Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. January '18 11:35 by Jørli Petersen

Opel, stjerner og NCAP

Opel Crossland X er tidens mest sikre bil i den lille SUV-klasse, som er testet af Euro NCAP. Det var især bilens sikkerhed ved påkørsel fra siden, der hentede ekstra mange point.

Opels nye Crossland X har opnået samtlige fem stjerner hos Euro NCAP, og den grundige ødelæggelse med obligatorisk eftersyn giver foruden de eftertragtede stjerner, en efterfølgende rabat på den danske registreringsafgift.

I praksis skal det betyde, at Opel Crossland X falder i pris, men her er der ingen garantier. Ordningen med lavere dansk afgift hvis en bil opnår de fem stjerner, har allerede givet alle mulige udfald på prislisten. Enten er der ikke sket noget som helst, hvilket betyder, at fortjenesten fordeles i bilens mange led fra fabrik til køber. Den opnåede rabat kan også blive opslugt af stigende priser fra fabrik, i dette tilfælde sparer køber en prisstigning uden at vide det, og så er der de stjerner, hvor lavere priser går direkte til køberne.

Opel Crossland X har imidlertid fået en del mere end de fem stjerner. Euro NCAP har udpeget Opel Crossland X til tidens mest sikre bil i den lille SUV klasse, men her bør man tilføje, at det den sikreste af de biler der er testet, for det er ikke alle biler der bliver testet.

Fra brugervejledning til…

For ikke så mange år siden, var Euro NCAP en venlig og let forståelig brugervejledning. Når en bil blev testet fik den et antal stjerner, og det var det.

Det klassiske foto fra Euro NCAP. Bil møder betonklods.

Såden er det ikke længere. Crossland X som den mest sikre i den attraktive lille SUV-klasse opnåede 85 procent af det mulige for fører og passagerer i kabinen, 84 procent for børn i sikkerhedssæder, 62 procent for forgængere og 57 procent for sikkerhedsudstyr, og med disse tal, har vi allerede tabt de fleste af muligt interesserede i bilens sikkerhed.

Det bliver endnu mere kompliceret, hvis vi oplyser, at en bil ikke kan opnå alle fem stjerner, hvis ikke der er en vist mængde obligatorisk sikkerhedsudstyr som standard i bilen, og hvis der stadig er ivrige læsere, der forsøger at hænge på, kan vi forvirre yderligere ved at oplyse, at Euro NCAP tester bilen i laverste udstyrsversion på de europæiske markeder, som ikke behøver at være samme version, der sælges på det danske marked.

Det kan betyde, at en bil ikke opnår de fem stjerner der udløser lavere afgift, men hvis samme bil var testet i dansk udstyrstrim, ville den have fået de fem stjerner, og dermed en laver salgspris i Danmark.

Minus folkelighed

Fra at være god brugervejledning, er Euro NCAP blevet en gang langhåret test for nørder. Det er selvfølgelig godt, at nogen holder øje med biler og deres sikkerhed, men det er ikke længere folkeligt. Det er også kritisk, at et resultat fra Euro NCAP pludselig får indflydelse på de danske priser, for der er ikke lige vilkår, når det handler om Euro NCAP, som ikke kan teste alle biler på det internationale marked.

Ved indgangen til 2018 må man konstatere, Euro NCAP har mistet forståelse hos den almindelige forbruger og rammer skævt på det danske marked. Opel kan selvfølgelig glæde sig over det flotte resultat, og så er det op til Opel, om man kan omsætte den gode sikkerheds til bedre salgstal.

Færdigt arbejde. Euro NCAP har martret og pint nok et eksemplar af Opel Crossland X for at finde ud af, hvilken grad af sikkerhed der er opnået, og der er stadig subjektive vurderinger i det endelige resultat. Det er ikke alt der kan måles og vejes.

Pin It on Pinterest