Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

23. January '20 20:06 by Jørli Petersen

Opel ka’ selv

Opel Astra overrasker voldsomt i nyeste version. Væk er velkendte og særdeles lækre motorer, nye er Opels egne helt nyt maskiner.

Der gik nervøse trækninger gennem redaktionen, da nyheden om en mulig 3-cylindret motor i den næste udgave af Astra begyndte at løbe som et dårligt rygte, men rygtet talte sandt, og pilen pegede omgående mod den nye ejere, som måske havde belemret Opel med de franske motorer.

Men nej. Da hele nyheden blev pakket ud, vist det sig, at Opel kan selv.

Før PSA købte Opel, var man allerede i gang med at udvikle en ny generation motorer, og det er den vi nu ser i Opel Astra, for når Opel har investeret ganske mange penge i at udvikle nye motorer, skal pengene helst tilbage i kassen, og det er den lidt triste virkelighed om nyeste version af Opel Astra, hvor vi tager den gode nyhed først, -priserne starter ved de berømte 200.000 kr.

Opel er stadig Opel, og i den forbindelse er det positivt, at Astra ikke er en helt ny bil, men en kraftig opdatering af en eksisterende model.

Hvad får man så for runde 200.000 kr som helt almindelig privat bilkøber?

Man får en standard 5-dørs Opel Astra med den nye 1,2 liters benzinmotor, som er en turboladet motor på 1199 kubik. Fra nyheden har Opel bestilt 110 heste til de drivende forhjul, og i modsætning til Corsa, er der ingen risiko for 5-trins gearkasse. Det er enten 6-trins eller automatisk, og vi vender tilbage til det automatiske, som også rummer en uventet nyhed.

Opel har brugt den nye 3-cylindrede motorblok til også at lave en ny 1,4 liters. Vi har ikke de helt nøjagtige data på motoren, men det alt peger i retning af en motorblok med større boring, så man når op på 1,4 liters fordelt på tre cylindre, og fra den nye 1,4 motor kan man råde over 145 HK.

Opel har siden Ruder Konge var knægt været storsælger at stationcar i denne størrelse.

Vi gætter på, at det er denne 1,4 liters, der bliver hovedmotor i Astra uden for Danmarks grænser, mens vi gætter på, at de fleste danskere nok sætter kryds ved 1,2 udgaven, med mindre man vælger diesel, som lidt endnu koster det samme som den billigste benzin, og det betyder, at Opel Astra med ny 1,5 liters diesel kan fås for 200.000 kr.

Da der var noget der hed Vectra, var Astra den største som stationcar, selv om bilen hørte til i den mindre klasse.

Vi fortsætter med den nye 1,5 diesel i Astra, som ikke er identisk med den nye 1,5 diesel i Corsa. Dieselmotoren i Astra, er som et er tilfældet med benzinmotorerne, Opel egen. Endnu en nyudvikling fra Opel, og nok engang en 3-cylindret, som ser ud til at skulle træde i stedet for den tidligere 1,6 diesel, der var en af de reneste dieselmotorer i det hele taget, med en udledning på kun et gram partikler for hver kørt kilometer, som er et tal der også ligger under det, man måler i udledning på moderne benzinmotorer.

Vi har ikke alle data på Opels nye diesel, så vi ved ikke hvor rent den brænder, men vi ved den kører 22,7 km/l i snit efter WLTP normen, og det gør Astra diesel til den mest CO2 venlige model i hele det nye modelprogram, og hvis man se sig om efter en diesel med flere kræfter, kommer man til at spejde forgæves. Dieselprogrammet i nyeste Astra er begrænset til denne ene udgave. Indtil videre.

Opel er gode til at lave rigtigt gode sæder. Måske breder de gode sæder sig til flere mærker i koncernen.

Opels nye automatgear til Astra er som nævnt også en uventet overraskelse. På det glittede papir beskriver Opel gearkassen som en 9-trins, men det er en meget mild underdrivelse. Gearkassen har i virkeligheden en million gear, så Opels nyhed er en CVT gearkasse, som i øjeblikket har fået nyt liv i visse typer hybridbiler, uden på den måde at imponere.

Vi har endnu ikke et erfaringsgrundlag med Opels nye CVT gearkasse, så den skal selvfølgelig have en chance, det vi selvfølgelig på peger på er, at Opel har lagt en 8-trins traditionel automatkasse i den mindre Corsa, og den gearkasse har vi rost på mange leder og kanter, så vi forholder os afventende i forhold til Opels uventede nyhed.

Vi bemærker også, at vindmodstanden på ny Astra er yderligere reduceret, til gavn for et lavere forbrug. En af nyhederne ved ny Astra er en lukkefunktion på kølergitteret. Det er ikke det første af sin art, men det er noget nyt, der er ved at brede sig for at nedsætte vindmodstand og have bedre kontrol med motortemperatur under alle forhold, og det er med til at give Astras en Cw-værdi så lav som 0,26, som er det tal der for en del år siden blev berømmet, fordi det er værdien på den tidligere Opel Calibra.

Vi skal også knytte en bemærkning til den gruppe Opel købere, der har kørt med en lidt større trailer.

Ny Astra må køre med 1350 eller 1300 kg på krogen. De 1350 kg er gældende for benzinudgaven med 1,4 motor og 145 HK, mens den nye Opel-diesel må løbe med 1300 kg.

Bemærk den nye type kølergitter. Det er ikke kun pynt eller en designting, det er et kølergitter, der åbner og lukker efter behov.

Pin It on Pinterest