Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

27. November '17 13:59 by Jørli Petersen

Opel efter General Motors

Opel Insignia som stationcar er en af tre aktuelle nyheder, som alle kan forsynes med både hvide og gule nummerplader.

I august blev Opel og Vauxhall en del af den franske PSA-gruppe, som dermed forøger antallet af bilmærker til fire, og siden PSA købte General Motors aktiepost tilbage og overtog den sidste rest af General Motors europæiske bileventyr, har der været spekuleret i Opels fremtid.

Hvad vil PSA med Opel? Lukker og slukker man i Tyskland? Hvor mange fabrikker bliver nedlagt, og skal Opels biler i fremtiden blot være en kopi af de franske modeller? En tanke der ikke er så fjern, for de seneste to nye modeller fra Opel, er tydeligt et par varianter af franske biler fra henholdsvis Citroen og Peugeot.

En del af den fælles fremtid blev fremlagt i november, og indtil videre kan man ånde lidt lettet op i Tyskland. Der er ikke tegn på lukning af fabrikker eller afdelinger. Der bliver byttet frem og tilbage mellem Frankrig og Tyskland for at gøre Europas næststørste bilproducent mere effektiv, en koncern som nu beskæftiger flere end 200.000 ansatte, holder gang i 40 fabrikker og 10 designcentre, og samlet sender 4,3 million nye biler på gaden hvert år.

Den nye PSA-gruppe omsætter for 400 milliarder kroner årligt, i 2020 skal man have to procent i overskud, – på den lange bane skal dette overskud øges til seks procent i 2026.

For at nå det mål sker der en række ændringer. Først og fremmest bliver alle biler bygget på fælles platforme ligesom de skal dele motorprogram. I løbet af en årrække bliver de nuværende ni platforme reduceret til bare to, de nuværende 10 motorfamilier reduceres til fire, og så kommer den meget urovækkende melding, – omkostningerne skal mindskes, i praksis skal hver bil være 700 Euro billigere at fremstille.

Ro på modelprogrammet

Det seneste år har Opel lanceret en hel stribe nyheder, men i fremtiden nøjes man med en enkelt hvert år.

Nyheden i 2018 er en helt ny Combo. Det betyder et farvel til samarbejdet med Fiat på denne model, og det er samtidig et kik på den nye Citroen Berlingo og Peugeot Partner, men Opel vil meget mere end sælge Combo på gule plader. Inden 2020 skal Opels salg af varebiler øges med 25 procent, og det betyder samtidig et stop for Opels samarbejde med Renault.

Opels kommende varebiler er Citroen Jumpy og Peugeot Expert og måske en Fiat Ducato, men det bliver med stor sandsynlighed en Opel Combo, der bliver Opels første elektriske varebil, der sendes på gaden i 2020, og dermed har vi ramt det vigtigste område i det nye samarbejde, for PSA er håbløst bagud med el-biler, mens Opel har brugt GM viden, og er lysår længere fremme end PSA.

Et eller andet sted i PSA’s køb af Opel/Vauxhall står der noget om PSA’s muligheder for at bruge GM teknologi, for i 2024 skal alle biler fra koncernen kunne fås med el-motor, og det gælder både personbiler og varebiler.

Indtil videre er der ingen der taler om fabrikslukninger, og hvis den nye store koncern skal øge den samlede mængde af biler, og vel at mærke have biler nok til at starte salg på 20 nye markeder, kan der blive brug for alle fabrikker.

Opel Insignia i OPC udgave med alt i udstyr og bunkevis af kræfter, er allerede en eftertragtet bil på papegøjeplader, og efter nytår bliver det endnu vildere. En ny Insignia GSI er på vej, en hidtil hurtig Opel-firmabil.

 

Pin It on Pinterest