Opel nyt og Opel solgt
Mens Opel viste to betydningsfulde nyheder for mærket, havde ledelsen for Opel, – den helt rigtige med hovedkontor i Detroit, helt andre opgaver.
General Motors bosserne var totalt ligeglade med ny Insignia, der havde debut som både 5-dørs og som stationcar, en bil der nu får mulighed for avanceret 4-hjulstræk, det nye on-star og en bil der har smidt 200 kg sammenlignet med forgængeren, de småsure GM-bosser fra Trump-land stak hovederne sammen med den absolutte øverste direktion for franske PSA, og mens marketing- og pressefolk havde travlt med at hive tæppet af alle nyhederne i Geneve, satte de mange bilbosser blæk på en omfattende aftale, der betyder, at Opel med tilhørende Vauxhall skifter fra amerikanske ejere til franske.
Aftalen betyder, at den nye PSA bilkoncern bliver nummer to i Europa, kun overgået af VW-koncernen. GM’s salg af Opel og Vauxhall betyder også, at amerikanske GM er helt ude af europæisk bilindustri, hvor man ikke har formået at tjene penge i snart mange år, Opel har ikke givet overskud de seneste 16 år.
Tidligere gik GM’s salgstaktik ud over svenske SAAB, som viste sig at være et økonomisk hul i jorden for Opel og General Motors. Man forsøgte med en tvivlsom salgsmodel, men den hollandske køber gik også konkurs, og den mulige fremtidige betaling til GM forsvandt som morgendug under en hedebølge.
Næste skridt skulle være et turn-around for Opel. Nu skulle det lidt støvede bilmærke friskes op og tjene penge, der blev iværksat flere sparerunder, personalet gik ned i løn, alt blev forsøgt, og Opel var da også godt på vej, men da man ikke kunne tjene penge efter den oprindelige køreplan i seneste regnskabsår, mistede bosserne fra Detroit tålmodigheden.
Større end Renault
PSA’s køb af Opel har rumlet længe på rygtebørsen, og nu er aftalen klar. Købet af Opel og Vauxhall koster PSA koncernen 16 milliarder kroner, et betragteligt beløb for en koncern, som for blot få år siden måtte have støtte af den franske stat og var meget tæt på kolaps.
Den nye bilkoncern vil i alt have 12 bilfabrikker og flere end 40.000 ansatte, men hvad vil der ske med Opel, Opels aftaler med andre bilmærker og Opel modelprogram de kommende år.
Opel har en række aftaler med Fiat om køb af dieselmotorer og varebiler. Den aftale vil næppe bliver forlænget. PSA har også samarbejde med Fiat om varebiler, men på en lidt anden måde, mens Opels varebiler i dag er Renault-biler, som udvikles og sælges i et samarbejde med Opel.
Det må forudses, at Renaults aftale med Opel også bringes til ophør.
Personbilerne vil med stor sikkerhed blive udviklet i fælleskab. Det vil sige, at biler som Citroen C4, DS, Peugeot 3008 og Opel Astra vil blive samme bil med visse mindre ændringer, Opel kan levere gode benzinmotorer, mens PSA leverer dieselversionerne, Opel har sikkert bedre kontakter til el-bil viden med en fortid i GM, og så har hverken Citroen eller Peugeot haft særligt travlt med at finde en afløser for bedagede modeller som C5 og 508.
Disse to biler kan vise sig at blive de første, der drager fordele af det nye fællesskab. Den vægtreducerede bund under Insignia lyder som rent guf for de tre andre PSA bilmærker.
Hvilke fabrikker der lukker, hvem der skal fyres og hvilke aftaler der udløber, vil blive drypvist nyt de nærmeste par år, men et eller andet sted i Paris sidder en gruppe PSA-ledere og fornøjer sig over, at man endelig, -endelig er større end Renault.