Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. June '19 10:22 by Jørli Petersen

Opels nye verden

Opel Vivaro årgang 2019 er ikke en Opel opfindelse, men et diktat fra Paris. Opel er kommet under tøflen, men motormæssigt er det gevinst for Vivaro.

Det foto vi har som det store bærende, taler sit tydelige sprog om Opels tilværelse de seneste 15-20 år. Den nye udgave af Opel Movano er fortsat den bil, der blev udviklet i samarbejde med Renault. Opel kører videre med Movano/Master, indtil denne model skal afløses af noget helt nyt, for Opels nye chefer har ikke noget, der kan erstatte Movano, – så derfor.

PSA’s store varebil er Fiat Ducato tilsat en anden lyd og ikke mindst andre motorer, for PSA’s to store er lidt i defensiven når det gælder de største, Fiat har 2,3 motorer, Movano ny og lidt ældre har også 2,3, så set med PSA øjne, ligger Opel Movano i front, og teknisk kan man lave en hurtig søgning på ny Master her på siden, hvor vil man se, at Movano nu har op til 180 HK i den kraftigste udgave med træk på forhjulene, mens Movano med baghjulstræk får 163 HK i topudgaven.

Ny eller fornyet Opel Movano, så Opel fortsætter samarbejdet med Renault lidt endnu. Ad omveje er Citroen og Peugeot i direkte samarbejde med ærke konkurrenten over dem alle.

Første indtryk af ny Movano bærer også tydeligt præg af det tidligere samarbejde, der er endnu flere Renault detaljer i kabinen, men det mest overraskende ved det nye Movano program er måske, at 2,3 motoren burde bære betegnelsen ny, for Opel oplyser, at der både er tale om nyt topstykke og ny motorblok, men man bruger netop ikke betegnelsen ”ny motor”, så det er tilsyneladende kun mindre ændringer i en eksisterende 2,3 motor, der kører videre med den type dobbeltturbo, hvor man sætter to turboladere lige efter hinanden.

Den franske Vivaro

Den løsning kan ny Opel Vivaro byde farvel, og lige som det så ud til Opel Vivaro ville få en fordel frem for den tidligere kollega Trafic, har Renault også sagt adjø’ til 1,6 motorer med den turboløsning, som aldrig har været vores favorit.

Ny Vivaro, der også kan fås med rattet i den forkerte side og Vauxhall skilt på fronten, får et meget komplet motorprogram, hvor de kendte 2-liters PSA motorer er den klare forbedring til Vivaro sammenlignet med tidligere.

Fra start lignede det en stor fordel for Opel, at man kunne sige farvel til 1,6 liters Renault diesel, men ikke så snart havde Opel sagt farvel, før Renault også sagde farvel til 1,6 diesel med flere turboladere, men alligevel, et pænt stort fremskridt for Opel.

Hvis man vil have den ultimative sparemodel Vivaro, fås den også med PSA’s nye 1,5 diesel, men fra 120 HK og op hedder det 2-liters, og vi anbefaler på det varmeste 2-liters, hvor kraftigste udgave har 177 HK og bliver ekstra lækker, hvis man spænder den 8-trins PSA automatkasse på motoren, en løsning vi har rost flere gange, men gearkassen arbejder på en noget anden måde i ny Vivaro.

Den er programmeret på en sådan måde, at 8. gear i Vivaro med automatgear ikke er noget man sådan lige kan opnå. Især ikke hvis der er læs i bilen. Den første model vi kørte i lidt tæt tysk motorvejstrafik, kom aldrig ud af 6. gear, så vi måtte lige have bilen rullet om på ryggen, for at sikre os, at det nu også var en 8-trins automatkasse. Senere lykkedes det at finde 8. gear med en anden variant af ny Vivaro, så der skal lidt tilløb til, og vi tager et lille forbehold, indtil vi har haft lejlighed til at lufte denne kombination under danske forhold, det vil sige fra det tidlige efterår og frem.

Farvel Zafira

Indtil videre har vi haft fat i de to sider af PSA. Movano hvor Opel var en del af bilen, historien og udviklingen, mens ny Vivaro er dikteret af det nye herrefolk fra Frankrig.

Opel Vivaro er nu en af fire, og det store hold-kæft bolsje til Rüsselsheim og Opel må være, at tyskerne i fremtiden skal stå for al udvikling og design af fremtidens varebiler til de måske fire bilmærker, for vi ved ikke hvad Toyota synes om den løsning.

Hvis man stopper sæder i en Opel Vivaro, skifter den navn til Zafira???

Billedet med Movano og Vivaro fortæller også, hvordan Opel langsomt med sikkert bliver trådt under fode. Vi kan se kendte Opel måder og specialiteter forsvinde, vi ved også, at Opels egen 1,6 diesel er voldsomt truet, og nu har vi set det første glimt af det store farvel til Opel Zafira.

Ny Vivaro med sæder har fået navnet Zafira, og Poul Nyrup går pludselig igen hos Opel, når vi spørger direkte. -Det bliver et ubegribeligt uldent svar, der kommer ud af Opels tyske slavehær, det bedste tip er navneskiltet på bilerne, og der er meget mere fransk i det nye Opel.

Opel Vivaro med PSA 8-trins automatgear. Lækkert.

Vivaro med helt ny indretning for Opel, men ikke for de tre andre identiske biler.

Både Zafira, Vivaro og Combo kan tilkøbes med 4-hjulstræk.

Det er franske Dangel, der laver 4×4 udgaver af de to(tre) biler, frihøjden er øget med fire centimeter, som ekstra plus til det ganske glimrende 4-hjusltrækhjulstræk.

Alle de nye Opel modeller kommer til Danmark i løbet af efteråret. Vi har ikke noget bud på kommende officielle listepriser, det er også af mindre betydning. Det der betyder noget, er de beslutninger, der bliver truffet i det danske hovedkontor, for hvilken type Vivaro skal være den dominerende på det danske marked? Skal hele tre identiske biler fra tre forskellige bilmærker i åben infight? Nej vel!

Skal det være Expert, Jumpy eller Vivaro? Det grimme spørgsmål kan kun besvares af den fælles danske importør, som kan skrue på flådepriser, garantier, udstyr og alt det, der gør den ene bil mere populær end den anden.

Ekstraudstyr, men alligevel. En Opel Combo med 4×4 system fra Dangel.

Eneste ubekendte faktor er Toyota, for Proace er samme bil som ny Vivaro. Toyota har mere albueplads end de tre andre der sælger den samme bil, hvor pladsforholdene til albuer i bilerne er den samme uanset navneskilt, og de lidt halvdårlige sæder genkender vi ved første ballemøde med den nye Vivaro. Især passagersæderne er under kraftig kritik fra denne skribent.

Opel, eller Opels faciliteter i Rüsselsheim skal i fremtiden stå for al design og udvikling af nye varebiler til den samlede PSA koncern, men nok med en væsentlig tilføjelse: Under opsyn fra Paris.

Pin It on Pinterest