er en ægte Combo, for sammen med dynamisk præsentation af ny Combo, fik vi det der kan være en god nyhed for Opel, for det nye PSA samler alle sine udviklingsaktiviteter for lette varebiler i Rüsselsheim.
Ny Opel Combo fås både som personbil og som varebil. Den danske afdeling af Opel har kikket i krystalkuglen og sat en vigtig begrænsning på den nye model. Opel Combo Life, der er den kendte børnecontainer oversat til tysk, kommer ikke til Danmark. Opel satser udelukkende på Combo Van.
Det er sidste års salgstal der ligger bag vor beslutning, forklarer Erik Morsing fra Opel Danmark. Salget af denne type bil er faldet støt og roligt de senere år, sidste år blev der solgt 500 biler, og vi mener ikke, at vi kan opnå så høje salgstal, at det kan betale sig at lave en egentlig lancering af Combo Life i Danmark.
Alt det franske
Teknisk bygger ny Combo på en kendt fransk platform, og al mekanikken er også fransk. Motorprogrammet er som ventet koncentreret om 1,5 liters diesel og 3-cylindret 1,2 benzin, den sidste løsning går vi let forbi, for det er selvfølgelig 1,5 diesel, der skal trækker langt hovedparten af det danske Combo-salg.
Det er PSA’s nye 1,5 diesel, der ligger på tværs i motorrummet, fra 75 HK til 130. De to mindste med ”kun” 5-trins gearkasse, og det er især kritisk for den 100 hestes, der godt kunne ligne en oplagt model til prisbevidste danske købere af varebiler, en varebil med plads til to EUR paller og nyttelast op til 1000 kg.
Vi anbefaler klart en Combo med 6-trins løsning, men i forbifarten kan vi også nævne, at Combo kan fås med en helt ny 8-trins automatkasse, som er en ganske lækker sag. Desværre fås automatgear kun til 130 hestes diesel, men trods alt, hvis prisen bliver nogenlunde overkommelig, er det et automatgear, som absolut er værd at overveje.
I stedet for overvægt af lækre tekniske løsning, fås en længere række sikkerhedssystemer til ny Combo. Fartpilot med radar, aktiv linjevogter, kamerasystem der gør det lettere at opdage skumle cyklister og meget, meget mere, men hvor meget der bliver standard på en dansk Combo Van, svæver fortsat i det uvisse, for af ikke kendte grunde, bliver lancering af Combo, Berlingo og Partner hele tiden udskudt, og vi tror det handler om produktionstal på den nye 1,5 motor, som bliver hovedmotor i det nye modelprogram fra i alt tre bilmærker.
De små forskelle
Forskellene fra person til varebil er foruden sæder og sideruder, et spørgsmål om afstemning af bagaksel. En Combo Life på hvide plader har en nyttelast lidt bedre end 600 kg, varebilen fås med nyttelast op til 1000 kg, så der skal naturligvis pilles ved bagakslen. Der er forskel i selve materialerne til bagakslen, der er forskel på dæmpere og fjedre, men det blotte øje har vanskeligt ved at opfange ændringer fra let til noget tungere type. Vi må stole på Opels informationer, men ændringerne handler også om det indvendige, i Combo Life mødes vi af en stor og tilsyneladende veludnyttet midterkonsol, den er helt fjernet fra Combo Van, den eneste type Van vi har kørt, er med det absolutte topudstyr, som med meget stor sikkerhed ikke dukker op i en dansk standard Combo, og Opel ved endnu ikke, hvordan man vil angribe den nye model Combo.
Opel skal først overgå til ny importør, Opel Danmark får samme importør som Citroen og Peugeot, og hvad vil Interdan med Opel? Priser og udstyr, den nye importør får tre biler af samme type med tre forskellige navne, så de rent politiske beslutninger har afgørende indflydelse på fremtidens Opel Combo.
De første køreindtryk taler om en ganske veltrimmet 100 hestes diesel, ulempen er 5-trins manuelt gear, 130 HK med 6-trins gear fungerer rigtig godt, det samme gør den automatiske version, mens vi vælger at springe lidt elegant over den 3-cylindrede benzin, – vi lader som om den ikke eksisterer, så slipper vi for at sige mindre pæne ting om 3-benede motorer.
Køremæssigt konstaterer vi lavt støjniveu vurderet efter de første biler, vi har god daglig komfort, en ganske fornuftig styring med nogenlunde præcision, men vi taler også om en bil, der har lidt problemer med et rigelig højt tyngdepunkt, der tydeligt kommer til udtryk, når vi udsætter bilen for et hurtigt retningsskifte.
Skiftet fra en type Opel organisation til en helt ny betyder, at der er mange usikre elementer for den bil, som indtil videre forventes til salg kort ind i 2019. Vi ved intet om pris, vi ved ikke det mindste om standardudstyr, vi ved heller ikke hvordan forhandlerne reagerer på ny Combo, for alle danske Opel forhandlere er sagt op, der er så mange ubesvarende spørgsmål, at ny Combo kan falde ud til hvad som helst. Alt afhænger af den nye importør, der får Combo i tre udgaver med tre forskellige navne, men det kan se ud som om nærmeste konkurrent bliver kendissen Citroen Berlingo, mens Peugeot forsøger at finde nye markeder med deres udgave af Berlingo og Combo.